بهمن دری: حمایت از اهالی قلم و ارتقا معرفت دینی و بصیرت فرهنگی راهبرد سال 90 معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بودجه سال جاری این معاونت 730 میلیارد ریال بود که با افزایش دو درصدی به 800 میلیارد ریال در سال آینده رسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا ،بهمن دری،معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد رشد بودجه فرهنگی این معاونت در سال 90 گفت: رویکرد دولت نهم و دهم کاملا فرهنگی و سفرهای استانی نیز مبتنی براین اصل است؛توقع هنرمندان و تمامی اصحاب فرهنگ برای تحقق برنامه ها و خواسته افزایش بودجه است.
دری در ادامه افزود: در سال گذشته به منظور تمرکز زدایی برنامه ها در تهران مبلغ 43 میلیارد تومان برای اجرای برنامه های فرهنگی در شهرستانها هزینه کردیم ، اگر چه هیچ تکلیفی برای تحقق برنامه های شهرستانها از ناحیه بودجه بر عهده ما نبود اما تلاش کردیم تا همسویی و همراهی خود را دراین مهم نشان دهیم.
دری اظهار داشت: با این رویکرد بخشی از بودجه را معطوف به استانها کردیم که برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی در سراسر کشور یکی از مهترین فعالیتهای فرهنگی محقق شده در استانها در سال 89 بود.
دری تصریح کرد که توقع ما از کمیسیون تلفیق بودجه علیرغم تمامی توجه آنان به مباحث فرهنگی این است که افزایش بودجه را با دید فرهنگی نگاه کنند.
وی گفت: اگر چه مساعدت خوبی در افزایش بودجه فرهنگی ارشاد وجود دارد اما اگر این بودجه سه برابر هم افزایش پیدا کند باز از اجرای بسیاری از برنامه ها عقب هستیم.
بودجه فرهنگی سال آتی به 800 میلیارد ریال می رسد
معاونت فرهنگی وزیر ارشاد گفت: بیشتری برای تصویب افزایش بودجه فرهنگی داشتیم اما این اتفاق نیافتاد و بودجه امسال تنها 2 درصد رشد پیدا کرده است و رقم آن از 73 میلیارد تومان در سال 89 به 80 میلیارد تومان در سال 90 رسید.
وی گفت : در سال 89 از بودجه تخصیصی تنها 25 میلیارد تومان را صرف خریداری کتب با موضوعات دینی،ادبیات، علوم عملی و اجتماعی ، کودک و تاریخ و انقلاب اسلامی کردیم که این رقم باید در سال آتی افزایش پیدا کند.
حمایت از اهالی قلم و ارتقا معرفت دینی و بصیرت فرهنگی راهبرد سال 90 معاونت فرهنگی است
به گفته دری در سال 88 ، 61 هزار کتاب منتشر شده بود ، در سال 89 این رقم بر اساس آمار تا پایان بهمن ماه به 70 هزار جلد رسیده است.
وی افزود: برنامه های مفصلی برای اصحاب قلم ، نوقلمان و حمایت از کتب ارزشمند داریم ، حمایت از کتب قرانی و ارتقا معرفیت دینی و بصیرت فرهنگی راهبرد سال 90 این معاونت است.
دری گفت : در سال 89 نزدیک به 2 میلیارد تومان به کتابهای قرانی ، نهج البلاغه ، مفاتیح و یک میلیارد تومان برای خرید کتابهای مرتبط با موضوع نماز اختصاص پیدا کرد که ناشران و مولفان توقع دارند در سال آینده این میزان افزایش پیدا کند.
وی تاکید کرد: این رقم بودجه ما را مجبور می کند تا برخی حمایتها را هم در مرکز و هم در استانها کم کنیم.
استانها نیاز به کمک دارند
وی در پاسخ به این سوال که استانها خود می توانند بودجه های فرهنگی را تامین کنند گفت: اگر کمک ما نباشد استانها به فقر فرهنگی دچار می شوند ، ما تفاهم نامه های استانی داریم و فعالیتهای فرهنگی را برای جلوگیری از اتلاف وقت و بروکراسی های اداری با تفویض اختیار به آنها انجام می شود اما اگر کمک نکنیم بسیاری از برنامه اجرا نمی شود.
دری در مورد اعتبارات برنامه های فرهنگی برون مرزی با توجه به تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در افزایش آن گفت: بخشی از این فعالیت ها مربوط به سازمان فرهنگ و ارتباطات است ، اگر چه این فعالیت ها افزایش دارد اما باز مشکلاتی وجود دارد.
وی گفت: برگزاری نمایشگاههای کتاب در خارج از کشور و تامین کتب مورد نیاز و حضور ایران در مجامع بین المللی نیازمند تامین اعتبار خوب است ، ما مجبوریم بودجه را به عدالت در مرکز ، استانها و خارج از کشور تقسیم کنیم.
رویکرد قالب در نمایشگاه کتاب سال 90 توجه به بحث کیفی است
دری در پاسخ به این سوال که رویکرد امسال معاونت فرهنگی در نمایشگاه کتاب چیست؛ گفت : نمایشگاه دارای 2 بخش ظرف و اجرائیات و دیگری مظروف و محتوا است.
در بخش محتوا ، در بخشهای داخلی و خارجی با مشکل خاصی روبه رو نیستیم و تعداد ناشران نامی متقاضی برای شرکت در نمایشگاه بیشتر شده است.
وی اظهار داشت: 90 درصد کتابهای خارجی نیز راهی ایران شده است و مقررات کمیته ناشران داخلی و خارجی در 16 جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه تصویب شده است.
معاون فرهنگی ارشاد با تاکید بر اینکه نمایشگاه کتاب ایران بزرگترین رخداد فرهنگی خاورمیانه است گفت : با در نظرگرفتن کمیت در کارها رویکرد ما در این نمایشگاه کیفی است.
کتابی که منطبق با ضوابط تعیین شده نباشد در نمایشگاه شرکت داده نمی شود
دری افزود : با سلایق زیادی در نمایشگاه روبه رو هستیم و اینکه چه کتابی به مخاطبان خود ارائه کنیم کار سختی است، اما با ناشران به ویژه ناشران خارجی و نمایندگان آنها صحبت کرده ایم که اگر کتابی مغایر با قانون اساسی، مذهب ، دین و تمامیت ارضی باشد و ملاکهای ارزشی و اخلاقی ما را مورد هجمه قرار دهد از عرضه آن در نمایشگاه جلوگیری خواهد شد.
دری گفت: توجه به مسائل ارزشی به ویژه حجاب در نمایشگاه یکی دیگر از مسائلی است که امسال به آن بیشتر توجه خواهد شد ، ما موظفیم مطالبات مراجع و روحانیون که مبتنی بر آموزه های دینی خود ما نیز است را در این زمینه بر آورده سازیم .
وی افزود: برای این موضوع برنامه های تشویقی و تقدیری داریم و ناشران و غرفه هایی که موارد ذکر شده را رعایت کنند پس از نمایشگاه به عنوان سیستم حمایتی، آثار ارزشمند آنها خریداری خواهد شد.
کتابهایی که از عرف بازار گرانتر باشد خریداری نمی کنیم
دری ، در مورد اقدامات این معاونت فرهنگی در متعادل سازی قیمت کتب در نمایشگاه 90، گفت : ما پارامترهای در خرید کتاب داریم و به منظور کنترل قیمت اگر اثری بالاتراز نرخ عرف بازار قیمت گذاری شده باشد، خریداری نمی کنیم ، این موضوع به ضرر ناشر است، معاونت شمارگان بالایی را در یکسال می خرد و اگر نرخ بالا باشد ناشر مجبور است یکسال آثارش را در انبار نگهداری کند بنابراین کاری نمی کند که بازار خرید را ازدست بدهد.
وی اجرای طرح هدفمند سازی یارانه ها در افزایش قیمت کتاب را خیلی تاثیر گذار ندانست و گفت : افزایش قیمت 5 تا 10 درصدی طبیعی است و ممکن است این طرح در افزایش قیمت دستمزد کارگران و حمل و نقل تاثیر گذار باشد.
دری گفت : در زمینه خرید کتاب و متعادل سازی قیمتها پیشنهاداتی به ریاست جمهوری داده ایم که یارانه های فرهنگی در قالب کارتهای فرهنگی عرضه شود ، در حوزه اهالی قلم در برخی استانها این کار صورت گرفته است و امیدواریم با این پیشنهاد این برنامه برای تمامی ارکان نشر نیز اجرایی شود.
منویات مقام معظم رهبری در حوزه کتابخوانی را پیگیری میکنیم
دری در پاسخ به این سوال که اولویتهای حوزه نشر در سال آتی چیست ، گفت: ما در حوزه نشر 4 رکن نویسنده ، ناشر ، عرضه کننده و مصرف کننده را داریم.
وی افزود: اگر نویسنده به عنوان خالق و تولید کننده فکر اثری فاخر تولید کند اما ظرف بیانی در کار نباشد اثرش قابل استفاده نخواهد بود ، اگر کتابی چاپ شد اما توزیع و ویترین مناسبی برای عرضه نبود باز هم اثر بی استفاده خواهد بود ودر نهایت اگر رکن چهارم یعنی مصرف کننده نباشد این چرخه کامل نخواهد شد.
به گفته دری اگر بهترین کتاب نوشته، چاپ و توزیع شود؛ اما مصرف کننده ای نباشد و قدرت خرید نداشته باشد تمامی زحمات بی نتیجه خواهد ماند.
وی افزود : تلاش داریم قدرت خرید در نمایشگاهها بیشتر و با تخفیف مناسب هم به ناشر و هم به مصرف کننده کمک کنیم . ما به ارائه تخفیف 20 درصدی از ناشران حمایت می کنیم و ناشر نیز خود 20 درصد به مصرف کننده تخفیف می دهد که این سبب متعادل کردن قیمت کتاب می شود.
معاونت فرهنگی ارشاد با تاکید بر اینکه نمایشگاهها باید هدفمند برگزار شوند گفت : به همت استانها و تفاهم نامه های منعقده نمایشگاهها در سال آتی در سه بخش استانی ، جشن کتاب و موضوعی برگزار خواهد شد و هر استان میزبان یک موضوع ،در نمایشگاههای موضوعی با توجه به فرهنگ قالب در استان می شود، مثلا در قم نمایشگاه کتب دینی و در مشهد کتب تاریخی به نمایش در می آید.
این مسئله هم به ناشرو هم مخاطب فرصت درست و دقیق انتخاب کردن و جلوگیری از اتلاف وقت را میدهد.
وی گفت : یکی از منویات مهم مقام معظم رهبری در حوزه کتابخوانی این است که باید فرهنگ ترویج مطالعه از پایه صورت گیرد به همین منظور نمایشگاههای یاد یار مهربان در سال 89 در 5 استان اجرایی شد و بسیاری از مدارس از کتابهای موجود تجهیز شدند.
دری اظهار داشت : با تفاهم نامه های که با وزارت آموزش پرورش منعقد شده در 30 استان کشور در سال آتی با هدف تجهیز کتابخانه های مدارس این نمایشگاه را برگزار خواهیم کرد تا به مطالبات رهبر معظم انقلاب در این حوزه جامعه عمل بپوشانیم .
خبرهای خوب در حوزه ممیزی کتاب به ناشران
وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه وضعیت ممیزی سالهاست که باب مناقشه در حوزه نشر است، آیا در سال آتی برای حل این موضوع تمهیداتی اندیشیده شده یا خیر، گفت : بر اساس قانون مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی ما مکلفیم بر فضای نشر نظارت و مراقبت کامل کنیم.
وی گفت : نامه ای خطاب به ریاست جمهوری مبنی بر معرفی اعضای شورای نشر در حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان و تعیین هیئت نظارتی بر ممیزی کتاب نوشته ایم که باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح و به تصویب برسد.
دری افزود : انتخاب این هیئت سبب می شود تا سلایق و نظرات شخصی بر صدور یا عدم صدور مجوز تاثیر نگذارد اتهامی که سالها صنعت نشر را درگیر خود کرده است .این هیات مرکب از افرادی نامدار ، کارشناس و متخصص در هر حوزه است و اگر این اتفاق بیفتد روند کار دقیق تر و سریعتر خواهد شد.
وی افزود :برای اداره چرخه کتاب نیز تمهیداتی اندیشیده شده است ، سیستم نرم افزاری کاملی برای ناشران تهیه شده است که ناشران می توانند از صدور یا عدم صدور مجوز خود و مسائل پیرامونی حوزه کتاب اطلاع پیدا کنند.
دری گفت : مرحله آزمایشی آن در مورد 20 ناشر اجرایی شده و امیدواریم در ماههای اولیه سال آتی ،150 ناشر در برنامه این سیستم قرار گیرند ، این برنامه چرخه کند کتاب را تسریع و به آن شتاب می بخشد ، با توجه به اینکه ماه فروردین اوج کار صدور مجوز برای کتاب است این برنامه نرم افزاری کمک بزرگی به اداره کتاب و ناشران خواهد کرد.
وی گفت : برای ایجاد تعامل و اعتماد میان ناشران و ارشاد طرح اصلاح اثر را خواهیم داشت ، به این ترتیب که اگر کتابی به دلایل رعایت نکردن رسم الخط فارسی ، نداشتن فیبا و.. مجوز نگرفت به ناشر اعتماد کنیم و از او با اخذ مجوز و تعهد بخواهیم اصلاحات خود را انجام داده و مجوز دریافت کند.
معاون فرهنگی ارشاد گفت: دستور العمل اینکار داده شده که با اجرایی شدن آن مشکلات چرخه نشر تا 60 درصد برطرف خواهد شد ، اگر به هر دلیلی ناشر این موارد را رعایت نکند در آن صورت مجوز قطعی صادر نخواهد شد.
در این حوزه تنها 2 درصد ناشران تخلف دارند و بقیه موارد قانونی را برای کسب مجوز رعایت می کنند، تنها ناشری لغو مجوز می شود که معارض با نظام باشد که پیگیری آن نیز از طرف مراجع قضایی صورت میگیرد.
وی گفت: تمهیدات اندیشیده شده می تواند مشکلات حوزه نشر را تا حدی زیادی مرتفع سازد و امیدواریم در سال آتی با تخصیص بودجه مناسب و در خور شان فرهنگ اجرای برنامه های خوبی را شاهد باشیم و مطالبات رهبر معظم انقلاب را در این حوزه محقق سازیم.