در حال حاضرجوانان و نوجوانان، بیش از نیمی از جمعیت کشور را تشکیل داده و بیتردید تأمین شرایط مناسب زندگی از جمله ادامه تحصیل و اشتغال به کار و کمک به آنها جهت تشکیل خانواده از مسئولیتهایی است که جامعه در قبال جوانان بر عهده دارد. این گروه از این مزیت برخوردارند که خود جوانان به مشارکت در چارهجویی مشکلات فراخوانده شده و حمایتهای بایسته دولت در چارچوب برنامهریزی و مساعدتهای اعتباری، تدابیر اتخاذ شده را تقویت مینماید
در حال حاضرجوانان و نوجوانان، بیش از نیمی از جمعیت کشور را تشکیل داده و بیتردید تأمین شرایط مناسب زندگی از جمله ادامه تحصیل و اشتغال به کار و کمک به آنها جهت تشکیل خانواده از مسئولیتهایی است که جامعه در قبال جوانان بر عهده دارد.
این گروه از این مزیت برخوردارند که خود جوانان به مشارکت در چارهجویی مشکلات فراخوانده شده و حمایتهای بایسته دولت در چارچوب برنامهریزی و مساعدتهای اعتباری، تدابیر اتخاذ شده را تقویت مینماید.
بررسیها نشان میدهد که در برخی از کشورهای پیشرفته، نقطه آغازین ورود جوانان در بازار حرفهای کسب و کار، نهادهای تعاونی جوانان بوده است که با هدف هدایت این گروه برای تشکیل تعاونیهای مؤثر و موفق پایهگذاری شده است. بر این اساس، جوانان، دانشجویان و فارغالتحصیلان در گام نخست فعالیت حرفهای خود را در قالب چنین تشکیلاتی آغاز کرده و بعد از مدتی با کسب توان حرفهای لازم تصمیم به ماندگاری و توسعه و تقویت فعالیت خود در قالب تعاونیگرفته و یا با کسب توانمندیلازم وارد بخش خصوصی میشوند.
در ایران، تعاونیهای دانشجویی، بهعنوان شاخهای از تعاونیهای مصرف محسوب میشوند و به منظور تأمین نیازهای مصرفی دانشجویان فعالیتهای خود را در دانشگاهها آغاز کردهاند.
در سالهای بعد و با توجه به نیازهای متعدد دانشجویان، تعاونیهای دانشگاهی در سایر موضوعات نیز گسترش یافته و دانشجویان و دانشگاهیان در سایر فعالیتها از جمله گرایشات مسکن، اعتبار، خدمات در زیر بخشهای مختلف مانند آموزش، پژوهش، حمل و نقل، تولیدی در سطح محدود، بهداشتی درمانی، مشاوره و خدمات فنی و مهندسی وارد شدند.
در حال حاضر تعداد این تعاونیها بالغ بر 150 تعاونی است که در موضوعات مختلفی از جمله کشاورزی، خدمات، آموزشی، خدمات بهداشتی، پشتیبانی، مصرف و... فعالیت میکنند و با اهدافی نظیر موارد ذیل تشکیل شدهاند:
آشنایی دانشجویان با کار گروهی و ارائه نوعی الگوی تشریک مساعی و خودیاری برای آنان، کمک به توان اقتصادی دانشجویان و توانمندسازی تدریجی آنان، کمک به دانشگاه برای اداره بهتر امور جاری دانشگاه.
با توجه به نقش اشتغالزایی تعاونیها بویژه برای دانشجویان ودانش آموختگان دانشگاهی، هماکنون نوع جدیدی از تعاونیدانشگاهی با عنوان تعاونیهای دانش بنیان دانش آموختگان طراحی و در حال اجرا میباشد.
تعاونیهای دانشبنیان به تعاونیهایی اطلاق میشود که به منظور متشکل کردن گروههای دانشجویی با هدف توانمندسازی، کارآفرینی و اشتغالزایی دانشجویان در دانشگاهها شکل میگیرند و فعالیت آنها بعد از فارغالتحصیل شدن اعضا نیز تداوم مییابد.
در واقع الهام از ایده تعاونی و ضرورت بهکارگیری روشهایی که قادر بوده جوانان را در راستای کسب شغل مورد علاقه (براساس تخصص و حرفهشان) توانمند نماید، موجب شد تا در دانشگاهها طرح مراکز توسعه تعاون و کارآفرینی که وزارت تعاون از سال 1386، بهعنوان یک مدل علمی کارساز برای تشویق جوانان جهت حضور در اقتصاد و حرفهآموزی در نظر گرفته و طراحی کرده بود، مورد استقبال قرار گیرد.
تاکنون تعداد زیادی از دانشگاهها با توافقی که بین وزارت تعاون و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صورت گرفته، اقدام به اجرای این ایده کردهاند.
* وزیر تعاون
منبع: روزنامه ایران