نوروز با ورود اسلام به ایران تطهیر شد به طوریکه حضرت امام (ره) نیز با آداب خاصی تحویل سال را به جا می آوردند که از صداو سیما هم پخش می شد.
بهاءالدین خرمشاهی، استاد دانشگاه گفت:نوروز با ورود اسلام به ایران تطهیر شد به طوریکه حضرت امام (ره) نیز با آداب خاصی تحویل سال را به جا می آوردند که از صداو سیما هم پخش می شد.
بهاء الدین خرمشاهی درخصوص تاثیر ورود اسلام به ایران بر نوروز اظهار داشت:ایرانیان در ایران باستان جشنهای فراوانی داشتند چرا که در هر ماه روزی هم نام خود داشته که با تقارن آن روز با ماه جشنهایی برگزار میشد بهطور مثال با تقارن روز مهر با ماه مهر جشن های مهرگان، سده،یلدا، چهارشنبه سوری و سیزده بدر را داشتیم که پس از ورود اسلام به ایران تقویم تغییر کرده و هجری قمری شد که البته در حال حاضر هجری شمسی است. یعنی مدار از ماه به خورشید گذاشته شده است.
وی افزود:با تغییر تقویم بسیاری از جشنها نیز تغییر کرده و جشنهای دیگری مانند عید فطر ،عید قربان ،میلاد پیامبر اکرم(ص)جایگزین آن شد که به لحاظ اهمیت برابر با نوروزو ازاعیاد بزرگ مسلمانان است اما نوروز مهمترین جشن باستانی ایرانیان و شاید سرآغاز آن در اسطورههایی باشد که به جمشید نسبت داده میشود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ائمه نیز نوروز را گرامی شمردند،تصریح کرد: نوروز با آغاز فصل آفرینش همراه بوده است و همچنین عید غدیر در نوروز رخ داده بود و به دلیل این تطابقها ، اهمیت این جشن، در اسلام پذیرفته شد و حتی در متون عربی نوروز را «نیروز» گویندوآدابی نیز مانند غسل ،نماز و دعاهای خاص در هنگام نوروز پذیرفته شد.
وی در ادامه بیان کرد:در کنار سفره هفت سین که همراه نوروز بود و جشنهای چهارشنبه سوری و سیزده بدر که قبل و بعد از نوروز بود، آدابی نیز بر اساس دین اسلام به این سنت اضافه شد و در واقع میتوان گفت اسلام نوروز را بسیار گرامی داشت حتی در مفاتیحالجنان و بسیاری متون حدیث نیز گفتارهایی در مورد نوروز داریم و حتی قرآن به عنوان سوره و به دلیل داشتن سین به سفره هفت سین اضافه شد علاوه بر آنکه با ورود اسلام، قرآن به عنوان نماد تقدیس جدید نوروز نیز بود همچنین نوروز فقط مختص ایرانیان نبوده است بلکه در بسیاری از نقاط آسیای میانه، آسیای صغیر تا حاشیه خلیج فارس بسیاری از فارسی زبانان جشن نوروز را برپا میکردند. اکنون نیز این سنت رواج بسیاری دارد.
بهاء الدین خرمشاهی درباره زمان تحویل سال گفت:احساس میکنم که سال نو باید برای من بهتر از سال گذشته باشد نه اینکه مرفهتر و خوشبختتر باشم بلکه منزهتر بوده و به وظایفم بهتر عمل کنم و یک احساس قدسی به من دست میدهد.
منبع :پایگاه اطلاع رسانی جشن جهانی نوروز