معاون وزارت علوم،در دیدار با اعضای هیئت علمی دانشگاههای استان سیستان تأکید کرد: وزارت علوم سعی دارد تا دانشگاهها را در 3 سطح فراملی، ملی و استانی-منطقهای رتبهبندی کند
معاون آموزشی وزارت علوم تأکید کرد: وزارت علوم سعی دارد تا دانشگاهها را در 3 سطح فراملی، ملی و استانی-منطقهای رتبهبندی کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از فارس ،حسین نادریمنش ،معاون آموزشی وزارت علوم تحقیقات و فنآوری ،در دیدار با اعضای هیئت علمی دانشگاههای استان سیستان و بلوچستان که در سالن همایشهای این دانشگاه برگزار شد، گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها 300 دانشجو در رشتههای تربیت معلم و فنی و مهندسی در دانشگاه سیستان و بلوچستان تحصیل میکردند اما اکنون دانشگاههای این استان ظرفیت 83 هزار دانشجو دارد.
وی با اشاره به اینکه به صورت عام رشد خوبی در آموزش عالی کشور داشته و به رشد 20 برابری رسیدهایم، افزود: ایران اسلامی علم، دانش و اقتدار علمی را مهمترین عامل رشد خود میداند، بنابراین با این نگاه سفرهای استانی دولت شکل گرفت که مسئولان امر از نزدیک در شهرهای مختلف کشور حضور پیدا کنند و با مشکلات مردم در صحنه آشنا شوند.
نادریمنش خاطرنشان کرد: مردم کشورمان معتقدند که تا پیش از برگزاری سفرهای استانی هیئت دولت حتی مدیران کل استانی نیز در شهرها حضور پیدا نمیکردند اما امروز رئیس جمهور به همراه وزرا و سایر مسئولان در قالب سفرهای استانی در شهرهای مختلف کشور حضور پیدا میکنند.
معاون وزیر علوم در ادامه تصریح کرد: در مناظرات انتخاباتی از رئیس جمهور کشورمان سؤال میشد که چرا در قالب سفرهای استانی و برای افتتاح یک جوی آب به شهری سفر میکنید که در پاسخ باید گفت افتتاح یک جوی آب در یک روستا مانند افتتاح برج میلاد در تهران است.
معاون آموزشی وزیر علوم با اشاره به اینکه در سال گذشته 4 میلیون ظرفیت پذیرش دانشجو داشتیم و 200 هزار ظرفیت دانشجو نیز خالی مانده بود، پس باید به سوی رشد کیفی در بحث آموزش عالی کشور حرکت کنیم، اظهار داشت: رشد کیفی در دانشگاهها با فعالیت اساتید محقق میشود.
وی افزود: یکی از تصمیمات جدی و منطقی که طی دهههای دوم و سوم انقلاب اسلامی گرفته شد، حرکت بر اساس برنامه مدون و چشمانداز بود.
این مقام مسئول در وزارت علوم در ادامه بیان داشت: در سال 83 سند چشمانداز 20 ساله نظام طراحی شد که طی افقی 20 ساله ایران باید در منطقه سرآمد باشد و یکی از شاخصهای این سرآمدی رشد در بحث علم و فناوری، رشد پرشتاب اقتصادی، ایجاد اشتغال بهینه و تولید سرمایه یا درآمد است.
نادریمنش تصریح کرد: افقی که ایران برای آینده خود پیشبینی کرده است بر اساس ایران دانشبنیان در سال 1404 است.
معاون آموزشی وزیر علوم تأکید کرد: در راستای توسعه علمی نیروی انسانی متخصص نیز تربیت میشود و در هزاره سوم نیروهای متخصص و ماهر هستند که حرف اول را در توسعه کشور میزنند و در این فرآیند تولید علم و تربیت نیروی انسانی باید در اولویت فعالیتهای ما باشد.
نادریمنش خاطرنشان کرد: در اوایل سال 2010 و بر اساس مقالات بینالمللی ایران با رشد 11 برابری علم رتبه اول را به خود اختصاص داد و ترکیه تنها 5.5 برابر رشد علمی داشت و عربستان نیز با هزینههای هنگفتی که داشته است تنها در طی 30 سال گذشته 97 صدم درصد رشد علمی داشته است.
وی افزود: انقلاب اسلامی ایران در دهه اول خود درگیر جنگ تحمیلی بود و در دهه دوم انقلاب نیز مسئولان امر سرگرم بازسازی مناطق آسیبدیده بودند، بنابراین رشد علمی در کشورمان در 15 سال گذشته شکل گرفته است.
معاون وزیر علوم تأکید کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها 500 مقاله بینالمللی از سوی اساتید و دانشجویان کشورمان منتشر میشد اما در سال گذشته 17 هزار مقاله علمی منتشر شده است و این اقدامات بر اساس همگرایی، توانایی و همت مسئولان، دانشجویان، اساتید و زیرساختهای نظام اسلامی شکل گرفته است.
وی با اشاره به اینکه با وجود تمامی تحریمها اکنون به رشد بالای علمی دست یافتهایم اظهار داشت: در حال حاضر زیرساختهای علمی شکل گرفته و باید به زیرساختهای فناوری نیز منجر شود و نقشه جامع علمی کشور و برنامه پنجم توسعه کشور بر اساس این اهداف و شرکتهای دانشبنیان رقم میخورد.
نادریمنش در ادامه گفت: در زیر ساختهای فنآوری دانشگاهها علاوه بر تربیت نیروی انسانی باید به دانش فنی، ثبت اختراعات و رفع نیازها حتی به صورت مهندسی معکوس توجه شود و اکنون پارکهای علمی فناوری بر این اساس در استانها شکل گرفته است.
معاون آموزشی وزیر علوم خاطرنشان کرد: یکی از حرکتهای جدی دانشگاهها باید حرکت در راستای ورود به فاز دانش و فناوری است و چون هسته اولیه این دو فاز شکل گرفته است فاز سوم یعنی شتاب اقتصادی اکنون مطرح شده است.
وی افزود: به همین دلیل مقام معظم رهبری امسال را با عنوان سال جهاد اقتصادی نامگذاری کردهاند.
این مقام مسئول در وزارت علوم در ادامه بیان داشت: رهبر معظم انقلاب تأکید داشتند که در بحث علم و فناوری کشورمان با همت و کار مضاعف رو به جلو و رشد حرکت کرد.
وی با اشاره به اینکه ایران 1404 یک ایران دانشبنیان خواهد بود گفت: با توجه به اینکه زیرساختهای کشور بر اساس دانش رقم زده شده است پس باید سایر فعالیتها نیز با دانش خود را منطبق کنند.
نادریمنش با بیان اینکه امروز مهمترین اقدام هر کشوری اقتدار علمی آن کشور است، تأکید کرد: آنچه که ما را از حوادث و حملات احتمالی نجات میدهد اقتدار علمی و اتحاد است و با توجه به این امر نقش دانشگاه برجسته است.
معاون وزیر علوم باتأکید بر اینکه بدون شک ایران پایگاه تربیت نیروی انسانی در منطقه خواهد بود، تصریح کرد: در حال حاضر عقبههای سخت را گذراندهایم و باید به آینده فکر کنیم.
وی افزود: در حال حاضر ظرفیت علمی در استان سیستان و بلوچستان پس از استان سمنان مقام دوم را به خود اختصاص داده است. البته این استان در بعد آموزش و پرورش رشد آنچنانی نداشته اما در بعد آموزش عالی رشد بسیار بالایی داشته است.
معاون وزیر علوم خاطرنشان کرد: در حال حاضر 5 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای کشورمان در حال تحصیل هستند که در پایان برنامه پنجم توسعه کشور تعداد این دانشجویان خارجی باید به 25 هزار نفر برسند.
نادریمنش خاطرنشان کرد: 2 کشور بزرگ همسایه ایران در مجاورت استان سیستان و بلوچستان قرار دارند و این استان میتواند با توجه به این امر دانشجویان خارجی با ظرفیت بالا پذیرش کند.
این مقام مسئول وزارت علوم با اشاره به اینکه ایران نمیتواند عدالت محور نباشد و به خاطر رشد یک عده بقیه را قربانی کند، بیان داشت: دانشگاهها مهمترین محل دفاع از ارزشهای نظام اسلامی ایران هستند.
وی افزود: در سند تحول آموزش و پرورش که تکذیب آن مراحل نهایی خود را طی میکند، مدارس بخشی هستند که باید به حیات طیبه تبدیل شود و دانشگاههای کشور ما باید به گونهای شکل گیرد که با ورود یک جوان 18 ساله و پس از گذراندن دورههای کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکترا به یک نیروی مفید و ماهر برای نظام اسلامی تربیت شود.
نادریمنش با بیان اینکه دانشگاهها باید نیروهایی تربیت کنند که ماهر و توانمند باشند و نباید مدرکگرایی در کشور مطرح باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: آییننامه ارتقاء اساتید توسط وزارت علوم اصلاح شد که در فصل اول آن فعالیتهای فرهنگی مطرح گردید. علاوه بر نوشتن مقالات علمی، فعالیتهای بدیع و فنآورانه نیز میتواند امتیازهای وتویی داشته باشد.
معاون آموزشی وزارت علوم خاطرنشان کرد: آییننامه مدیریتی نیز اصلاح شده که به زودی ابلاغ میشود و همچنین برای دانشجویان ممتاز آییننامه استعدادهای درخشان را بازنگری میکنیم تا دانشجویان ممتاز دانشگاههای مناطق دوردست بتوانند به دانشگاههای تراز اول کشور ورود پیدا کنند و در این خصوص اعلام شده که دانشگاههای برتر کشور میتوانند بدون کنکور 20 درصد ظرفیت خود دانشجو جذب کنند به شرط آنکه 10 درصد جذب از سایر دانشگاهها باشد.
معاون وزیر علوم تأکید کرد: در حال حاضر دوره کارشناسی ارشد و دکترای پیوسته را مطرح کردیم که آیین نامه آن ظرف یک تا 2 هفته آینده ابلاغ میشود و همچنین برای پاسخ به نیازهای کلان کشور دورههای دکترای پژوهش محور را نیز مورد تصویب قرار دادهایم.
وی افزود: مجموعه تصویب این آییننامهها در جهت رسیدن به اهداف برنامه پنجم توسعه کشور، نقشه جامع علمی و سند چشمانداز 20 ساله نظام اسلامی است.
این مقام مسئول در وزارت علوم در ادامه گفت: در بحث دوره دکترا دانشجویان اعتراضاتی داشتند که در این خصوص عدالت رعایت نمیشد و وزارت علوم بحث برگزاری آزمون دکترای نیمه متمرکز را عملی کرد.
نادریمنش اظهار داشت: در بحث تحول در دروس و محتوای آنها مهرماه سال گذشته ابلاغیهای صادر شد که تمام سرفصلهای بیش از 5 سال باید به روز شود.
معاون آموزشی وزیر علوم خاطرنشان کرد: در حال حاضر اعلام کردیم که هر کس کتاب علوم انسانی را براساس تعاریفی که به دانشگاهها ارسال کردیم، تهیه کند هزینه تولید و چاپ این کتابها را میپردازیم.
وی با اشاره به اینکه آنچه که وظایف وزارت علوم بود انجام شده و اکنون باید اساتید در بحث جهادگونه علم پرشتاب حرکت کنند، گفت: در حال حاضر که در تحریم به سر میبریم مجبوریم بسیاری از دستگاهها را بسازیم پس باید امکانات موجود خود را در اختیار یکدیگر قرار دهیم و شبکهای عمل کنیم.
نادریمنش تأکید کرد: سعی داریم دانشگاهها را در 3 سطح فراملی، ملی و استانی-منطقهای رتبهبندی کنیم که بر اساس این رتبهبندی شرایطی ایجاد میشود که هر 2 سال یکبار وضعیت دانشگاهها بررسی شده و دانشگاههای کشور در این رتبهبندی ارتقاء مییابند و یا نزول پیدا میکنند.
معاون وزیر علوم با اشاره به اینکه تاکنون سعی داشتهایم مکانیزم پویا و پاسخگو را شکل دهیم، خاطرنشان کرد: اگر این فرآیندها حفظ شود پیش از رسیدن به سال 1404 در منطقه اول خواهیم بود. اما باید توجه داشت که در برخی از شاخصهای علمی اکنون در منطقه اول هستیم.
وی افزود: سال گذشته با پیگیریهای رئیس جمهور و وزیر علوم در حقوق و مزایای اساتید رشد داشتیم و امیدواریم در بحث ارتقای حقوق و مزایای کارمندان نیز تا یک یا دو ماه آینده به نتایج مطلوب برسیم.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم تعامل رؤسای دانشگاهها با مسئولان استانی بیشتر شود، خاطرنشان کرد: طبق مصوبه وزارت کشور استانهای مرزی نمیتوانند دانشجوی خارجی جذب کنند که در این خصوص در حال پیگیری و رفع مشکلات لازم هستیم.