این تحریم های بنزینی علیه ایران مثل به شوخی شبیه است. کشور ما 100 سال سابقه در زمینه صنعت نفت دارد. در طی دو یا سه سال آینده ما تولید بنزین خود را به 170 میلیون بشکه در روز می رسانیم
وزیر نفت در مصاحبه تفصیلی با خبرگزاری ریانووستی روسیه از افزایش چهار برابری تولید بنزین ایران تا سه سال آینده و تهیه لیست سیاه برای شرکت های نفتی خارجی در ایران خبر داد و گفت: اوپک باید کاهش تولید خود را مد نظر قرار دهد.
مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران که برای مذاکره با مقامات روسیه در مورد همکاری های دو کشور در بخش انرژی به مسکو سفر کرده است مصاحبه ای را با خبرگزاری ریانووستی انجام داده است که خبرگزاری فارس اقدام به ترجمه و انتشار متن این مصاحبه کرده است:
رایانووستی: آیا امضای نقشه راه همکاری های ایران و روسیه که در روزهای گذشته انجام شد به این معنا است که تحریم های جدید روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار نمی دهد؟
میرکاظمی: آیا شما فکر می کنید این تحریم ها هیچ اثری دارد؟
رایانووستی: این تحریم ها اثراتی دارد. روی هم رفته این تحریم ها بخش بانکی و مالی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند. آیا این طور نیست؟
میرکاظمی:تحریم ها علیه ایران در 31 ساله گذشته اعمال شده است؛تحریم هایی که علیه بخش اقتصاد و مالی ایران بوده اند. اما قدرت های سلطه گر نتوانسته اند به اهداف خود دست پیدا کنند. شاید زیان هایی در اثر این تحریم ها وجود داشته باشد اما ارزش استقلال بسیار بیشتر از این است و موفقیت های اقتصادی ما همه چیز را می گوید.
رایانووستی: یکی از نمونه های اثر کردن تحریم ها خروج لوک اویل از میدان نفتی اناران است. آیا این خروج تحت تاثیر تحریم ها رخ نداد؟
میرکاظمی: این شرکت عملیات خود در این میدان را به تاخیر می انداخت و بنابراین در سال جاری ما آن را از پروژه کنار گذاشتیم. اما این که شرکت هایی در کشور ما باشند یا نه اهمیتی ندارد. طی 31 سال گذشته ما به ویژه توسط خودمان اقتصاد خود را توسعه داده ایم. امروزه ما قادریم 4.2 میلیون بشکه در روز نفت و 600 میلیون مترمکعب گاز در روز تولید کنیم. ما بدون هرگونه کمک و تخصص خارجی به این توانایی رسیده ایم. فعالیت شرکت های خارجی در ایران به همان میزان که برای ما لازم است برای خودشان نیز ضرورت دارد. رهبرانی که این شرکت ها را از مشارکت در بخش نفت و گاز ایران محروم می کنند در واقع آن ها از سود و مزایای مشارکت در ایران محروم کرده اند.
رایانووستی: پس چرا ایران به شرکت گاز پروم نفت نیاز دارد که در نظر دارد به جای لوک اویل در اناران فعالیت کند؟
میرکاظمی: گازپروم تاحدودی به دلیل این که این میدان با عراق مشترک است تمایلش را برای توسعه آن اعلام کرده است. اما مایلم بدانید شرکت های ما هم اکنون در حال کار بر روی این میدان هستند. ایران کشوری قدرتمند از نظر تکنولوژی و ذخایر نفت و گاز است و همچنین ذخایر ارزی. ایران کشوری فقیر نیست. ما خودمان در حال سرمایه گذاری در کشورهای دیگر هستیم. بنابراین باید رهیافتی واقع بینانه در قبال ایران اتخاذ شود.
رایانووستی: آیا در مورد فعالت مشترک ایران و روسیه در توسعه منابع نفت و گاز عراق با مقامات روسی مذاکره کرده اید؟
میرکاظمی: ما با مسکو به این توافق رسیده ایم که شرکت های دو کشور به طور مشترک در کشورهای ثالث فعالیت کنند. این کشور ثالث می تواند عراق باشد یا کشوری دیگر. ما و روسیه هم تکنولوژی و سرمایه لازم برای این کار را داریم. این موضوع در نقشه راه درج شده است.
رایانووستی: با توجه به این که شما سرمایه و پول دارید آیا تصمیم گرفته اید در کجای روسیه سرمایه گذاری کنید؟
میرکاظمی: اگر پروژه هایی به ما پیشنهاد شود آن را بررسی می کنیم.
رایانووستی: می شود گفت لوک اویل تحویل سوخت به ایران را در سال جاری متوقف کرده است. آیا این امر تاثیری در کشور شما داشته است؟
میرکاظمی: این تحریم های بنزینی علیه ایران مثل به شوخی شبیه است. کشور ما 100 سال سابقه در زمینه صنعت نفت دارد. در طی دو یا سه سال آینده ما تولید بنزین خود را به 170 میلیون بشکه در روز می رسانیم. این پروژه ها هم اکنون در حال پیشرفت قرار دارند. در حا لحاضر ما 44.5 میلیون لیتر در روز بنزین تولید می کنیم و می توانیم 20 میلیون بشکه در روز نیز در بخش پتروشیمی تولید کنیم که د رحال حاضر ضرورتی برای آن نداریم. ما می توانیم صنعت پتروشیمی خود را در جهت تولید بنزین قرار دهیم. ما طی یک هفته به طور آزمایشی این کار را انجام داده ایم. علاوه بر آن ایجاد محدودیت در زمینه تجارت جهانی کاری غیرممکن است زیرا که این تجارت بر پایه آزادی اقتصادی قرار دارد.
رایانووستی: اقدامات لوک اویل را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا این امر بر فعالیت های آن در ایران تاثیر می گذارد؟
میرکاظمی: آن ها مسوولیت هایی را در قراردادهای خود با ایران پذیرفته اند و در طول زمان به نفع آن ها نیست. در حال حاضر شرکت های ایرانی کار لوک اویل را انجام می دهند. اگر شرایط قرارداد را بنگرید می بینید که ما خودمان در حال اجرای تمامی مفاد این قرارداد هستیم. دولت ایران کنترل اوضاع را در دست دارد و هیچ اختلافی بین شرکت های مختلف فعال در این میدان پدید نمی آید.
اما به طور کلی شرکای ما باید بدانند ایران منابع گسترده ای دارد و نقش مهمی در تامین امنیت انرژی و حمل و نقل آن ایفا می کند. و اگر شرکتی علیه ایران عملی را انجام دهد ما به آن توجه خواهیم کرد. در این صورت آن شرکت را در لیست سیاه قرار می دهیم و دیگر نمی تواند در ایران فعالیت کند.
رایانووستی: فعالیت های گازپروم در توسعه بخش گاز ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
میرکاظمی: گازپروم باید کارش را شروع کند تا بتوانیم آن را ارزیابی کنیم. این شرکت یک شرکت دولتی است و به خوب در روسیه و کشورهای دیگر کار می کند و به خوبی قادر به همکاری با شرکت های ایران است.
رایانووستی: ایران عضو اوپک است. قیمت نفت در حال حاضر حدود 70 دلار در هر بشکه است. اما اوپک عجله ای برای کاهش تولید به منظور بالا بردن قیمت ها ندارد. آیا ایران با چنین رویه ای موافق است؟
میرکاظمی: اگر تقاضا در جهان کاهش یابد باید مکانیسم هایی اتخاذ شود. و ما در حال حاضر شاهد کاهش تقاضا هستیم. اما متاسفانه هیچ کسی به این موضوع توجه ندارد. و هیچ کسی توجه نمی کند چرا این سقوط اقتصادی در حال رخ دادن است و ریشه های آن کجاست. چه کسی آغازگر آن بود و چه کسی باید مسوولیت آن را بر عهده بگیرد و چرا باید همه مردم جهان زیان های آن را متحمل شوند. همچنین چه تضمینی وجود دارد که این بحران دوباره تکرار نشود. در هر حال اوپک باید حضوری قوی تر در صحنه بین المللی داشته باشد.