مشایی:همواره نوروز فرصت بزرگی برای نمایش هویت بزرگ، اخلاقگرایی و انسانیت ایرانی بوده است؛ ظرفیتهای نوروز بسیار متعدد و متنوع است و در عین تعدد و تنوع همگرا و همگن است
مشاور و رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید براینکه همواره نوروز فرصت بزرگی برای نمایش هویت بزرگ، اخلاقگرایی و انسانیت ایرانی بوده است، اظهار داشت: در گذشته به دلیل نگاه توحیدی ایران، اخلاقیات و فضایل تبلیغ و ترویج میشده است و نوروز به عنوان نماد و سمبل همسویی، هم نگری، همدلی و همگرایی ایرانیان پر از اندیشههای برتر آسمانی، اعتقادی، نورانی و باورهای اصیل الهی، انسانی، فضایل و اخلاقیات بوده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از سایت جهانی نوروز ،مهندس رحیم مشایی با بیان اینکه ظرفیتهای نوروز بسیار متعدد و متنوع است و در عین تعدد و تنوع همگرا و همگن است، خاطرنشان کرد: سازندگی یکی از ظرفیتهای مهم نوروز در بعد فردی است که انسان را به یاد زندگی دوباره میاندازد و فرصتهای جدیدی را به او متذکر میشود که این امر موجب قدرشناس شدن انسان نسبت به فرصتها و نعمتهای بزرگ و توجه به خداوند به خاطر این فرصتهای ارزشمند می شود در این شرایط انسان تلاش میکند با قدرشناسی از نعمت بزرگ حیات درست استفاده کند تا نواقص و کاستیهای گذشته را جبران کرده و در سطح بالاتر و بهتری به زندگی خود ادامه دهد.
وی افزود: نوروز همراه با زنده شدن طبیعت و شکوفا شدن درختان و گیاهان، فضای جدیدی را در محیط زندگی فرد ایجاد می کند که این فضای جدید انسان را متوجه اهمیت محیط زیست می کند زیرا انسان در بستر طبیعت زندگی میکند و زندگی خوب و سالم انسان بستگی به عوامل مختلفی مانند طبیعت و محیط زیست دارد.
نوروز جشنی فراگیر و تاثیر گذار بر نهادهای اجتماعی
رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید براینکه نوروز جشنی فراگیر و تاثیرگذار بر نهادهای اجتماعی است، اظهار داشت: پس از عرصه فردی نهاد خانواده اولین نهادی است از نوروز متاثر و بهرهمند میشود. گردهم آمدن افراد خانواده از مهمترین آداب و سنن دیرین ایرانیان به ویژه در لحظات تحویل سال است و حتی کسانی که امکان حضور فیزیکی را در کنار خانواده ندارند در این لحظات فکر و ذهن خود را معطوف به خانواده میکنند همچنین در ایام نوروز خویشان و بستگان دور و نزدیک تحت تاثیر فضای مثبت نوروز قرار گرفته و یکدیگر را مشمول مهر، محبت، لطف، عاطفه، عشق و احساس میکنند.
تحکیم بنیان خانواده در نوروز
وی در ادامه تصریح کرد: امروزه در شهرهایی مانند تهران و شهرهای بزرگ بعد مسافت موجب تفرق در نهادهای اجتماعی شده است اما در نوروز بنیان خانواده، تحکیم و استوار میشود و رابطه میان اعضای خانواده عمیقتر شده و قدرشناسی انسان از نعمتها بیشتر مجال بروز مییابد.
مهندس رحیم مشایی با بیان اینکه انسان های دیگر مهمترین نعمت برای انسانها در عالم هستند، گفت: در ایام نوروز توجه انسانها به یکدیگر، قدرشناسی نعمت وجود آنها در کنار یکدیگر است که خداوند به آنها عطا کرده است اما در سطحی بالاتر هنگامی که امری از سوی مردم یک جامعه، در سطح یک کشور، بزرگ شمرده میشود و انسان ها بر روی یک پدیده فرهنگی تمرکز میکنند، میان آنها همنظری، همنوایی، همدلی، نگاه متحد و مشترک به وجود آمده تا آنها احساس با هم بودن و برای هم بودن کنند که البته این موضوع در مقیاس ملی بسیار با اهمیت است و موجب ایجاد وحدت ملی و انسجام اجتماعی در رده های مختلف میشود.
ایجاد وحدت ملی؛ ظرفیت مهم نوروز
وی با تاکید بر اهمیت وحدت ملی، اظهار داشت: بقای یک کشور بدون وحدت ملی میسر نیست زیرا بقا و حفاظت از تمامیت سیاسی و ارضی یک کشور قبل از هر چیزی محتاج وحدت ملی است.
مشاور رئیس جمهور با ارائه تعریفی از وحدت ملی، گفت: اگر آحاد مردم که در یک جامعه و جغرافیای واحد به عنوان یک کشور زندگی میکنند بر اساس وحدت ملی در کنار هم بایستند، هویت واحد و متحدی پیدا میکنند که این موضوع بسیار تعیین کننده است و بدون این مولفه دوام و بقای یک نظام و کشور میسر نیست.در طول تاریخ جوامع بسیاری وحدت ملی نداشته اند که یا متفرق و منفک از هم شدند و یا نتوانستند با دشمنانشان مقابله کنند و در مقابل فشارهای سیاسی از هم پاشیده و در تاریخ هیچ اثری از آنها باقی نمانده است.
وی همچنین با بیان اینکه یک کشور برای رسیدن به رشد و تعالی، نیازمند وحدت ملی است، خاطرنشان کرد: احساس مشترک هممیهنی ملی در کنار احساس مشترک دینی بسیار حائز اهمیت است. این احساسات موجب شکل گیری تعلق خاطر جمعی می شود که این امر روحیه مردم را برای ایجاد پیشرفت در کشور بالا میبرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی دولت تصریح کرد: همه مردم به طور فردی میخواهند رشد و پیشرفت کرده و به درجات بالاتری دست یابند که این میل از سوی خداوند در فطرت انسانها قرار داده شده است اما باید توجه داشته باشیم که اگر علاقمندی به رشد فردی خوب هدایت نشود ممکن است به تزاحم میان افراد منجر شود. بنابراین باید گاهی منافع فردی را کنار بگذاریم زیرا به دست آوردن منافع پایدار فردی از طریق حصول منافع جمعی به دست میآید.
وی افزود: حصول منافع جمعی از طریق کنار گذاشتن منافع فردی پیچیدگی هایی دارد که عقل آن را استدلال می کند البته ممکن است گاهی احساسات مانع این استدلال شود که در این صورت باید حس جمعی به کمک عقل بیاید تابا شکل گیری عاطفه جمعی، انسانها در یک محدوده سیاسی، اجتماعی و جغرافیایی در کنار هم قرار گیرند و یک حرکت جمعی را شکل دهند.
مهندس رحیم مشایی درباره نتیجه شکل گرفتن احساس وحدت ملی در یک جامعه، اظهار داشت: با شکل گیری احساس وحدت ملی، حس تعالی خواهی جمعی و ملی برجسته میشود که این احساس موجب تعریف شدن منافع فردی ذیل منافع جمعی ، می شود.
وی یکی از عوامل بازدارنده پیشرفت و توسعه همه جانبه یک جامعه را خودخواهیها و منفعتطلبیهای قومی، قبیلهای و محلی دانست و بیان کرد: نگاه ملی این عوامل را به گونهای هماهنگ میکند تا با کنار هم قرار گرفتن ظرفیتها، همافزایی ایجاد شود و پیشرفت بزرگ و برجستهای شکل بگیرد بنابراین همه ملتها از جمله ملت ایران برای دوام، بقا، رشد، تعالی و پیشرفت محتاج وحدت ملی هستند و ظرفیت ملی و ایجاد وحدت جمعی یکی از ظرفیتهای بسیار مهم نوروز است.
سرور و شادی ویژگی نوروز و تاکید اسلام برآن
رئیس مرکز ملی جهانی شدن با بیان اینکه نوروز فضای جامعه را تلطیف و به واسطه آن اخلاقیات فردی و اجتماعی را آشکار می کند، گفت: در طول تاریخ همه ادیان، نوروز را گرامی داشتهاند دین اسلام از جمله این ادیان است که نوروز را یک سنت حسنه می داند.
وی با تاکید براینکه نوروز دارای ویژگیهای بسیار ممتازی از حیث اخلاقیات است، تصریح کرد: اخلاقیات در نوروز بسیار مورد توجه قرار گرفته است که لطف، محبت، مهربانی، دستگیری از فقرا، صله ارحام و دید و بازدیدها ازجمله موهبت های اخلاقی نوروز هستند درواقع در نوروز یک شکوفایی اخلاقی اتفاق میافتد و مهربانی در جامعه توزیع میشود.
مهندس رحیم مشایی سرور و شادمانی را ویژگی دیگر نوروز دانست و اظهار داشت: همه ادیان آسمانی به سرور توجه ویژهای داشتهاند. دین اسلام هم به سرور و شادمانی توجه ویژهای دارد البته ممکن است عدهای از سرور و شادمانی به دلیل برداشتهای ناصحیحی که از برخی مسائل دینی دارند، تصور نادرستی داشته باشند و به شادی بیتوجه باشند اما اینها اشتباه میکنند زیرا متون دینی و اسلامی به ویژه مکتب نبوی، مکتب اهل بیت عصمت و طهارت و مکتب علوی پر از سرور است.
وی افزود: مومن تکلیف دارد حزن خود را پنهان کرده و سرورش را آشکار کند زیرا هنگامی که حزن به دیگران منتقل میشود ایجاد انفعال و رخوت میکند و روحیه خلاقیت و سازندگی را پایین میآورد اما هنگامی که سرور منتقل میشود انرژیها همافزا شده و قدرت کار و تلاش ایجاد می شود.
رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به اینکه یک جامعه شاد می تواند از شرایط، بهترین استفاده را انجام دهد، تصریح کرد: اگر جامعهای بخواهد به سطوح بالاتر دست یابد و شرایط بهتری را برای خود فراهم کند باید جامعهای شاد باشد و برای افراد جامعه شرایط سرور و شادی را فراهم کند چرا که چنین افرادی به افقهای بالاتر نگاه و فکر میکنند و افراد مغموم، منفعل، محزون و افسرده نه تنها نمیتوانند به افقهای بالاتر فکر کنند بلکه مجالی هم برای اندیشیدن پیدا نمیکنند تا بخواهند به ایجاد شرایط بهتری برای خود بیاندیشند.
وی با بیان اینکه تعالی، نیازمند جامعه شاد و مسرور است، گفت: باید میان شادی و سرور و ابتذال و انحراف تفاوت قائل بود.برخیها سرور را معادل ابتذال میدانند در حالیکه اینها هیچ ربطی به هم ندارند. ابتذال در همه جا اتفاق میافتد و اگر چه ممکن است زمینه از خود بیخود شدنها و ابتذال در شادمانیهای مفرط وجود داشته باشد اما باید توجه داشته باشیم که این مسائل نباید ما را از اصل و لزوم برخورداری از شادی و سرور غافل کند.
ایجاد حداکثر سرور در جامعه تکلیف دینی،ملی و عقلی
مهندس رحیم مشایی با بیان اینکه دولت و نظام تکلیف دینی، ملی و عقلی دارند که حداکثر سرور را در جامعه ایجاد کنند، خاطرنشان کرد: این امر هم از جهت رضایتمندی از شرایط موجود و هم از جهت تلاش برای برخورداری از شرایط بهتر، مهم است. شکر نعمت به جا آوردن، انسان شاد و مسرور میخواهد که از نعمتها به واسطه برخورداری از این روحیه استفاده مناسب کند.
وی با تاکید براینکه فضایل اخلاقی در نوروز توسعه پیدا میکند، گفت: رشد فضایل اخلاقی در جامعه، مشکلات را مرتفع میکند. در توسعه اخلاقیات و انتقال مهمترین معارف دینی نیز فرد باید مسرور و شادمان باشد زیرا با قیافه عبوس نمیتوان اخلاقیات را در جامعه فراگیر کرد همانطورکه معلم نمیتواند بد اخلاق باشد زیرا اگر بد اخلاق باشد تعالیم او موثر نیست.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: در جامعهای که فضایل اخلاقی در آن رشد کرده باشد مراتب توحید، اعتقادات و باورها نیز رشد میکند. اخلاق پیش از آنکه روی دیگران تاثیر بگذارد یا چیزی را به آنها منتقل کند، روح انسان ها را فتح میکند.همچنین اگر پیام های مثبت و اخلاقی به جامعه منتقل شود اما با مردم مهربانانه رفتار نشود دیگر این پیامها تاثیری نخواهد داشت.
وی درباره فضایل اخلاقی پیامبر اکرم(ص) اظهار داشت: پیامبر اسلام(ص) با اخلاق نیکو در جامعه نفوذ کرده و تاثیر میگذاشته اند و برجستهترین خصوصیت پیامبر اکرم(ص) خلق نیکوی ایشان بود.
مشاور رئیس جمهور با بیان اینکه فضایل اخلاقی زمینهساز تجمیع و آزادسازی هدفمند انرژی است، خاطرنشان کرد: فضایل اخلاقی راه را بر رذایل میبندد. انسانی که مهربان باشد، ظالم نمیشود زیرا روحیه ستم با مهربانی سازگار نیست. هنگامی که فضایل اخلاقی رشد کند رذایل از فضای جامعه دور میشود و آسیبهای اجتماعی کنترل شده و کم میشود. اگر روح جمعی جامعه، سالم و به دنبال نیکی و پاکی باشد جامعه اصلاح شده و هزینههای اجتماعی، سیاسی و امنیتی اداره جامعه کم میشود.
ظرفیت جهانی نوروز
مهندس رحیم مشایی با تاکید براینکه نوروز ظرفیتهای بینالمللی بسیاری دارد، تصریح کرد: ظرفیت نوروز فراتر از سطح بینالمللی یعنی جهانی است. عمدتا عرصه بینالملل فضای تحرک، اقدام و تصمیم دولتهاست اما ظرفیت نوروز بسیار فراتر از اینهاست.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای نوروز الهی و انسانی است، گفت: همانطورکه در گذشته ایران، حوزه وسیع جغرافیایی، فرهنگی و اجتماعی داشته، نوروز هم قلمرو بسیار بزرگتری داشته است به طوریکه بخش مهمی از دنیا نمایندگان خود را به ایران میفرستادند و هدایای خود را به مناسبت نوروز تقدیم حاکمان ایران میکردند.
وی افزود: به دلیل اینکه همواره ایران سرزمین بزرگی بوده است نوروز به بسیاری از نقاط دنیا رسوخ کرده بنابراین امروز در بعد ملی، بهرهگیری از ظرفیتهای نوروز، تکلیف دینی، ملی، شرعی، عقلی، انسانی و الهی است که جمهوری اسلامی ایران، پرچم صلح و عدالت را به عنوان پیام های نوروز در دنیا به دست گرفته و میخواهد پیام خداوند و پیامبراکرم(ص) را به دنیا برساند.
مهندس رحیم مشایی با بیان اینکه امروز مکتب انتظار در ایران بیش از هر جای دیگری زنده است و آینده روشن بشر در ایران رصد میشود، تصریح کرد: کشور ایران به فرا رسیدن روز جهانی بدون دغدغه و ظلم بیش از هر جای دیگری امید دارد البته همه دنیا منتظر ظهور هستند اما این انتظار در ایران از هر جای دیگری قویتر است.
همگرایی ملت ها راهکار اصلاح جهان
وی با اشاره به شرایط امروز جامعه بشری، بیان کرد: جامعه امروز در شرایط سختی زندگی میکند به دلیل اینکه صهیونیسم و استکبار جهانی، ستمگر و ستمکار هستند و می خواهند با توسعه ستم، دنیا را به نفع خود مصادره و منافع ملتها را غارت و به رهبری برخی قدرت های جهانی، نظامی را بر دنیا مسلط کنند که رویه آن خلاف عدالت و خدایی و انسانی بودن است.
رئیس مرکز ملی جهانی شدن در ادامه درباره چگونگی اصلاح این روند، گفت: اصلاح این مسیر از یک راه امکانپذیر است و آن ایجاد همگرایی میان ملتهاست. ایستادگی در برابر ستم، توانمندی و ظرفیت میخواهد که انقلاب اسلامی ایران این ظرفیت را داشت.
وی افزود: ایجاد بسترهای لازم برای تحقق جامعه عادلانه جهانی زندگی شرافتمندانه همه ملتهای جهان از موضوعاتی است که دولت برای ایجاد زمینه های آن اهتمام ویژه ای دارد.
رئیس کمیسیون فرهنگی دولت با اشاره به ارتباطات وسیعی که در سطح جهان شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: امروز جامعه جهانی به قدری با یکدیگر در ارتباط هستند که دیگر نمی توان گفت کشوری در درون مرزهای خود آزاد است در چنین شرایطی زندگی بدون ارتباط با خارج از مرزها مقدور نیست زیرا امروزه پیشرفت و حفظ دستاوردهای موجود نیازمند رصد و تاثیرگذاری بر مسائل بینالملل است بنابراین برای اینکه زندگی راحتی داشته و به شرایط بهتری برسیم ناچاریم در مسائل بینالمللی وارد شویم اما باید این مداخله عاقلانه، مدبرانه و هوشیارانه همراه باشد زیرا اگر در مسائل بینالمللی وارد نشویم این مسائل ما را به حال خود وانمیگذارد در چنین شرایطی هویت ما مورد تهدید قرار خواهد گرفت و قدرت تصمیمگیری در امور بینالمللی محدود خواهد شد.
وی راهکار ورود عاقلانه، مدبرانه و هوشیارانه به مسائل بینالمللی را همگرایی میان ملت ها دانست و اظهار داشت: ایران باید میان ملتها و همچنین دولتها که نمایندگان ملتها هستند، همگرایی ایجاد کند تا انرژیهای مثبت افزایش یافته و برای تصمیمگیریهای مشترک به نفع همه فرصتسازی می شود تا همه در برابر اندیشهها و برنامههای ضد انسانی، الهی و بشری قدرت مقاومت بیشتری داشته باشند.
لزوم ایجاد سازمان ملل واقعی
مهندس رحیم مشایی در ادامه جهان را نیازمند همگرایی دانست و گفت: امروز با گذشت چندین دهه از ایجاد سازمان ملل، هنوز سازمان ملل واقعی را تجربه نکردهایم. باید سازمان ملل واقعی را مبتنی بر رای محترم و برابر همه ملتها ایجاد کنیم. اکنون در سازمان ملل تبعیض وجود دارد و شورای امنیت یک بنیان ناعادلانه و ظالمانه ای دارد که باید اصلاح شود. اگر سازمان ملل واقعی و قدرتمند تشکیل شود دیگر کسی به خود اجازه نمیدهد به جایی تجاوز کند د این صورت همه مردم میتوانند در سایه یک نظام شرافتمند و عادلانه تا ظهور امام عصر(عج) زندگی کنند تا بشر به تعالی واقعی برسد.
وی با تاکید بر اهمیت بررسی ظرفیت های موجود برای تعامل با ملتها، تصریح کرد: باید این ظرفیت ها را در حوزههای مختلف منطقهای، بینالمللی و جهانی بررسی کنیم تا از همه ظرفیتها بهره ببریم به عنوان مثال دین اسلام برای جهان اسلام یک ظرفیت است و زبان فارسی ظرفیتی برای حوزه کشورهای فارسی زبان و نوروز نیز ظرفیتی بسیار بزرگتر است.
اهمیت رساندن نوروز ایرانی به جایگاهی شایسته
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه نوروز ایرانی است و اگر بخواهیم از آن به عنوان یک ظرفیت استفاده کنیم باید آن را به جایگاه شایستهاش برسانیم، گفت: باید با تبلیغ فرهنگ نوروز، ارزشهای منطقهای و بینالمللی این جشن را بزرگ بشماریم زیرا نوروز فرصت بزرگی برای در کنار هم بودن است.
نوروز فرصتی مناسب برای ایران در جهت خنثی کردن تلاش های دشمنان
مهندس رحیم مشایی در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری دومین جشن جهانی نوروز د تهران اشاره کرد و تصریح کرد: در این جشن روز نوروز ، روز یگانگی و همبستگی ملل برای صلح و عدالت جهانی نامیده شد.
وی افزود: ثبت جهانی نوروز با ریشه ایرانی فرصتی استثنایی است که میتواند در اختیار همه مردم دنیا بقرار گیرد چرا که پیام نوروز صلح، آشتی، نو شدن طبیعت، مهربانی و عشق است بنابراین میتواند در اختیار کشورهای حوزه تمدن نوروز باشد تا کشورها به واسطه آن به ویژگیهای اختصاصی و ممتاز خود و همچنین برجستگیهای فرهنگی افتخار کنند و خود را با نوروز معرفی کنند. این موضوع بسیار سازنده و برای ارائه چهرهای مناسب از جوامع در عرصه جهانی راهگشاست.
مهندس رحیم مشایی خاطرنشان کرد: نوروزی که اکنون ثبت جهانی شده است و ملت ها آن را محترم می شمارند برای کشورمان که حجم وسیع و سنگینی از تبلیغات علیهاش وجود دارد تا رشد اندیشهای و تمدنی این کشور را متوقف کند، فرصت بسیار مناسبی است.
وی خاطرنشان کرد: مردم دنیا، جشن، سرور و شادمانی را دوست دارند زیرا این ویژگی ها در طبیعت انسانهاست. نوروز هم پدیده ای شاد است، با نوروز غنچههای لبخند در چهرهها شکل میگیرد، کسی با نام نوروز غمگین نمیشود و نوروز ظرفیت اصلاح چهره مخدوش شده در دنیا را دارد و می تواند دین، ادبیات، فکر، حس و عشق و اندیشههای بالا و عمیق دینی را معرفی کند.
تقویت ابعاد الهی و انسانی نوروز و راهکار توسعه آن
رئیس کمیسیون فرهنگی دولت درباره ابعاد نوروز تصریح کرد: نوروز ابعاد مختلفی دارد اما بعد فکری و فرهنگی نوروز مهمترین بعد آن است بنابراین اگر بخواهیم فرهنگ نوروز را توسعه دهیم باید ابعاد فکری و معنوی نوروز و ابعاد الهی و انسانی آن را تقویت کنیم.
وی با بیان اینکه نوروز حس همبستگی اجتماعی را تقویت و انگیزه کمک به دیگران را ارتقا می دهد، بیان کرد: مردم در طول سالها سعی کردهاند نوروز را ارج نهند که برای تحقق این امر نمادها بسیار مهم و تعیین کننده هستند به عنوان مثال هفت سین یکی از برجستهترین نمادهای نوروز است که هر چند در کشورهای مختلف حوزه تمدنی نوروز تفاوتهایی در این زمینه هست اما اصل هفت سین یا هفت شین و یا هفت چین به عنوان بارزترین نماد نوروز شناخته میشود.
مهندس رحیم مشایی همچنین گفت: باید نمادهای نوروز را آشکار کنیم همانگونه که امروز برای بروز کریسمس تلاش های جهانی بسیاری انجام میشود وکریسمس در بابانوئل و درخت کریسمس خلاصه شده است باید هفت سین را به عنوان یکی از نمادهای نوروز توسعه دهیم و برای آن برنامه ریزی و طراحی کنیم.