معاون وزیر امور خارجه: علت تغییر لحن آژانس در این زمینه برای ما نیز نامعلوم است هرچند که خیلی هم وسیع نبوده است
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه باتاکید براینکه جمهوری اسلامی ایران سطح همکاریهای خود را با آژانس کاهش نمی دهد،گفت: اگر شواهد و یا سوالی در مورد برنامه صلح آمیز هسته ای ایران وجود داشته باشد آماده همکاری با آژانس هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از باشگاه خبرنگاران، محمد علی فتح الهی پس از سخنرانی در جمع اعضای موسسه تحقیقات خاورمیانه در ژاپن به سئوال های متعدد آنها در زمینه های مختلف از جمله برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ، موضوع عراق و افغانستان و روابط دو کشور پاسخ داد.
فتح الهی در پاسخ به سئوالی در خصوص ارزیابی تهران از تغییر لحن آژانس در مورد برنامه هسته ای ایران گفت: علت تغییر لحن آژانس در این زمینه برای ما نیز نامعلوم است هرچند که خیلی هم وسیع نبوده است.
وی باتاکید براینکه جمهوری اسلامی ایران سطح همکاریهای خود را با آژانس کاهش نمی دهد، افزود: اگر شواهد و یا سوالی در مورد برنامه صلح آمیز هسته ای ایران وجود داشته باشد آماده همکاری با آژانس هستیم.
وی در عین حال این موضوع را نیز یادآور شد که با تغییر هر مدیریتی ممکن است که در رفتارها و عملکردها تغییراتی ایجاد شود که ایران آن را به عنوان اتخاذ سیاستهای جدید " یوکیو آمانو " دبیرکل جدید آژانس ارزیابی می کند.
* قوانین ان پی تی مربوط به همه کشورها است
معاون وزیر امور خارجه، گفت: به اعتقاد ما قوانین و مقررات مربوط به معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان.پی.تی) مرجعیت آژانس برای ادامه فعالیتهای هسته ای تمامی کشورها قانونی محسوب می شود.
فتح الهی یاد آور شد: در این چارچوب برنامه هسته ای صلح آمیز ایران کاملا بر اساس قوانین و مقررات ان.پی.تی دنبال می شود و تمامی مراکز هسته ای این کشور تحت نظارت بازرسان آژانس و دوربینهای آن است.
وی در پاسخ به این سئوال آیا امکان دارد که ایران بار دیگر پروتکل الحاقی را عمل کند؟، گفت: ایران به مدت سه سال به طور داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا کرد اما در مقابل عده ای به ما فشار آوردند که باید تمامی تاسیسات هسته ای خود را تعطیل کنیم و به همین علت نیز مراکز هسته ای ما را پلمپ کردند.
معاون وزیر امور خارجه توضیح داد: برخی کشورهای غربی تا جایی پیش رفتند که اعلام کردند آموزش مربوط به دانش هسته ای نیز نباید در دانشگاههای ایران تدریس شود و در ادامه موضوع هسته ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کردند.
فتح الهی خاطرنشان کرد: مجلس ایران نیز به دنبال این اقدام غیر قانونی و غیر منطقی، تصویب کرده است که دولت نباید پروتکل الحاقی را اجرا کند.
وی در پاسخ به این سئوال، مواضع ایران در قبال طالبان افغانستان و حمایت از بازسازی این کشور چیست؟، گفت: گروه طالبان افغانستان بواسطه حمایتهای برخی دولتهای منطقه ای و فرامنطقه ای شکل گرفت و ایجاد شد و آنها با خروج نیروهای شوروی سابق از این کشور، دولت قانونی آن را سرنگون کردند.
وی یاد آورشد: همین گروه طالبان با تصرف شهر مزار شریف افغانستان دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران را در این منطقه به شهادت رساند و عملا افغانستان تبدیل به یک پایگاهی علیه ایران شد.
فتح الهی با بیان این که پس از رخداد 11 سپتامبر بسیاری از کشورهایی که طالبان را بوجود آوردند، علیه آن اقدام کردند، گفت: امروز با گذشت بیش از 9 سال این کشورها، به رغم صرف هزینه های بسیار سنگین ، در حل مساله طالبان ناموفق هستند و حتی برخی نیز علاقه مندی خودرا برای برقراری صلح با طالبان و شراکت آن در دولت افغانستان اعلام کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: اگر مدیریت صحیحی در حل مساله افغانستان وجود داشت این کشورهای می توانستند با هزینه های بسیار کمتر ضمن تامین رفاه عمومی ، هم تروریسم در این منطقه را ریشه کن کنند و هم آن که در بازسازی این منطقه گام بزرگی بردارند.
فتح الهی گفت: علت آن که مساله افغانستان تاکنون به نتیجه نهایی نرسیده ، آن است که در این کشور اشتباهات را با اشتباهات فاحش دیگری جبران می کنند.
وی گفت: ایران از دولت قانونی افغانستان و هر تدبیری که در راستای حل مسایل این کشور باشد به طور کامل حمایت می کند.
وی با اشاره به حضور گسترده شهروندان افغان در ایران، افزود: در طول 30 سال گذشته به رغم آن که ایران خود با مشکلات فراوانی روبرو بود اما همیشه از پناهندگان افغان بخوبی استقبال کرد و در حد توان خود امکانات رفاهی، بهداشتی و آموزشی به آنها ارایه نمود.
معاون وزیر امور خارجه ایران این مطلب را نیز یاد آور شد که در طول بیش از 30 سال گذشته کمترین مساعدتها از سوی نهادهای بین المللی برای کمک به پناهندگان افغان در ایران صورت گرفته است.
فتح الهی ضمن تقدیر از ژاپن و سازمان همکاریهای بین المللی این کشور (جایکا) در کمک به بازسازی افغانستان، گفت: اگر تدابیر بین المللی شکل بگیرد و زمینه بازگشت پناهندگان افغان به افغانستان فراهم شود، این خود یک افتخاری برای جامعه بین المللی خواهد بود.