وزیر امور خارجه با بیان اینکه باید به سمت جهانی عاری از تسلیحات هسته ای گام برداشت و فشار افکار عمومی بر قدرت های هسته ای برای خلع سلاح روز افزون شده است، اظهار داشت: بدنبال ایجاد کنوانسیون خلع سلاح هسته ای هستیم
وزیر امور خارجه با بیان اینکه باید به سمت جهانی عاری از تسلیحات هسته ای گام برداشت و فشار افکار عمومی بر قدرت های هسته ای برای خلع سلاح روز افزون شده است، اظهار داشت: بدنبال ایجاد کنوانسیون خلع سلاح هسته ای هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا ،علی اکبر صالحی درپی برگزاری شانزدهین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و کنفرانس خلع سلاح ، در رابطه با راهکار عملی و اجرایی برای الزامی شدن بند ششم معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و وادار کردن کشورهای دارنده این تسلیحات به خلع سلاح گفت: راهکاری عملی به این مفهوم که کشورهای دارنده تسلیحات هسته ای را وادار به خلع سلاح کند و در صورت عدم حرکت در این مسیر عواقبی برای آنها در پی داشته باشد در حال حاضر نمی توان چندان متصور بود.
وی در رابطه با علت این مساله تصریح کرد: کشورهای دارنده تسلیحات هسته ای اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند و تصمیمات عمده جهانی توسط آنها گرفته می شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با انتقاد از این مساله تاکید کرد: اعتراض ما نیز این است که مدیریت نظام جهانی ناعادلانه و مبتنی بر منطق قدرت می باشد.
صالحی افزود: نظام جهانی عدالت محور و در جهت تامین منافع جامعه بشری نبوده و در راستای تامین منافع قدرت های هسته ای است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه شرایط موجود دلیلی برای عدم تحرک و فشار برای خلع سلاح نیست، اظهار داشت: کنفرانس های خلع سلاح نیز در همین جهت است و لحظه به لحظه یک گام رو به جلو برای خلع سلاح برداشته می شود.
وی گام های برداشته شده تا به امروز را مثبت ولی جزیی خواند و گفت: در کنفرانس بازنگری معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای در سال 2010 میلادی در نیویورک، جمهوری اسلامی ایران و کشورهای جنبش عدم تعهد با یکدیگر یک صدا شدند و بسیاری از مسائل را به صورت خیلی روشن و شفاف مطرح کردند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به جمع آوری میلیون ها امضاء مردمی از سراسر جهان برای خلع سلاح هسته ای خاطرنشان کرد: جمع آوری این امضاء ها به معنای فشار بیشتر افکار عمومی بر قدرت های دارنده تسلیحات هسته ای است.
صالحی افزود: بسیاری از کشورهایی که عضو جنبش عدم تعهد نیز نیستند مثل بسیاری از کشورهای اروپایی مخالف در اختیار داشتن هرگونه سلاح هسته ای هستند.
وزیر امور خارجه 'امنیت پایدار' را از جمله فکرها و ایده های جدیدی خواند که در عرصه بین المللی وجود دارد و تاکید کرد: خلع سلاح هسته ای، جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضا، اتخاذ ترتیبات بین المللی موثر به منظور اطمینان کشورهای غیر هسته ای از تهدید نشدن به کاربرد یا تهدید کاربرد سلاح های هسته ای و معاهده منع (تولید) مواد شکافت پذیر برای استفاده در بمب های هسته ای چهار مطلب اساسی هستند که از سوی کشورها برای خلع سلاح درخواست شده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: برخی از کشورها خواهان اجرایی شدن یک یا دو مورد از این چهار مطلب اساسی هستند اما جمهوری اسلامی ایران خواهان اجرایی شدن هر چهار مطلب به صورت همزمان است.
صالحی با ابراز امیدواری نسبت به برگزاری دومین کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه در تهران تاکید کرد: همان طور که کنوانسیونی برای خلع سلاح شیمیایی داریم، بدنبال ایجاد کنوانسیونی برای سلاح های هسته ای هستیم.
وزیر امور خارجه در این رابطه افزود: این کنوانسیون هم می تواند تضمینی برای جلوگیری از رفتن کشورها به سمت تولید سلاح های هسته ای باشد و هم اینکه کشورهای دارنده تسلیحات را وادار به خلع سلاح کند.
دیدار با اشتون سازنده و صریح بود
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با دیدار خود با کاترین اشتون در حاشیه نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با بیان اینکه این دیدار در چارچوب ملاقات وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی انجام شده است، تصریح کرد: گفت و گوی بسیار سازنده و صریحی با خانم اشتون داشتم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه هر دو طرف نقدهای خود را نسبت به یکدیگر مطرح کردند، افزود: گفت و گوی خوبی بود و برداشت من نیز این است که خانم اشتون از این دیدار راضی بود.
صالحی دیدار خود با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی را گفت و گوی اولیه برای آشنایی با مواضع یکدیگر توصیف کرد.
گزارش آمانو گامی مثبت بود
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در رابطه با آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان اظهار داشت: بالاخره بعد از فشارهایی که جنبش عدم تعهد آورد و درخواست های جمهوری اسلامی ایران، مدیرکل آژانس پذیرفت که دو مقوله مطالعات ادعایی و تعهدات ما در چارچوب موافقت نامه پادمانی را از یکدیگر تفکیک کند که این مسئله گامی ایجابی و مثبت بود.
وی تصریح کرد: تعهدات جمهوری اسلامی ایران در چارچوب موافقت نامه پادمانی مانند همه کشورهاست و ما نیز همه فعالیت های خود را انجام می دهیم و هیچ مسئله دیگری نیز وجود ندارد.
صالحی با بیان اینکه برای اولین بار است که موضوع مطالعات ادعایی از تعهدات پادمانی ما تفکیک می شود، افزود: تنها یک مساله دیگر در گزارش نویسی های آقای آمانو نسبت به آقای البرادعی وجود دارد و آن نیز حذف عبارتی مربوط به مطالعات ادعایی است که پیش از این در گزارش قید می شد آژانس نمی تواند اصالت اسناد آن را تایید کند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: آژانس اگر می تواند اصالت این اسناد را ثابت کند به ما بگوید تا پاسخ آن را بدهیم.
صالحی تصریح کرد: هرچند که اصل اسناد مطالعات ادعایی هیچ گاه در اختیار ایران و آژانس قرار نگرفته است اما بازهم ما بیش از 150 صفحه پاسخ برای آن به آژانس داده ایم.
گشایشی در ارتباط با اتحادیه اروپایی در حال رخ دادن است
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی در رابطه با دیدارهای فراوان خود با وزرای خارجه کشورهای اروپایی اظهار داشت: گشایشی در روابط ایران و اتحادیه اروپایی در حال رخ دادن است.
وی با بیان اینکه ارتباط امری دو جانبه است، تصریح کرد: از زمانی که به عنوان وزیر امور خارجه منصوب شده ام، چند محور اساسی مانند گسترش روابط با همسایگان و همچنین اتحادیه اروپایی را مطرح کردم که این مسائل جزء اولویت های کاری ام محسوب می شود.
صالحی اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران را برای یکدیگر مهم توصیف کرد و افزود: این اهمیت باید بدرستی درک شده تا زمینه برای تعاملات سیاسی پی ریزی شود.
وزیر امور خارجه گفت: نمی خواهم بگویم که اتفاق بزرگی در روابط تهران و اتحادیه اروپایی رخ داده است اما مقدمات آن از جمله اعتمادسازی متقابل فراهم شده است.
وی با اشاره به دیدار با 12 وزیر خارجه اروپایی به همراه روسای سازمان های بین المللی در ژنو خاطرنشان کرد: این دیدارها طلیعه خوبی است اما هنوز کارهای فراوانی باقی مانده که باید انجام بگیرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران می تواند شریک مطمئنی برای اروپا باشد به شرط آنکه طرف مقابل موقعیت ایران را درک کند.
صالحی جمهوری اسلامی ایران را کشوری مستقل خواند که دارای منابع عظیم انرژی است و اروپا را مجموعه ای بزرگ و نیازمند به منابع مطمئن و پایدار انرژی که می توانند مکمل یکدیگر باشند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: دو طرف باید شرایط و محدودیت های یکدیگر را درک کنند و خواسته های معقول و منطقی از هم داشته باشند.
اظهارات کلینتون چندان قابل اعتنا نیست
صالحی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با اظهارات مداخله جویانه هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت: اظهارات خانم کلینتون چندان قابل اعتنا نیست و نباید به آن توجه شود.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: آمریکا بر اساس رویه استکباری خود دچار اوهام است و تصور می کند جهان را او باید مدیریت کند.
وی با بیان اینکه کاخ سفید به خود اجازه می دهد که برای دیگران تعیین تکلیف کرده و خود را معیار شناخت حق و باطل نشان دهد، افزود: فکر می کنم این گونه رفتارهای آمریکا در عرصه بین المللی ناشی از سردگمی و نگرانی از آینده منطقه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان آمریکایی ها را در منطقه دچار تناقض توصیف کرد و گفت: خانم کلینتون باید فرافکنی کند والا نمی تواند تناقض آمریکا در منطقه که روزی از دیکتاتورها حمایت می کند و روز دیگر از آنها کناره می گیرد را برطرف کند.
وی با بیان اینکه مردم در سراسر جهان حق و باطل را به خوبی می شناسند، تصریح کرد: باید میان شلوغی مدیریت شده عده معدودی در یک شهر و حرکت های اصیل مردمی در کشور تفاوت قائل شد.
صالحی با بیان اینکه آمریکایی ها در تلاش هستند تا شلوغی های مدیریت شده را به گونه ای نشان دهند تا توجه مردمی منحرف شود، افزود: دولت جمهوری اسلامی برخاسته از اراده مردم است و دولت و مردم از یکدیگر تفکیک ناپدیرند در حالی که دولت های سابق در منطقه برخاسته از اراده مردم خود نبوده و جدای از آنها بودند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه باید مبنای اعتراضات مردمی در کشورها را بدانیم، خاطرنشان کرد: زمانی که جای پای آمریکا را در شلوغی ها می بینیم و اصرار آنها را در بزرگنمایی آن، متوجه ایذایی بودن این حرکت می شویم.