*پیشتر 10 اثر از آثار تاریخی ایران از جمله تخت جمشید، طاق بستان، میدان نقش جهان اصفهان، چغازنبیل، سلطانیه زنجان، پاسارگاد و سازه های آبی شوشتر در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده بود.
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی و بازار تبریز در فهرست میراث جهانی ثبت شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایسنا، در سی و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو که شامگاه گذشته برگزار شد، اعضای این کمیته به جهانی شدن این دو اثر ایرانی رای دادند.
پیشتر 10 اثر از آثار تاریخی ایران از جمله تخت جمشید، طاق بستان، میدان نقش جهان اصفهان، چغازنبیل، سلطانیه زنجان، پاسارگاد و سازه های آبی شوشتر در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده بود.
*بازار تبریز
بازار تبریز با حدود یک میلیون مترمربع مساحت به شکلی که 70 هکتار آن را حریم و 30 هکتار را عرصه تشکیل میدهد، شایسته عنوان بزرگترین سازه سرپوشیده جهان است.
در این مجموعه بیش از 160 عنصر مختلف و متنوع وجود دارد و بازار را به مکان کامل و جامعی برای هر نوع فعالیتی تبدیل کرده است.
وجود 23 کاروانسرا، 22 دالان، 20 تیمچه، 28 مسجد، هشت مدرسه، هفت بازارچه، پنج حمام، دو یخچال و یک زورخانه در این مجموعه نشان از اهمیت بازار تاریخی تبریز برای ساکنان شهر و فعالان در این مجموعه دارد.
رییس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه اهمیت بازار در زندگی مردم قدیم تا حدی بوده که چهار دروازه از دروازههای شهر تبریز در محدوده بازار بودند، اظهارداشت: درب نوبر، درب خیابان، درب سرخاب و درب باغمیشه که از دروازههای مهم شهر بودند به دلیل اتصال این مجموعه با شاهراه ارتباطی ابریشم، در بازار قرار داشتند.پرونده بازار تاریخی تبریز به عنوان بزرگترین سازه به هم پیوسته جهان در سی و چهارمین جلسه سازمان یونسکو در شهر برازیلیا پایتخت برزیل بررسی و با اکثریت آرا به ثبت رسید.
*بقعه شیخ صفی
مجموعه بقعه شیخ صفی که در مرکز شهر اردبیل واقع است دارای هشت بخش اصلی شامل مسجد جنت سرا ، قندیل خانه ، حرم خانه ، چینی خانه ، چله خانه ، شربت خانه ، گنبد الله الله و شهیدگاه می باشد.
علاوه بر مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی جد صفویه و مرقد شاه اسماعیل اول بنیانگذار سلسله صفوی، آرامگاه های دیگری از شاهزادگان صفوی و سرداران قزلباش از جمله شهدای جنگ های چالدران و شروان در این بقعه و درمحل شهیدگاه قرار دارند.
پرونده این اثر بزرگ به همراه بازار تاریخی شهر تبریز در بهمن ماه سال 87 برای ثبت در فهرست آثار تاریخی جهان به یونسکو ارسال شد.
در سال 1386 شالوده دروازه اصلی مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی که از یادگارهای دوران صفویه است و در جریان خیابان کشی 55 سال پیش توسط شهرداری وقت اردبیل ویران و بر روی ویرانههای آن میدان و خیابان احداث شده بود، در طرح ساماندهی حریم بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و حدف خیابان و میدان کنونی از دل خاک بیرون آورده و مرمت شد.
براساس این گزارش، میراث جهانی یونسکو، موسوم به World Heritage Sites نام عهدنامهای بینالمللی است که در تاریخ 16 نوامبر 1972 میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسیده و موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و معتلق به تمام انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص، محسوب میشوند.
برپایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو، میتوانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت بهعنوان میراث جهانی کنند.
حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود.