هرچند سهم بخش حمل و نقل در انرژی مصرفی کشور در رتبه دوم است اما یارانه ضمنی این بخش در مکان اول قرار داشته و حتی از بخش تجاری خانگی نیز بیشتر است.
79 درصد ناوگان خودروهای سنگین کشور بالای 25 سال عمر دارند
بررسی متوسط عمر کل ناوگان خودروهای سنگین نشان می دهد 79 درصد خودروهای سنگین بالای 25 سال عمر دارند که به اعتقاد کارشناسان ارزان بودن سوخت در کشور یکی از دلایل عدم تمایل دارندگان این خودروها برای به روز کردن خودرو خود و استفاده از سیستم های کم مصرف روزاست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت،تا پایان سال 1387 بیش از 711 هزار دستگاه خودرو سنگین در کشور فعال بوده که از این تعداد 21 درصد زیر 25 سال،45 درصد بین 25تا 30 سال،29 درصد بین 30 تا 35 سال و 5 درصد بالای 35 سال عمر دارند.
به طور کلی متوسط عمر ناوگان سنگین کشور 5/22 سال است در حالی که این رقم در کشورهای اروپایی حدود 8 سال است.
به اعتقاد اغلب کارشناسان ارزان بودن سوخت مصرفی در بخش حمل و نقل موجب شده صاحبان این خودروها تمایل زیادی برای ارتقای خودروی خود نداشته باشد حال آنکه استفاده از خودروهای روز نه تنها مصرف سوخت را کاهش می دهد بلکه به ارتقای امینت سرنشینان نیز کمک زیادی می کند.
البته در بخش خودروهای سواری نیز وضع خیلی بهتر نیست. به دلیل ارزان بودن سوخت اقبال عمومی از خودروهای کم مصرف وضعیت مناسبی ندارد به طوری که اغلب خودروهای وارداتی نیز جزء خودورهای پرمصرف روز دنیا محسوب می شود.
به دنبال اجرای طرح سهمیه بندی بنزین و توزیع گازوئیل به وسیله کارت سوخت هرچند به طورکوتاه مدت از شیب تند افزایش مصرف سوخت کاسته شد اما به طور قطع در صورت اجرای دقیق طرح هدفمند کردن یارانه ها این وضعیت بهبود قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
بررسی سهم بخش های مختلف از کل انرژی های مصرفی در سال 1387 نشان می دهد بخش حمل و نقل با 6/23 درصد پس از بخش خانگی و تجاری با سهم 78/34 درصد بزرگترین مصرف کننده انرژی در کشور است.
هرچند سهم بخش حمل و نقل در انرژی مصرفی کشور در رتبه دوم است اما یارانه ضمنی این بخش در مکان اول قرار داشته و حتی از بخش تجاری خانگی نیز بیشتر است.
از این رو بهبود و ارتقای نسل خودروهای کشور می تواند در کاهش مصرفی انرژی در کشور تاثیر زیادی داشته باشد.
البته دولت در جهت حمایت از حمل ونقل عمومی و فراهم کردن زیر ساخت های توسعه این بخش تدابیر لازم را دیده است و بر اساس آیین نامه اجرایی ماده 8 قانون هدفمندی یارانه ها، در چارچوب مصرف تعیین شده در این ماده (سهم 30درصدی بخش تولید)، بسته حمایتی حمل و نقل درورن شهری و برون شهری توسط دستگاههای اجرایی تهیه و به تصویب کارگروه هدفمند کردن یارانه ها خواهد رسید که البته پیش نویس این طرح آماده شده است. منظور از بسته حمایتی، مجموعهای شامل اولویت بندی پروژهها، روشهای حمایت، منابع مورد نیاز به تفکیک سود تسهیلات، کمک بلاعوض و وجوه اداره شده، طول دوره حمایت و تعهدات دستگاه مبنی بر کنترل کیفیت تمام شده، بهینه سازی مصرف انرژی و سایر موارد ضروری حسب نظر کارگروه است.