با توجه به بارندگی های اخیر، در صورت فقدان سدهای حوزه کارون بزرگ، میزان سیلاب لحظه ای در مقطع اهواز به حدود چهار هزار مترمکعب در ثانیه می رسید که در این صورت، به طور یقین مناطق وسیعی از شهرهای حاشیه رودخانه کارون دچار خسارت سنگین می شدند.
مدیرکل دفتر مهندسی و معیارهای فنی آب و آبفای وزارت نیرو، عملکرد سدهای کشور در پیشگیری از وقوع سیلاب ناشی از بارش های اخیر در کشور را موفقیت آمیز خواند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه خبری وزارت نیرو"محمد حاج رسولیها" روز چهارشنبه (امروز) با بیان آنکه صنعت سدسازی در بارش های گسترده هفته های اخیر آزمون موفقی را پشت سر گذاشت، اظهار داشت: با وجود برخی انتقادها درخصوص رویکرد صنعت سدسازی در کشور، این صنعت در بارش های اخیر سربلند و روسفید بود.
وی افزود: با توجه به بارندگی های اخیر، در صورت فقدان سدهای حوزه کارون بزرگ، میزان سیلاب لحظه ای در مقطع اهواز به حدود چهار هزار مترمکعب در ثانیه می رسید که در این صورت، به طور یقین مناطق وسیعی از شهرهای حاشیه رودخانه کارون دچار خسارت سنگین می شدند.
وی گفت: براساس برآوردها و تحقیقات صورت گرفته با توجه به حجم رسوب در رودخانه کارون و احداث سازه ها در حاشیه این رودخانه، آستانه ظرفیت رودخانه در این مقطع حدود دو هزار مترمکعب در ثانیه است که آورد بیش از این مقدار، خسارت های احتمالی را به همراه خواهد داشت اما وجود سدهای حوزه کارون بزرگ موجب شده است سیلاب های خروشان کارون خسارتی را به همراه نداشته باشد.
به گفته حاج رسولیها، براساس مبانی طراحی شده در صورتی که نیمی از ظرفیت حجم کارون چهار خالی باشد، در صورت وقوع یک سیلاب با دبی شش هزار مترمکعب در ثانیه این سد قادر خواهد بود دبی پیک سیلاب در مقطع اهواز را به 1800 مترمکعب کاهش دهد که این ظرفیت از آمادگی این سد در تسکین سیلاب و کاهش محسوس خسارت نشان دارد.
مدیرکل دفتر مهندسی و معیارهای فنی آب و آبفای وزارت نیرو سپس با بیان اینکه در سلسله سدهای در دست احداث کارون بزرگ، سد گتوند در بالادست شهر اهواز نیز در سال آِنده آبگیری می شود، افزود: در صورتی که تمامی سدهای بالادست این سد پر باشند و نیمی از مخزن گتوند خالی باشد و سیلاب 24 ساعته با ظرفیت 15 هزار مترمکعب در ثانیه وارد این سد شود، این سد قادر خواهد بود دبی در مقطع اهواز را به کمتر از 2000 مترمکعب در ثانیه برساند که با این دبی هیچ خسارتی متوجه پایین دست نخواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به آورد رودخانه های حوزه آبریز کارون بزرگ در سال جاری، اظهار داشت: با وجود اینکه آورد کنونی این رودخانه ها در مقایسه با برآورد اولیه کاهش یافته است، اما با توجه به نزولات جوی در نیمه دوم اسفندماه، پیش بینی می شود میزان آورد نهایی با برآورد تطابق پیدا کند.
حاج رسولیها افزود: بر این اساس، آورد رودخانه ها در حوزه کارون بزرگ به 11 میلیارد مترمکعب در سال آبی جاری خواهد رسید.
به گفته وی، آورد حوزه کارون به طور متوسط 17 تا 18 میلیارد مترمکعب است که از دستکم شش تا 24 میلیارد مترمکعب طی آمار درازمدت متغیر بوده است.
وی تصریح کرد: با به بهره برداری رسیدن سد کارون چهار در ابتدای سال جاری، شاهد آن بودیم که میزان 5/1 میلیارد مترمکعب آورد رودخانه کارون به جای رهاسازی به دریا در پشت دریاچه این سد ذخیره شده است.
وی اظهار داشت: در سال جاری با مدیریت خوب سازمان آب و برق خوزستان در حوزه کارون، افزون بر اینکه در فصل بهار 5/1 میلیارد مترمکعب در سد کارون چهار ذخیره شد، در فصل تابستان نیز انرژی برقابی خوبی تحویل بخش برق شد به گونه ای که به عنوان مثال این رقم در تیرماه امسال به طور متوسط به حدود 38 هزار مگاوات ساعت انرژی روزانه رسید که پیش بینی می شود در تابستان آینده با توجه به وارد مدار شدن چهار واحد "کارون 4" به بیش از 43 هزار مگاوات ساعت در ماه پرمصرف برسد.
وی افزود: با وجود کاهش آورد رودخانه های کارون بزرگ در مقایسه با متوسط درازمدت، کشت های پاییزه و زمستانه خوزستان نیز در سال جاری به صورت کامل انجام شد و تا پایان فروردین ماه شاهد برداشت محصول خوبی در این استان خواهیم بود.
به گفته وی، در سایر حوزه های دیگر سدهای خوزستان نیز شاهد افزایش سطح کشت به میزان 7500 هکتار در مقایسه با سال های گذشته در مناطق مختلفی ازجمله "ام دبس" و مارون بوده ایم.
حاج رسولیها در پایان ابراز امیدواری کرد: با ظرفیت های ایجاد شده در سال جاری و سال آینده، افزون بر کاهش خسارت ناشی از سیل و تامین آب جهت مصارف کشاورزی، تولید انرژی برقابی در پیک مصرف سال آینده 10 تا 20 درصد افزایش یابد.