با بررسی و تحلیل روند تاریخی بیانات مقام معظم رهبری به طور قاطع میتوان دریافت که ایشان مهمترین مطالبه کننده برای تهیه و تصویب نقشه جامع علمی بوده است و بیشتر از هر فردی در نظام اسلامی بر ضرورت وجود آن تأکید داشتهاند. معظمله نه تنها با حساسیت ویژهای روند تدوین و تصویب نقشه جامع علمی را پیگیری کردند بلکه الزامات اجرایی شدن نقشه و روزآمدسازی آن و نظارت بر اجرای آن را به تفصیل بیان نمودهاند که این رهنمودها میتواند روشنگر مسؤولان علمی و فناوری کشور باشد.
مقام معظم رهبری (مدظله العالی)؛ مهمترین مطالبه کننده اجرای نقشه جامع علمی کشور است
با بررسی و تحلیل روند تاریخی بیانات مقام معظم رهبری به طور قاطع میتوان دریافت که ایشان مهمترین مطالبه کننده برای تهیه و تصویب نقشه جامع علمی بوده است و بیشتر از هر فردی در نظام اسلامی بر ضرورت وجود آن تأکید داشتهاند. معظمله نه تنها با حساسیت ویژهای روند تدوین و تصویب نقشه جامع علمی را پیگیری کردند بلکه الزامات اجرایی شدن نقشه و روزآمدسازی آن و نظارت بر اجرای آن را به تفصیل بیان نمودهاند که این رهنمودها میتواند روشنگر مسؤولان علمی و فناوری کشور باشد.
بررسی سیر تاریخی بیانات مقام معظم رهبری درباره نقشه جامع علمی کشور بسیار مهم و آموزنده است. معظمله در 23 مرداد سال 1385 و در ابتدای دولت نهم بر لزوم تهیه نقشه جامع علمی کشور تأکید میکنند و بیان میدارند که نقشه جامع علمی کشور راهی برای رسیدن به اهداف چشمانداز 20 ساله است که باید طبق راهبردهای عملیاتی و برنامهریزیهای زماندار و منظم کامل شود.
ایشان در اردیبهشت سال 1386 در جمع دانشگاهیان استان خراسان بار دیگر بر موضوع نقشه پیشرفت کشور و نقشه جامع علمی تأکید میکنند و نقشه جامع علمی را پاسخگو به سؤالات مهمی میدانند؛ مانند اینکه درباره چه میخواهیم تحقیق کنیم؟ و چگونه اجزاء علمی به هم متصل شوند؟
پیگیریهای مقام معظم رهبری درباره نقشه طی سالیان گذشته استمرار داشته و معظمله در شهریور سال 1386، نقشه جامع علمی را مشخص کننده جایگاه علوم گوناگون، نوع دانشجو، جنس دانشجو و مقدار دانشجو در هر منطقه جغرافیایی دانستند.
طی دیدارهایی که دانشجویان و اساتید دانشگاه با مقام معظم رهبری داشتند، موضوع نقشه جامع علمی یکی از بخشهای ثابت صحبتهای آنها در محضر ایشان بوده است. مثلاً در مهر 1386 مقام معظم رهبری پس از سخنان چند تن از اعضای هیأت علمی دانشگاهها دربارة نقشه جامع علمی، به وزرا و مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی حاضر در جلسه توصیه کردند که روند تهیه و تصویب نقشه تسریع شود و تهیه نقشه جامع را مهمترین اقدام برای تحقق سند چشمانداز و مرجعیت علمی کشور برشمردند.
مقام معظم رهبری در آذر 1387 و در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاه علم و صنعت، ایجاد نظام مهندسی نقشه جامع علمی و تبدیل نقشه به صدها پروژه علمی و سپردن آن به دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و ایجاد شبکه نظارت بر پیشرفتهای علمی را ضروری دانستند.
معظمله در دیماه 1387، سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را ابلاغ نمودند که در بند 11 سیاستهای کلی، تکمیل و اجرای نقشه جامع علمی را خاطر نشان کردند.
مقام معظم رهبری از ابتدا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را برای پیگیری نقشه جامع علمی کشور ترغیب می نمودند، به نحوی که معظمله در دی ماه سال 1388 و پس از آغاز به کار معاونت علمی و فناوری، با اشاره به نقش معاونت علمی و فناوری در تهیه نقشه جامع علمی فرمودند: نقشه جامع علمی چند سال است که مطرح شده و در معاونت علمی بررسی شده و به شورای عالی انقلاب فرهنگی آمده است.
مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 برای ایجاد رصدخانه پیشرفت نقشه جامع علمی چهار اقدام را برای پیگیری نقشه جامع علمی کشور مطرح کردند: اول تهیه برنامه اجرایی، دوم: به روز رسانی نقشه، سوم: لزوم تنظیم برنامه های پنج ساله توسعه بر مبنای نقشه و چهارم: تدوین ساز و کار قوی برای نظارت بر آن.
با بررسی و تحلیل روند تاریخی بیانات مقام مظعم رهبری می توان دریافت که ایشان مهمترین مطالبه کننده تهیه و تصویب نقشه جامع علمی بوده است و بیشتر از هر فردی در نظام اسلامی بر ضرورت وجود آن تأکید داشته اند. معظم له نه تنها با حساسیت ویژه ای روند تدوین و تصویب نقشه جامع علمی را پیگیری کردند بلکه الزامات اجرایی شدن نقشه و روزآمدسازی آن و نظارت بر اجرای آن را به تفصیل بیان نموده اند که این رهنمودها می تواند روشنگر مسئولان علمی و فناوری کشور باشد.
این تأکیدات فراوان و مطالبه جدی مقام معظم رهبری، مسئولین هر سه قوه را بسیار خطیر نموده است که باید همه دست اندرکاران تلاش خود را برای اجرایی شدن نقشه جامع علمی دوچندان نمایند.
نقشه جامع علمی کشور حاوی راهبردهای کلان، راهبردهای ملی و اقدامات ملی است که برای اجرایی شدن نقشه جامع علمی، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با حضور تعدادی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل می شود که بصورت جدی برای اجرای نقشه جامع علمی، برنامهریزی و اقدام نمایند.
از آنجا که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی چند سال گذشته و از ابتدای تهیه نقشه جامع علمی این موضوع را پیگیری می کرده، هم اکنون نیز با تمام توان خود، برای فعالیت مؤثر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور تلاش خواهد نمود.
معاونت علمی و فناوری به عنوان یک مجموعه فرادستگاهی که در ریاست جمهوری قرار دارد میتواند با همکاری همه وزارتخانههای دولت، فرایند اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری را پیگیری نماید.
*معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان