صالحی درباره تشکیل دولت جدید لبنان گفت: ایران با هر تصمیمی که لبنانی ها در مورد تشکیل دولتشان اتخاذ کنند، موافق است و در کنار آنها خواهد بود.
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: ما اصلا از اول تا آخر برای دادگاه بین المللی حریری اعتباری قائل نیستیم؛ چند مرتبه این دادگاه باید دروغ بگوید تا به این توجیه برسیم که صلاحیت و اعتبار ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا،علی اکبر صالحی در مصاحبه با شماره امروز (دوشنبه) روزنامه لبنانی 'الاخبار' به بررسی آخرین اوضاع جاری منطقه ، ایران و لبنان از جمله تشکیل دولت جدید در لبنان،رابطه ایران با حزب الله، دادگاه حریری، تحولات مصر و سایر کشورهای منطقه، تحولات مواضع ترکیه، مساله فلسطین، رابطه با آمریکا و در نهایت خاطراتش از لبنان پرداخت .
** نظر ایران درخصوص دولت جدید لبنان
صالحی درباره تشکیل دولت جدید لبنان گفت: ایران با هر تصمیمی که لبنانی ها در مورد تشکیل دولتشان اتخاذ کنند، موافق است و در کنار آنها خواهد بود.
وی افزود: به رغم مشارکت نکردن گروه 14 مارس در دولت 'نجیب میقاتی' نخست وزیر دولت جدید، این دولت یک رنگ نخواهد بود چرا که در دولت جدید لبنان گروههای مقاومت، نجیب میقاتی، 'ولید جنبلاط' رییس حزب سوسیالیست ترقی خواه دروزی لبنان و 'میشل عون' رییس حزب آزاد ملی شرکت خواهند داشت و آنها از یک رنگ سیاسی نیستند.
**برای دادگاه حریری اعتباری قائل نیستیم
وزیر امور خارجه ایران درخصوص موضوع دادگاه بین المللی ترور 'رفیق حریری' نخست وزیر سابق لبنان گفت: ایران نظر و برنامه خاصی پیرامون اتهامات دادگاه بین المللی حریری ندارد؛ اگر ایران برنامه خاصی در لبنان در سر داشت، آیا از 'سعد حریری' نخست وزیر سابق آن استقبال می کرد؟، چرا باید وی را به ایران دعوت می کردیم و با 'محمود احمدی نژاد' رییس جمهوری ایران در گفت و گوی های طولانی شرکت می دادیم.
وی در ادامه گفت: مثلا در مساله ریاضی وقتی در جستجوی یک معادله هستیم، بعد از پیدا کردن آن درمی یابیم که این معادله قابلیت اجرایی ندارد. در موضوع دادگاه نیز چنین است؛ گاهی مساله پرونده شاهدان دروغین مطرح می شود و گاهی سوریه و گاهی حزب الله به عنوان متهم مطرح می شوند؛ در نتیجه مشخص می شود که همه این مسایل دروغی بیش نیست.
**رابطه ایران با حزب الله
علی اکبر صالحی در مورد رابطه ایران با حزب الله تصریح کرد: به طور طبیعی ما از لحاظ عقیدتی به حزب الله نزدیکتر هستیم و این یک امر شناخته شده است که آن را انکار نمی کنیم ،ولی این امر در باب سیاسی به معنای آن نیست که ما بخواهیم مثلا یک طیف مشخص مثل حزب الله بر لبنان حکومت کند؛ ما این امر را نمی خواهیم و قبول هم نمی کنیم چون ما با ترکیب لبنان آشنایی داریم.
وی در باره سیر تحولات جاری در منطقه نیز گفت: این تحولات نتایج مثبتی را به همراه خواهد داشت و کسی تصور وقوع این چنین حوادثی را نمی کرد.
** تحولات منطقه ساخته کشورهای بزرگ نیست
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: برخی می خواهند نشان دهند که این تحرکات ساخته و پرداخته کشورهای بزرگ است ولی این سخن پوچ است و ارزشی ندارد.
علی اکبر صالحی تصریح کرد: ملت های منطقه خود در پی تعیین سرنوشت خود هستند و خواهان بدست آوردن عزت از دست رفته و نابدبوی نظام های دیکتاتوری در منطقه و امور دیگر می باشند.
وی اظهار داشت : انقلاب ایران در تحریک و تظاهرات مردم منطقه حتما نقش داشته است، ولی مقاومت در غزه و کسانی که در لبنان به مدت 33روز مقاومت کردند نیز نمونه های بارزی هستند که در مردم منطقه، این احساس و یقین را بوجود آورد که آنها می توانند به خواستههای خود برسند.
** باید درخصوص مصر واقعی بیندیشیم
وزیر امور خارجه ایران در خصوص اوضاع آینده مصر گفت: مصر بعد از (برکناری)حسنی مبارک از وضعیت بهتری برخوردار خواهد شد و مصر بعد از حسنی مبارک با مصر قبل از آن قابل مقایسه نیست.
وی ادامه داد: ما در این زمینه باید به صورت عملی و واقعی فکر کنیم و نباید در پی ترسیم چهره ای عالی برای این کشور باشیم.
علی اکبر صالحی در ادامه درخصوص ترکیه و مواضع اخیر این کشور گفت: کسانی که در ترکیه حکومت می کنند، مردمانی مسلمان و خوب هستند ولی نظام ترکیه نطامی اسلامی نیست بلکه یک نظام لائیک است؛ اینکه ترک ها صاحب موضع شدند، باعث خرسندی است و ما به آنها خوش آمد می گوییم.
**صهیونیستها از شدت قدرت ایران باخبر هستند
وی اضافه کرد: ما در مساله تصدی رهبری جهان عرب، امور را در تصادم و برخورد میان شیعه و سنی نمی بینیم؛ جریان امور در منطقه به نفع و در موازات مصالح رژیم صهیونیستی در منطقه پیش نمی رود و این تحولات به نفع آنها نیست.
وی پیرامون ورود دو ناو ایران به کانال 'سوئز' و پیش بینی وضع در صورت تعرض به آنها، گفت: اگر آنها مورد هجوم قرار می گرفتند، یک فاجعه بوجود می آمد و خود صهیونیستها از شدت قدرت ایران باخبر هستند.
علی اکبر صالحی افزود: اگر آنها می دانستد که ایران قوی نبوده و قادر به دفاع از خود نیست، از مدتها پیش به ایران حمله می کردند.
**رابطه ایران و عربستان
وی در مورد روابط میان ایران و عربستان گفت: نزدیکی دیدگاه ها میان ایران و عربستان به نفع منطقه و به نفع امنیت و ثبات آن و به نفع جهان اسلام و حتی به مصلحت جهان است ولی این بدین معنا نیست که ما و عربستان درباره همه مسایل با هم توافق نظر داریم.
'داشتن قواعد مشترک میان دو کشور می تواند در نزدیکی دیدگاهها کمک کند و ما باید بر اساس قواعد مشترک کار کنیم'.
صالحی ادامه داد: از عربستان برای سفر به این کشور دعوت دریافت کردم که در صورت امکان در آینده ای نزدیک انجام خواهد شد.
وی با اشاره به سیر تحولات جاری در منطقه افزود: شما سیر تحولات در منطقه را درنظر بگیرد، آیا این تحولات از حقیقت و راستی مواضع ما سخن می گوید یا از حقیقت و راستی مواضع دیگران؟ این تحرکات درستی راهی را که ما آن را طی کردیم، نشان می دهد یا راهی که دیگران رفته اند و من این سئوال از هر فردی می پرسیم.
**رابطه ایران و امریکا فعلا امکان پذیر نیست
وزیر خارجه پیرامون رابطه ایران با کشورهای منطقه افزود: ما سعی می کنیم که قرار دادهای اقتصادی میان کشورمان و کشورهای عراق، ترکیه، سوریه و لبنان ایجاد کنیم.
علی اکبر صالحی ادامه داد: ما همواره اعلام کرده ایم که ما همراه و همسو با منافع همه کشورهای جهان به جز رژیم صهیونیستی و آمریکا هستیم.
وی در باره رابطه آمریکا با ایران تصریح کرد: در شرایط استثنایی آمریکا نمی تواند با ایران وارد گفت و گو شود درحالیکه این کشور فشارها و تحریم های اقتصادی خود را بر ایران افزایش می دهد، این امر قابل اجرا نیست.
وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد: گفت و گوها باید بر اساس اصل برابری و همسانی باشد و آمریکایی ها باید راه و روش خود را تغییر دهند.
** ایفای نقش در ماجرای فلسطین
وی پیرامون سرنگونی نظامهای حاکم بر کشورهای عربی افزود: ملاحظه کردیم نظام هایی که به آمریکا نزدیک تر بودند، زودتر سرنگون شدند و نظام هایی که از آمریکا فاصله گرفتند، از آسایش و ثبات برخوردار هستند.
صالحی در خصوص مساله فلسطین اظهار داشت : فلسطین دارای مشکل بزرگی است و آن رژیم صهیونیستی است و از این رو ما نمی توانیم فلسطینی ها را از هم جدا و متفرق ببینیم؛ فلسطینی ها باید دور هم گردآیند و متحد شوند و ما در این راستا آماده هستیم که نقشی مثبت ایفا کنیم.
** لبنان کشور دوم من است
وی پیرامون تاریخچه حضور خود در لبنان گفت: در سال 1965 میلادی در منطقه 'شویفات' زندگی کردم و در دانشگاه انترناسیونال که نزدیک به دانشگاه آمریکایی بود، مشغول تحصیل شدم. درسال 1967میلادی در دانشگاه آمریکایی بیروت مشغول به تحصیل شدم و در سال 1970 میلادی در رشته 'فیزیک' از آن فارغ التحصیل شدم. پس از اخذ مدرک فوق لیسانس در سال 1972 میلادی برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به آمریکا سفر کردم.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: از لبنان چیزی به یاد نمی آوریم جز آن که خیلی زیبا بود و همواره می گویم که لبنان وطن دوم من است و اگر خواستم در کشور دیگری غیر از ایران زندگی کنم، لبنان را انتخاب می کردم.
علی اکبر صالحی اضافه کرد: من در دوران امام 'موسی صدر' در لبنان بودم و ما با او جلسه داشتیم؛ خدا او را حفظ کند اگر در قید حیات باشند، البته این مساله قبل از آمدن 'مصطفی چمران' به لبنان بود.
وی در مورد مساله امام موسی صدر نیز گفت: با استفاده از همه کانال های خود سعی می کنیم که اطلاعاتی راجع به امام موسی صدر پیدا کنیم و ما همگی به این مساله خوش بین هستیم.