متکی: درجامعه اسلامی کسانی که بنیاد خانواده را تخریب کنند ، قاعدتا باید مجازات شوند، ما دراسلام حکم اعدام داریم ولی پروسه ای که منجر به صدور آن می شود یکی از سخت ترین پروسه های قضایی است و باید به تایید بالاترین مقام قضایی برسد
منوچهر متکی وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت وگو با دبیران 6 روزنامه و نشریه مهم و خبرگزاری های اسپانیا تاکید کرد: شالوده رژیم صهیونیستی برتهدید و دهها سال تجاوز در منطقه استوار است ،اما این رژیم جرات حمله به ایران را ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، متکی در این گفت وگو که در دومین روز سفرش به اسپانیا برگزار شد،ضمن تشریح دیدگاه های تهران در زمینه مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ، حقوق بشر و... به سئوالات پاسخ داد.
متکی در آغاز سخنانش ضمن عرض تبریک به مردم اسپانیا بخاطر قهرمانی تیم ملی این کشور درجام جهانی آفریقای جنوبی اظهارداشت : میلیون ها نفر درایران شاهد دیدار فینال اسپانیا و هلند بودند و اکثر آنها برای تیم ملی اسپانیا آرزوی پیروزی می کردند.
وی به روابط دوستانه اش با " میگل آنخل موراتینوس" همتای اسپانیایی خود اشاره و تصریح کرد که طی پنج سال گذشته گفت وگوهای مستمری با یکدیگر داشته و در باره موضوعات مختلفی ازجمله مسائل منطقه ای و بین المللی بخصوص در مورد افغانستان، گفت وگو کرده اند.
*توضیح درباره حکم سنگسار
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به پرسش دبیر روزنامه ال پاییس پرشمارگان ترین روزنامه اسپانیا درخصوص لغو حکم سنگسار"سکینه محمدی آشتیانی"که به برقراری روابط نامشروع متهم است، اظهارداشت: این خبر را از رسانه های غربی شنیده و آن را از دستگاه قضایی ایران دریافت نکرده است،بنابراین نمی تواند اصل خبر را تائید کند.
خبرنگار ال پاییس پرسید ؛ بنابراین هنوز این امکان وجود دارد که وی راسنگسار کنند؟
متکی تاکید کرد: وقتی حکمی صادر نشده است و ما این خبر را نداریم ، نمی توانیم اظهار نظر کنیم.
وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد:مابراساس قوانین اسلام عمل می کنیم ، بازدارندگی از ارتکاب جرم و درصورت ضروری تنبیه متناسب با آن اساس قوانین اسلامی است.
وی تاکید کرد: دراسلام خانواده جایگاه ویژه ای دارد و نباید بنیان آن را تهدید کرد و ما فکر می کنیم که دراین زمینه نیاز به گفت وگوبا جوامع مختلف و بررسی آن داریم.
متکی گفت:درجامعه اسلامی کسانی که بنیاد خانواده را تخریب کنند ، قاعدتا باید مجازات شوند، ما دراسلام حکم اعدام داریم ولی پروسه ای که منجر به صدور آن می شود یکی از سخت ترین پروسه های قضایی است و باید به تایید بالاترین مقام قضایی برسد.
وزیر امور خارجه افزود: برخی از احکام جزایی اسلام در شرایط بسیار سختی صادر می شود و این به دلیل این اصل قرآنی است که می فرماید؛ کسی که یک نفر را بکشد مثل این است که همه جامعه را کشته است، یا می گوید ، کسی که یک نفر را زنده کند ، مثل این است که تمام جامعه را زنده می کند.
وی با اشاره به راه های موجود برای جلوگیری از اجرای احکام ازجمله رضایت اولیای دم و پرداخت دیه اشاره و تصریح کرد که دراین زمینه بحث های عام تری مطرح می شود و بررسی آنها در سیستم های قضایی مختلف است.
*علت دستگیری بعضی از افراد
متکی درپاسخ به پرسش روزنامه لاراسون درخصوص حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری وعلت دستگیری برخی از افراد ازجمله ابطحی اظهار داشت:این دستگیری ها بخاطر نقض قوانین و مقررات بوده است و محدود به تشکیل یک گردهمایی غیرقانونی نمی شد، بلکه بخاطر آتش زدن اتوبوسها و مساجد، ساختمانها و کشتن افراد بود.
وزیر امور خارجه تصریح کرد:دریک جامعه مدنی اینگونه اقدامات مجاز نیست و اساسا اگر بخواهند این امر را سازمان بدهند به اغتشاش درکشور منجر می شود.
وی خاطرنشان کرد : ایران کشوری نیست که ناامنی درآن فقط تاثیرش برایران باشد، زیرا در یک منطقه ژئوپولوتیک مهم قراردارد و امنیت ایران بسیار مهم است، ما حتی در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران سعی کردیم که امنیت کشور را حفظ کنیم .
متکی به خبرنگار لاراسون توصیه کرد که برای آگاهی از علل دستگیری ابطحی به مصاحبه ای که وی دراین زمینه انجام داده است، مراجعه کند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد که ایران اکنون در شرایط عادی بعد از انتخابات قرار دارد.
متکی در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه ال موندو درخصوص شهرام امیری مبنی براینکه وی با مراجعه به سفارت پاکستان درآمریکا که دفتر حفاظت از منافع ایران در آن مستقر است، خواهان بازگشت به ایران شده است، با اشاره به سیر این پرونده اظهارداشت: ایران ، آمریکا و عربستان سعودی را مسئول ربودن شهرام امیری می داند.
وی با اشاره به اقدامات دردست انجام برای بازگشت شهرام امیری به ایران که از طریق دفتر حفاظت از منافع ایران صورت می گیرد: اظهار امیدواری کرد که آمریکا مانعی در مسیر این اقدامات ایجاد نکند.
*مرگ ندا آقاسلطان
وزیر امور خارجه درپاسخ به پرسش دیگری درخصوص مرگ ندا آقاسلطان، این موضوع را یک اقدام از قبل طراحی شده دانست و گفت : درباره این موضوع تحقیقات درحال انجام است و ما امیدواریم که نتیجه آن بزودی اعلام شود.
* رژیم صهیونیستی جرات حمله ندارد
متکی درپاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه دست راستی آب ث در مورد حمله احتمالی و ادعایی اسراییل به ایران تصریح کرد: رژیم صهیونیستی جرات چنین حمله ای را ندارد و البته رژیمی است که شالوده اش برتهدید و دهها سال تجاوز در منطقه استوار است.
وزیر امور خارجه به حمله رژیم صهیونیستی به کشتی های کمک رسانی به مردم غزه و تقدیر از همراهی مردم اسپانیا با مردم فلسطین و غزه اشاره و اضافه کرد: هیچکس نمی تواند سرزمینی را از روی زمین حذف کند.
وی افزود: مگر آفریقای جنوبی ازنقشه جهان حذف شد ؟ نه بلکه یک رژیم آپارتاید که مطابق با خواست مردم آن نبود بعد از پیروزی نلسون ماندلا از بین رفت و یک حکومت مشروع براساس خواست مردم شکل گرفت .
وی گفت : ما معتقدیم که فلسطین ساکنان اصلی خود را دارد ، اعم از مسلمان ، مسیحی و یهودی که حق دارند حکومت خود را تعیین کنند.
متکی تصریح کرد: ایران معتقد به حل مسئله فلسطین از طریق راه های دیپلماتیک است و آوارگان فلسطینی باید به کشورشان بازگردانده شوند و رفراندمی برگزار گردد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار "افه"، خبرگزاری رسمی اسپانیا در مورد حمله احتمالی ایران به اسراییل گفت : ایران هفت هزار سال تاریخ دارد که درآن تقریبا هیچ تجاوزی ثبت نشده است، اما مورد تجاوزات مختلفی قرار گرفته است، بنابراین فکر می کنم که مشکل خاورمیانه راه حل دمکراتیک دارد.
*پرونده هسته ای ایران
متکی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری اروپا پرس اسپانیا درخصوص برنامه هسته ای ایران و بیانیه تهران اظهار داشت : جمهوری اسلامی معتقد است که تکنولوژی هسته ای نباید درانحصارعده ای از کشورها باشد و همه کشورهای جهان باید بتوانند از حقوق خود در این زمینه استفاده کنند.
وی بیانیه تهران را یک گام استراتژیک درزمینه پرونده هسته ای ایران برشمرد و گفت که جمهوری اسلامی همواره دراین زمینه آماده مذاکره بوده است.
متکی با اشاره به درخواست گروه وین(کشورهای امریکا، روسیه و فرانسه) برای انجام مذاکره با ایران افزود: این پیشنهاد درحال بررسی است و پس از نهایی شدن پاسخ آن داده خواهد شد.
وی با تاکید برلزوم حضور ترکیه و برزیل در مذاکرات گروه وین اظهارداشت: این موضوع مطرح و گروه وین آن را پذیرفته است.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوال "رافائل پانادرو" از شبکه رادیویی "کادناسر"، مبنی براینکه آژانس باید در رابطه با حقوق هسته ای ایران تعادل برقرار کند و اینکه آیا ایران در مورد ناوگان کمک رسانی به غزه ، قصد دارد اقدام مشابهی صورت دهد،گفت: ما با آژانس همکاری داشته ایم ، بازرسان آژانس چهار هزار نفر روز از تاسیسات هسته ای ایران بازدید کرده اند.
وی افزود: اکنون دوربین ها و بازرسان آژانس در ایران وجود دارند و تمام فعالیت های هسته ای ما تحت نظر آژانس می باشد، اما در ازای این همکاری اعتقاد داریم طبق ماده چهار آژانس باید از حقوق خود برخوردار باشیم و آن این است که تکنولوژی هسته ای صلح آمیز ایران تایید گردد.
متکی در مورد مسئله ناوگان کشتی کمک رسانی به غزه نیز اظهارداشت: نهضت ایجاد شده از سوی تمام جهان، دارای هدف مشخص بازگرداندن حق مرز آبی برای مردم غزه است و باید محاصره آن شکسته شود.
وزیر امور خارجه افزود: به موراتینوس گفته ام از اقدام اسپانیا جهت شکستن محاصره غزه حمایت می کنیم.
وی درپاسخ به پرسشی هایی، مبنی براینکه ، محاصره ایران بخاطر ممانعت از تولید هسته ای می باشدیا اینکه تنها بخاطر این است که به جامعه جهانی وارد نشود و در منطقه سردمداری نکند؟ در پشت این تحریمها چه اهدافی وجود دارد و چرا می خواهند ایران را تحریم کنند؟ آیا پادشاه اسپانیا را به ایران دعوت می کنید و متقابلا اسپانیا از احمدی نژاد دعوت بعمل می آورد؟ گفت : ما احترام مخصوصی نسبت به مردم و پادشاه اسپانیا داریم.
متکی با بیان اینکه روابط ایران واسپانیا از 150سال پیش بطور رسمی روابط سیاسی برقرار کرده اند، افزود: خوشحالی ایرانی ها از قهرمانی اسپانیا دلیل دیگری برسابقه طولانی و حسن روابط ما می باشد.
*شورای امنیت در معرض یک قضاوت جدی از سوی افکار عمومی جهانی قراردارد
وزیر امور خارجه در مورد تحریم ضد ایرانی شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت : این شورا در معرض یک قضاوت جدی از سوی افکار عمومی جهانی قراردارد . امروز برخوردهای سیاسی و قضاوتهای متناقض و استفاده از استانداردهای متناقض با بشریت به جایگاه شورای امنیت سازمان ملل متحد لطمه می زند.
وی افزود: در پنج سال گذشته برخورد شورا با موضوع هسته ای ایران عادلانه نبوده است، تحریم یک تنبیه و مجازات می باشدو این صرف نظر از این است که قابل عمل باشدیا نباشد. مجازات برای جرم ارتکاب شده تعیین می گردد و این در حالی است که ایران جرمی مرتکب نشده است.
متکی گفت : استفاده از تکنولوژی هسته ای صلح آمیز حق ایران می باشد. و سئوال این است که ایران چه جرمی مرتکب شده است. بیش از 20 گزارش آژانس نشان دهنده این است که ایران هیچگونه تجاوزی انجام نداده است.
وی ادامه داد: در سال 2007 در دوره آقای البرادعی گفتند ابهاماتی وجود دارد و ما مودالیتی تعیین کردیم و شش سری سئوال مطرح کردند و در پایان آژانس اعلام کرد که دیگر سئوالی نداریم.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: ما شروع به جواب سئوالات نکته به نکته کردیم. آیا برای چند سئوال حکم قضایی اجرا می کنند؟ این درحالی است که در لحظه تصویب قطعنامه علیه ایران جرم مسلم اسراییل در حمله به ناوگان آزادی در آبهای بین المللی وجود داشت اما شورای امینت سازمان ملل متحد تنها گفت که این موضوع را مورد بررسی قرار خواهد داد.
متکی اظهار داشت: ملتها خواستار عدالت هستند. سازمان ملل متحد پس از جنگ جهانی دوم جهت برقراری عدالت تاسیس گردیده اما این در حالی است که متاسفانه برندگان جنگ همه چیز را محاصره کرده اند اما نظام اقتصادی شان نشان داده است که قادر به کنترل جهان نیستند و متاسفانه همچنان بر استمرار همان سیستم پافشاری می کنند.
متکی اضافه کرد: تنها سطح بحران اقتصادی آشکار شده است. کسانی که بحران را بوجود آورده اند همچنان قدرت را در دست دارند و منطقه ما را به آتش کشیده اند. تاکنون در افغانستان یکصد هزار نفر را کشته اند. ما به عنوان همسایه افغانستان می گوییم این کشور نامطمئن تر از هشت سال پیش است.
وی افزود: آکنون سالانه 9 هزار تن تریاک در افغانستان تولید می شود. حمله کنندگان به افغانستان توفیقی نداشته اند. ما نمی دانیم با آنها چه کار کنیم. هنگامیکه مربی یک تیم فوتبال چند بار شکست بخورد استعفا می دهد، اما کسانی که قدرت جهانی را در دست دارند پس از 60 سال نمی خواهند استعفا بدهند.