رامین مهمانپرست پیش از ظهر سهشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی تاکید کرد: بارها به خبرنگاران توصیه کرده ایم که در نقل اخبار دقت کافی به خرج دهند و نسبت به انتشار اخبار تایید نشده اقدام نکنند. گفته شده اخبار مربوط به سفر پادشاه اردن، نخستین بار از رسانه های عربی شنیده شده، که موثق نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه علت مخالفت ایران با ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی را تلاش غرب برای دخالت در امور داخلی این کشور عنوان کرد که نتیجهای جز ظلم به مردم ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از برنا، رامین مهمانپرست پیش از ظهر سهشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی درباره مخالفت جمهوری اسلامی ایران با ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی از سوی کشورهای غربی، آن هم در شرایطی که دولت این کشور اقدام به سرکوب بیداری اسلامی مردم لیبی کرده، اظهار داشت: همه کشورهای منطقه درباره اقدامات کشورهای غربی تردید دارند چراکه ورود آنها به بهانه حقوق مردم، نتیجه ای جز ظلم و تجاوز به حقوق آنها نداشته است.
وی با تاکید بر اینکه به محض ورود نیروهای غربی به سایر کشورها، جنایات بیشتر شده، افزود: از این رو بهتر است آنها در امور داخلی مردم دخالت نکنند. پرونده آنها در دفاع از حقوق بشر، پرونده سیاهی است، اگر حضور نیروهای نظامی در عراق و افغانستان موثر بود در سایر کشورها نیز می تواند موثر باشد.
مهمان پرست درباره پتانسیل منطقهای و بین المللی سازمان کنفرانس اسلامی برای حل مشکلات منطقه و ممانعت از دخالت های خارجی، درباره اقدامات ایران در این راستا، گفت: بحث سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان مجموعه ای با ظرفیت بسیار بالا در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. از این رو بود که علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه، شب گذشته با اکمل الدین احسان اقلو، دبیرکل این سازمان تماس داشت و درباره مسایلی که در منطقه خاور میانه، شمال آفریقا و به ویژه بحرین می گذرد، به رایزنی پرداخت.
وی افزود: آنها درباره اقداماتی که این سازمان اسلامی می تواند با به کار گیری از ظرفیت خود در ممانعت از خشونت و رفتار ناشایست با خواسته های به حق مردم انجام دهد، گفت و گو و تبادل نظر کردند.
مهمان پرست ابراز امیدواری کرد: با به کار گیری این ظرفیت قابل توجه بتوان مانع دخالت بیگانگان با اهداف مشکوک در مسایل مربوط به منطقه شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با برگزاری جشن جهانی نوروز در کشور و اینکه آیا دستگاه سیاست خارجی رویکردی مبنی بر تشکیل سازمانی از کشورهایی که نوروز را جشن می گیرند دارد، گفت: هم کشورهای فارسی زبان نوروز را جشن میگیرند و هم کشورهایی هستند که فارسی زبان نیستند، ولی نوروز را جشن می گیرند. بنابراین این زمینه مشترک فرهنگی، تاریخی و آداب و رسوم میان کشورهای منطقه می تواند به گسترش محورهای همکاری فرهنگی کمک کند.
وی تاکید کرد: توسعه همکاری های فرهنگی می تواند زمینه های مناسب برای ایجاد همکاری های اقتصادی و به طور کل همگرایی میان کشورهای منطقه را منجر شود تا به منطقه ای با ثبات تر، صمیمی تر و توسعه یافته تر برسیم.
مهمان پرست همچنین خاطرنشان کرد: ما نسبت به کشورهای فارسی زبان و کشورهایی که مراسم نوروز را جشن می گیرند، می توانیم برای نزدیکی ملت ها به هم استفاده کنیم.
خبرنگاری درباره موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص تصمیم شورای همکاری خلیج فارس به اعلام نیرو به بحرین سوال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در این باره اظهار داشت: موضع ایران را درباره اعزام نیروهای خارجی مشخصا اعلام کرده ایم. در رابطه با مسایلی که در بحرین رخ داده، چند نکته قابل توجه است. نخست این که مردم مطالبات مشروعی دارند که به صورت مسالمت آمیز آنها را مطرح کرده اند. دوم اینکه باید از هرگونه خشونت در برخورد با مطالبات مردم، جلوگیری شود.
مهمان پرست قابل قبول نبودن حضور نیروهای خارجی در مسایل داخلی کشورها را سومین نکته عنوان کرد و افزود: دخالت خارجی موضوع را پیچیده تر و سخت تر می کند. از این رو انتظار می رود به مطالبات مردم توجه شود تا خواسته های آنها در نهایت تحقق پیدا کند.
وی در ادامه با اشاره به تحرک نظامی مقامات آمریکایی در منطقه گفت: در هر منطقه ای که مقامات نظامی آمریکا حضور می یابند، شاهد سرکوب مردم هستیم. به آنها توصیه می کنیم به دموکراسی و حقوق ملت ها، احترام بگذارند و از خشونت پرهیز کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه نوع برخورد آمریکایی ها با مردم نیازمند رفتارشناسی است، اضافه کرد: آمریکایی ها از برخی مسوولان کشورها که مورد تایید مردم نیستند، حمایت می کند؛ سپس اقدام به اعزام نیروهای نظامی و سرکوب مردم می کند و زمانی که مردم به تحقق خواسته خود نزدیک می شوند، آنها پشت مقامات مورد حمایت خود را خالی می کنند که رفتار آنها باید به دقت بررسی شود.
مهمان پرست با اشاره به اخبار منتشر شده درباره سفر پادشاه اردن به ایران و اینکه هنوز دعوتی صورت گرفته یا خیر، گفت: دعوت از پادشاه اردن دعوتی بود که ماه ها پیش صورت گرفته؛ اما اخباری که این روزها در این باره منتشر شده، موثق نیست.
وی افزود: بارها به خبرنگاران توصیه کرده ایم که در نقل اخبار دقت کافی به خرج دهند و نسبت به انتشار اخبار تایید نشده اقدام نکنند. گفته شده اخبار مربوط به سفر پادشاه اردن، نخستین بار از رسانه های عربی شنیده شده، که موثق نبوده است. متاسفانه برخی خبرنگاران با وجود اعتقاد به عدم صحت منابع این خبر به این موضوع دامن زدند و برخی دوستان را به اشتباه انداختند و موجی علیه سیاست خارجی کشورمن به راه انداختند به خبرنگاران توصیه می کنم، دقت را فدای سرعت نکنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تناقض موجود در رفتار کشورهای غربی که در صدد هستند به اسم دموکراسی در اوضاع داخلی کشورهای منطقه دخالت کنند، اظهارداشت: نوع رفتار غربی ها در رابطه با برخی موضوعات، نظیر دموکراسی و حقوق بشر، موجب تردید شده است.
مهمان پرست گفت: آنها با برخورد دوگانه با موضوعاتی نظیر دموکراسی و حقوق بشر، وجهه مناسبی برای غرب به جا نگذاشته اند. تنها کاری که غربی ها باید انجام دهند، تصحیح رویکرد گذشته است. رای اکثریت جامعه باید مورد تایید آنها قرار گیرد. اینکه آنها به بهانه دموکراسی در امورداخلی کشورها دخالت کنند و اقدام به ایجاد پایگاه نظامی کنند، از نظر مردم منطقه قابل قبول نیست.
خبرنگاری درباره کارشکنی مقامات آمریکایی در اعزام هیأت ایرانی به منطقه فاو، برای تفحص شهدا و اقدام وزارت خارجه عراق در چهره نگاری و انگشت نگاری از هیأت ایرانی سوال کرد که سخنگوی وزارت خارجه، گفت: هیأت هایی که برای تعیین سرنوشت فرزندان کشورمان در دوران جنگ تحمیلی عازم عراق می شوند، با مقامات این کشور به رایزنی می پردازند و رویه طبیعی خود را طی می کنند. اگر مشکلی پیش آید در روند طبیعی حل می شود و رایزنی و تبادل نظر از طریق مراجع مورد نظر انجام می شود و مشکلی نیست.
رامین مهمان پرست درباره علت عقب نشینی امارات متحده عربی، از موضع پیشین خود درباره ادعای مالکیت برجزایر سه گانه، گفت: همواره تاکید کرده ایم که تعلق این جزایر به ایران، موضوع تردید ناپذیری است.
وی افزود: اگر سوءتفاهمی درباره جزیره ابوموسی وجود دارد، از طریق رایزنی و گفت و گو میان ایران و امارات قابل حل است که البته این گفت و گوها انجام شده و ادامه نیز مییابد.
مهمان پرست رویکرد جدید امارات را رویکردی صحیح توصیف کرد و گفت: این کشور با اصلاح موضع خود، زمینه را برای گفت و گوهای سازنده فراهم کرده است.
خبرنگاری درباره اتهام جدید ناتو علیه ایران مبنی بر کشف محموله تسلیحاتی متعلق به طالبان و ایران سوال کرد که مهمان پرست در این باره گفت: فضاسازی و انتشار اخبار جعلی و انتصاب حمایت تسلیحاتی ایران از گروه های افراطی و افرادی که در افغانستان و منطقه حضور دارند، تبدیل به موضوع خسته کننده و تکراری شده است.
وی تاکید کرد: کشورهای غربی با ورود به افغانستان و اتخاذ رویکردی که حاصلی جز ویرانی و کشتار مردم نداشته، به پدیده افراط گرایی و تولید مواد مخدر دامن زده اند، از این رو، آنها برای انحراف افکار عمومی و پاسخ به آن، به خبرسازی دست می زنند.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید براینکه این خبر صحت ندارد، گفت: ایران خود قربانی افراط گرایی بوده و در افغانستان دیپلمات های خود را از دست داده است؛ از این رو حمایت از گروه های افراطی را درست نمی دانیم و اقدامات غرب در تقسیم تروریسم به خوب و بد و مذاکره با برخی از این گروه های تروریستی را محکوم می کنیم. بهتر است آنها به جای اتهام زدن به ایران، رویکرد درستی را اتخاذ کرده و منطقه را ترک کنند. چراکه راه حل مشکلات منطقه در خود منطقه نهفته است.
وضعیت شهرزاد میرقلیخانی که در زندان های آمریکا به سر می برد و همین طور علیرضا عسگری، موضوع دیگری بود که خبرنگاری اقدامات وزارت خارجه در این زمینه را جویا شد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره گفت: این موضوع را که افراد ایرانی ربوده شده و یا زندانی شده در آمریکا از حقوق خود برخوردار نیستند، بارها به آمریکایی ها تذکر داده ایم.
مهمان پرست گفت: به آمریکایی ها توصیه می شود راه نزدیک شدن به ملت ها، کنار گذاشتن سیاست های غلط گذشته است. آنها باید خاطرات بدی که ملت ایران از رفتار آنها در ذهن خود دارند، پاک کنند و برای جبران آن اقدام کنند.
وی درباره سطح حضور نمایندگان کشورهای فارسی زبان در جشن جهانی نوروز، اظهار داشت: دعوت صورت گرفته و در سطوح مختلف میهمان داریم. از آنجایی که مقامات کشورها در بالاترین سطوح دعوت شده اند، تا آخرین روزها سطح حضور آنها قطعی نمی شود. زمانی که این موضوع مشخص شد، اعلام می کنیم.
خبرنگاری درباره اینکه آیا ایران با کمیته انقلابی لیبی مذاکراتی داشته و اینکه آیا کشورمان سرنوشت امام موسی صدر را در سازمان ملل پیگیری کرده، سوال کرد که مهمان پرست در این باره گفت: مسایلی که در لیبی در حال وقوع است، به صورت دقیق توسط دستگاه سیاست خارجی رصد می شود و متناسب با شرایط و تحولات، مواضع خود را اعلام می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: خشونت با مردم را محکوم می کنیم و بارها اعلام کرده ایم که روش های این چنینی باید کنار گذاشته شود چراکه به کارگیری خشونت در قبال مطالبات مردم را مطلوب نمی دانیم.
مهمان پرست تاکید کرد: اینکه نظرات اکثریت مردم دریافت شود و نسبت به تحقق خواسته های آنها اقدام شود، موضوعی است که در دستورکار ما قرار دارد. یکی دیگر از موضوعاتی که آن را پیگیری می کنیم، یافتن اطلاعات در خصوص آخرین وضعیت امام موسی صدر است که برای ما بسیار حائز اهمیت است که اگر اطلاعاتی در این زمینه به دست آوریم، اعلام می کنیم.
خبرنگاری درباره تصمیم مجلس به اعزام کمیته ویژه به لیبی سوال کرد که مهمان پرست به او توصیه کرد اخبار مربوط به این موضوع را از خود مجلس شورای اسلامی پیگیری کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره پالس های مثبت مقامات سیاسی مصر، برای برقراری رابطه با ایران گفت: بارها اعلام کرده ایم، دو ملت ایران و مصر به هم علاقمندند و مشترکات فراوانی دارند. به علاوه ما به دنبال برقراری ارتباط بوده ایم و معتقدیم حاکمان قبلی مصر مانع برقراری ارتباط بوده اند.
مهمان پرست با تاکید بر اینکه آمادگی برقراری ارتباط با مصر را داریم، گفت: به محض اینکه شرایط فراهم شود، در این زمینه اقدام می کنیم. البته اکنون به صورت دفتر حافظ منافع حضور داریم که امیداریم با فراهم شدن شرایط تبدیل به سفارتخانه شود.
وی درباره اینکه آیا ایران با توجه به باز شدن فضا در کشورهای منطقه تصمیم به تاسیس دفتر نمایندگی در نوار غزه و برقراری ارتباط با دولت کنونی فلسطین دارد، اظهارداشت: بحث فلسطین، موضوع ریشه ای و عمیقی است که برای حل آن باید عمیقا موضوع را تحلیل کرد.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: راه حل مشکل فلسطین این است که به حقوق فلسطینی ها توجه شود، سرزمین شان به آنها باز گردانده شود و آنها در تعیین سرنوشت خود نقش ایفا کنند و در نهایت افرادی که متعلق به این سرزمین نیستند از سرزمین آنها خارج شوند.
مهمان پرست گفت: البته ما رایزنی هایی با کشورهایی که می توانند در حل مسأله فلسطین نقش داشته باشند، داریم و امیدواریم این مسأله به صورت ریشه ای حل شود و شاهد دولت فلسطینی بدون حضور نیروهای اشغالگر باشیم.
مهمان پرست درباره نگرانی برخی کشورهای عربی درباره ایمنی نیروگاه بوشهر با توجه به انفجارهای اخیر در تاسیسات هسته ای ژاپن، گفت: نیروگاه بوشهر در بالاترین حد ایمنی خود فعالیت می کند و اگر کسی تظاهر به نگرانی می کند، نمی شود او را از نگرانی در آورد.