روزنامه همشهری در شماره 28 تیرماه 1389 خود با وارونه کردن خبر یک مصوبه دولت تلاش داشت در ادامه جهتگیری سیاسی خود ، دولت را زمینه ساز واردات بیشتر به کشور بنمایاند
روزنامه همشهری ارگان شهرداری تهران هر چند که با زیر پا گذاشتن قانون مطبوعات و بدلیل نگرانی از افشای رفتار سیاسی و بدور از ضوابط حرفه ای خود ، حاضر بدرج کامل پاسخ به تحریف مصوبه دولت نشد اما تلویحاً به اقدام خود در وارونه نمایاندن مصوبه دولت برای متهم کردن آن به واردات گرایی اذعان کرد.
از آنجا که روزنامه همشهری، ارگان شهرداری تهران، حاضر نشده است با عمل به قانون مطبوعات ، جوابیه دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت را به تحریف مصوبه دولت در این روزنامه را "در همان صفحه و ستون، و با همان حروف که اصل مطلب منتشر شده است، مجانی به چاپ برساند" و اقدام به چاپ گزینشی جوابیه کرده است، پایگاه اطلاع رسانی دولت این پاسخ را که با عنوان "به منظور کاهش قاچاق و رونق مناطق محروم تصویب شد؛مصوبه دولت برای هدایت واردات" به نشریه مزبور فرستاده شده بود،منتشر می کند. در این جوابیه آمده است:
"هیئت وزیران در جلسه مورخ 9/3/1389 بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی و به استناد ماده 41 قانون مالیات بر ارزش افزوده -مصوب 1386- با کاهش سود بازرگانی کالاهای وارداتی 14 منطقه مرزی به استثناء 21 ردیف از کالاهای پر مصرف موافقت کرد. هدف از این مصوبه دولت، کنترل قاچاق و کمک به رونق اقتصادی مناطق محروم در استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان، آذربایجان شرقی و سیستان و بلوچستان از طریق فعال شدن گمرک های این مناطق بود. بر خلاف آنچه که از تیتر نادرست روزنامه همشهری (دولت، مجوز واردات بیشتر را صادرکرد) و همینطور متن آن (این مجوز کلی برای کاهش 10تا15درصدی سود بازرگانی کالاهای وارداتی باعث افزایش حجم و سهولت در واردات کالاها خواهد شد) متبادر میشود، هدف دولت از این مصوبه به هیچ وجه افزایش واردات نیست.
جهت اطلاع خوانندگان محترم خاطرنشان می شود که از حدود 17 سال قبل تاکنون، به دلیل خساراتی که در دوره جنگ تحمیلی به بنادر خرمشهر و آبادان وارد شده بود، دولتهای گذشته به دنبال تقاضای نمایندگان این شهرها در مجلس، تصمیم گرفتند برای بازگشت رونق به بنادر آبادان و خرمشهر، تخفیفات گمرکی برای این بنادر اختصاص دهند.
این مصوبه، در طول سالهای بعد با درخواست نمایندگان تعدادی دیگر از استانها روبهرو شد و به تدریج شامل استانهای دیگر هم شد. در طول فعالیت دولت دکتر احمدینژاد نیز یکی از تقاضاهای مکرر نمایندگان استانهای مختلف، چه در طی سفرهای استانی دولت و چه از طریق سایر جلسات مشترک با دولت، استفاده از تخفیفات گمرکی برای مناطق مرزی و بنادر مناطق محروم استانها بوده است که با تصمیم دولت، بنادر واقع در مناطق دورافتاده به فراخور شرایط خود از معافیتهای گمرکی برخوردار شدهاند. طبق مصوبه جدید دولت نیز تخفیفات گمرکی شامل 14 بندر میشود که به غیر از بندر امام خمینی (ره)، سایر بنادر در مناطق دورافتاده و محروم قرار دارند که ابعاد بزرگی هم ندارند و آبخور کشتیهای بزرگ هم نیستند و متعاقباً معافیتهای لحاظ شده برای آنها از لحاظ تجاری در حد وسیعی محسوب نمیشود. ازسوی دیگر چون این بنادر کوچک هستند، واردات زیادی از آنها صورت نمیگیرد که روزنامه همشهری تیتر نادرست «دولت، مجوز واردات بیشتر را صادرکرد» را برای این مصوبه برگزیده است.
در ضمن در مورد خاص بندر امام خمینی (ره) از چند سال قبل پیشنهاد نمایندگان استانی این بود که به علت بلا استفاده ماندن سرمایهگذاریهای صورت گرفته در این بندر و با توجه به ترافیک شدید در بندر شهید رجایی، برای بندر امام تخفیفاتی لحاظ شود تا بخشی از ترافیک بندر شهید رجایی به بندر امام هدایت شود. به همین منظور، دولت از 3سال قبل معافیت گمرکی 10درصدی برای بندر امام تصویب کرد که در نتیجه این تصمیم، بخشی از ترافیک بندر شهید رجایی به بندر امام منتقل شد و موجب استفاده بهینه از سرمایه گذاری صورت گرفته در این بندر شده است.
نکته مهم دیگر آن که هیچ کدام از تصمیمات و معافیتهای در نظر گرفته شده در مصوبه اخیر دولت، موضوع جدیدی نیست و معافیتهای گمرکی بنادر ذکر شده سابقه حدود17 ساله تا 2ساله دارند که همه ساله نیز توسط دولت در اسفندماه سال قبل برای هر سال تمدید میشده است. در سال جاری به دنبال بررسیهای کارشناسی به منظور اعمال شرایط سختگیرانهتر برای کالاهای مشمول معافیت، مصوبه اعمال معافیت برای بنادر ذکرشده در مصوبه، با 4ماه تاخیر به تصویب دولت رسیده است.
همچنین لازم به ذکر است که معافیتهای مصوبه دولت شامل همه کالاها نمیشود بلکه برخی کالاها که مازاد تولید داخل دارند از این معافیتها مستثنا شدهاند. ضمنا در حالی که در مصوبه سالهای گذشته فهرست کالاهای عدم مشمول معافیت گمرکی، حدود 40 گروه کالایی بود، در مصوبه سال جاری این فهرست به 70گروه کالایی (در 21 ردیف) افزایش یافته بدین معنا که معافیتهای گمرکی اتخاذ شده، از لحاظ شمول برکالاها کمتر هم شده است.
با توجه به حقایق فوقالذکر، تیتر و مطلب روزنامه همشهری کاملا نادرست بوده چرا که همانطور که ذکر شد، طبق مصوبه سال جاری، معافیتهای گمرکی 14 بندر مدنظر، کمتر هم شده است.
این در حالی است که متاسفانه روزنامه همشهری در بخشی از مطلب خود با تحریف 180درجهای مصوبه دولت، مدعی شده که تصمیم اخیر درباره کاهش سود بازرگانی از 14 منطقه مرزی مشمول کالاهای ذکر شده در مصوبه است. روزنامه همشهری با تحریف مصوبه دولت و گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت نوشته است: «به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، مجوزی که اخیرا هیات وزیران آنهم به پیشنهاد وزیر بازرگانی صادر کرده است شامل انواع آبمیوه، شیر خشک و سایر لبنیات و تخممرغ، پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی، سیب، پرتقال، نارنگی، انگور، زیتون، توت فرنگی، برنج، گندم، جو، ذرت، شکرخام و سفید، پنبه، انواع پارچه و پوشاک و پتو، خودرو، برنج، لوازم خانگی، کفش، تایر، مواد شوینده و صابون، فرش ماشینی و دستی و ابزار آلات میشود و واردکنندگان کالاهای یادشده از تخفیف دولت در سود بازرگانی برخوردار خواهند شد.» همانطور که ذکر شد بر خلاف این تحریف آشکار، اقلام ذکرشده در مصوبه دولت از کاهش سود بازرگانی 14 بندر مرزی مستثنا شدهاند و مشخص نیست همشهری به چه دلیل مصوبه دولت را کاملا معکوس، منتشر کرده است.
تاسف بار آنجاست که روزنامه همشهری با داعیه تبعیت از اصول حرفه ای روزنامه نگاری ، برای حفظ حیثیت خود زمانی که اشتباه و تحریف صورت گرفته را متوجه می شود، برای اصلاح اشتباه خود که تیتر اول روز دوشنبه این روزنامه بوده است، در توضیحی بسیار کوتاه و مختصر در سطحی ضعیف در صفحه4 روزنامه روز سه شنبه خود تلاش می کند تا تحریف صورت گرفته را در حد تصحیح یک عبارت لفظی کاهش دهد که این کار بدور از انصاف و تقوا و اخلاق حرفه ای است و امیدواریم آن روزنامه حداقل برای نشان دادن حسن نیت خود و تصحیح ذهنیت غلطی که در اذهان عمومی علیه عملکرد دولت خدمتگزار ایجاد کرده است بتواند به طرز شایسته ای رفتار نماید."
هر چند که روزنامه همشهری این جوابیه را بطور کامل درج نکرد اما با توجه به رویکردهای خاص آن در قبال دولت ، اینکه همشهری هیچ توضیحی در حاشیه این جوابیه نیاورده است نشان دهنده اذعان تلویحی این روزنامه به تحریف مصوبه دولت است.