علی اکبر صالحی: دست کم 20 تا 30 سال زمان نیاز هست تا این روش تجاری شود از این رو ما منتظر دست آورد چشم گیر از این طرح طی چند سال اول نیستیم
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: هر کشوری باید منابع متنوع انرژی را چه از جنبه اقتصادی و چه از جنبه فنی در اختیار داشته باشد و از این رو ما هم نیازمند به انرژی هسته ای و هم گداخت هسته ای هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از واحد مرکزی خبر؛ دکتر علی اکبر صالحی در مراسم آغاز "طرح ملی گداخت هسته ای" و افتتاحیه دوره آموزشی و استخدام نیروهای متخصص در زمینه گداخت؛ انرژی را یکی از عناصر قدرت هر جامعه برشمرد و افزود: انرژی های فسیلی تجدید ناپذیرند و انرژی های تجدیدپذیر مانند آب، باد و خورشید هم همیشه قابل دسترس نیست و وزنه زیادی در تولید ندارند.
وی با اشاره به دست آوردهای سه دهه انقلاب اسلامی و سربلندی ملت ایران با وجود مشکلات مختلف اضافه کرد: شرایط برای اوج گیری ملت ما دوباره فراهم شده است و کسانی که برای کار در زمینه علمی گداخت پذیرفته شده اند باید با نگاه ملی و از خود گذشتگی این راه را پی گیری کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی،گداخت هسته ای را فناوری نیازمند زمان بیان کرد و گفت: دست کم 20 تا 30 سال زمان نیاز هست تا این روش تجاری شود از این رو ما منتظر دست آورد چشم گیر از این طرح طی چند سال اول نیستیم.
قرارداد طراحی و ساخت رآکتور و نیروگاه آزمایشی گداخت هسته ای20 آذر 1388 بین سازمان انرژی اتمی و معاونت تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری منعقد شده و هم اکنون مرحله مطالعات و امکان سنجی طرح در دست اقدام است که برای آن 50 نفر کارشناس نخبه جذب شده اند.
برخلاف روش شکافت هستهای که در آن عناصر سنگین با بمباران نوترونها شکافته و انرژی آزاد میشود، در گداخت، هستههای سبک مثل هیدروژن با یکدیگر ترکیب و به هسته عناصر سنگینتر مثل هلیوم تبدیل میشوند و در ضمن این واکنش مقداری از جرم به انرژی تبدیل میشود. این همان فرآیندی است که در خورشید و ستارگان رخ میدهد.
*رئیس پژوهشکده گداخت: شتاب بیشتر در طرح ملی گداخت هسته ای
رییس پژوهشکده گداخت گفت: با ابلاغ طرح ملی گداخت هسته ای در چند ماه گذشته، تحقیقات شتاب بیشتری گرفته است.
دکتر اصغر صدیق با توضیح برتری های گداخت هسته ای در مقایسه با دیگر منابع انرژی افزود: به تازگی موفق به ساخت دو نمونه ایرانی دستگاه های گداخت هسته ای پلاسمای کانونی به روش مدر و فلیپوف و نیز دستگاه گداخت هسته ای به روش محصورسازی الکترواستاتیکی اینرسی شده ایم. وی با اشاره به دستاوردهای این پژوهشگاه اضافه کرد: علاوه بر این دانشمندان ایرانی سامانه های کنترلی دستگاه توکوماک دماوند را ارتقا دادند و طرح سامانه کنترلی منحصر به فرد تطبیقی هوشمند برای مطالعات و کنترل پلاسما در حال اتمام است. رییس پژوهشکده گداخت در ادامه افزود: پژوهشکده دارای آزمایشگاه های مجهز و متعدد است و ما دارای5000 متر مربع فضای آزمایشگاهی و1100مترمربع فضای اداری هستیم و دستگاه های توکوماک الوند و دماوند در اختیار پژوهشگران قرار دارد.