حسینی: امروزه وقتی از احیای جاده ابریشم سخن به میان می آید منظور آن است که با استفاده از امکانات مختلف ارتباطی امروزی جوامعی را که ازطریق جاده ابریشم با یکدیگر ارتباط و مبادله داشتندبایکدیگر مرتبط ساخته امکان مبادلات مختلف میان این جوامع را فراهم کنیم
همایش ' نقش جاده ابریشم در نزدیکی فرهنگ ها ' با پیام ' سید محمد حسینی ' وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان در پاریس آغاز به کار کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا،درپیام وزیر ارشاد اسلامی به این همایش آمده است: جاده ابریشم تنها یک نام برای معرفی یک مسیر درمیان هزاران مسیر موجود در دنیا نبوده و این جاده نمادی از خردگرایی جمعی مردم مشرق زمین و نشانه فرهنگ و تمدن پویا،قدرتمند و همواره درحال تکامل مردمان این منطقه از جهان است.
این پیام می افزاید:این جاده را نمی توان تنها یک اثر تاریخی مربوط به گذشته و تنها راهی برای ترانزیت و تجارت کالا دانست،بلکه بایستی به آن به عنوان پدیده ای نگریست که گرچه درگذشته های دور شکل گرفته و فعال بوده ، اما هم اکنون با تبدیل شدن به پاره ای از فرهنگ و تمدن مردم این منطقه به بخشی از زندگی و هویت آنان تبدیل شده و تاکنون نیز ادامه حیات داشته است.
بنابراین باید به آن به عنوان پدیده پیچیده و چند وجهی که درآن اقتصاد ، تجارت ، تاریخ ، فرهنگ ، سیاست و مسائل اجتماعی به هم در آمیخته اند نگریست و آن را مورد توجه قرارداد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این پیام خاطرنشان کرده است:جاده ابریشم برای تسهیل تجارت و بازرگانی شکل گرفت اما تنها به این حوزه محدود نشده است بلکه از طریق ایجاد ارتباط میان ملت های مختلف زمینه ای را برای مبادلات فرهنگی میان ملل مختلف فراهم ساخته و زمینه ساز تاثیرپذیری فرهنگ های ملت های مختلف در مسیر این جاده شد.
پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حاکی است: تاثیرات تجاری و اقتصادی جاده ابریشم از یکسو و تاثیرات فرهنگی آن ازسوی دیگر درعصری که این جاده فعال بود موجب نزدیکی و قرابت ملت ها شده و الگوی موفق و مستحکمی از همکاریها برای رفع نیازهای متقابل را بر جای گذاشت. بی شک این شاهراه ارتباطی در عصر اطلاعات و ارتباطات با استفاده از ابزارهای ارتباطی جدید می توانست نقش بسیار موثرتری نسبت به گذشته و در راستای ساختن جامعه بشری ایفا کند از همین رو است که احیای جاده ابریشم مورد تاکید قرار گرفته و تلاش ها برای فعال کردن آن به عنوان جاده پیوند میان ملت ها و گفتگوی بین فرهنگ ها آغازشده است.
پیام می افزاید:امروزه وقتی از احیای جاده ابریشم سخن به میان می آید منظور آن است که با استفاده از امکانات مختلف ارتباطی امروزی جوامعی را که ازطریق جاده ابریشم با یکدیگر ارتباط و مبادله داشتندبایکدیگر مرتبط ساخته امکان مبادلات مختلف میان این جوامع را فراهم کنیم. بنابراین با این تعریف و با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته ارتباطی امروزی می توان جاده ابریشم را به عنوان یک شاهراه ارتباطی چند مسیره و چند منظوره نوسازی کرد و در راستای کمک به پیشرفت و توسعه ملت ها و جوامع مختلف مورد استفاده قرار داد.
در ادامه پیام وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی به این همایش آمده است:احیاء جاده ابریشم به عنوان شاهراه ارتباطی چند مسیره و چند منظوره که از طریق آن امکان ارتباط زمینی ، دریایی ، هوایی و الکترونیکی با اهداف فرهنگی ، اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی در سطوح محلی ، منطقه ای و بین المللی فراهم شود نه تنها می تواند بسیاری از نیازهای مردم جوامع مختلف را رفع کند ، بلکه بسترها و زمینه های لازم را برای رسیدن ملت ها به کمال و سعادت فراهم خواهد کرد. فلاسفه بزرگ انسان را موجودی که ذاتا اجتماعی و متمایل به ایجاد ارتباط با دیگران بوده تعریف کرده اند از این رو سعادت وکمال انسان را تنها در جامعه و در ارتباط و همکاری با دیگران تحقق پذیر می دانند.
بنابراین تلاش برای گسترش ارتباطات و ایجاد ارتباط با سایر ملت ها پاسخی به نیازهای فطری و ذاتی بشر و اقدامی در راستای سعادت و کمال انسانی است . احیاء جاده ابریشم نیز گامی دراین مسیر و تلاشی مبارک است که می تواند برکات فراوانی برای ملت های منطقه و جامعه بشری به ارمغان آورد.
وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی دراین پیام خاطرنشان کرده است: جاده ابریشم در معنا و مفهوم گذشته خود برای رفع نیازهای تجاری و مبادلات اقتصادی پایه گذاری شد اما ارتباطات و مبادلاتی که شکل گرفت ، تاثیرات فرهنگی گسترده ای برجای گذاشته و موجبات نزدیکی ملت ها و قرابت فرهنگی میان آنها شد.
این تاثیرات نشان داد که فعالیت این راه ارتباطی می تواند موجب قرابت فرهنگی ملت ها و همگرایی آنها در راستای رسیدن به منافع مشترک شود. با احیاء جاده ابریشم متناسب با شرایط امروز نه تنها می توان راههای ارتباطی میان ملت ها را برای رفع نیازهای اقتصادی و تجاری متعدد و متنوع کرد بلکه می توان دامنه تاثیرات آن را در راستای نزدیکی میان فرهنگ ها و تمدنها نیز گسترش داد و با استفاده از آن امکان گفتگوی بین فرهنگ ها و تمدنها را فراهم ساخت و همگرایی و قرابت فرهنگی بین ملت ها را تقویت کرد.
درپیام حسینی به این همایش تاکید شده است:احیاء و نوسازی جاده ابریشم می تواند زمینه ای برای همگرایی بین جوامع و درنتیجه تقویت صلح و دوستی میان ملت ها شود که این موجب می شود تا تاثیرات آن نسبت به گذشته وسیع تر و گسترده تر شده و به عنوان مسیری برای پیوندزدن فرهنگ ها و تمدنها به یکدیگر وهمکاری آنها برای تامین صلح و سعادت ملت ها مورد استفاده قرارگیرد.
وزیرارشاد اسلامی یاد آور شده است که طی سال های اخیر،کشورها و نهادهای بین المللی متعددی همکاری برای احیاء این شاهراه بین المللی را در دستور کار خود قرار داده اند که وظیفه می دانم به نمایندگی از طرف کشورم از تک تک آنان قدردانی کنم.
وی دراین پیام ابراز امیدواری کرده است که با مضاعف و دوچندان کردن تلاش های کنونی،به زودی شاهد احیاء تمام عیار این شاهراه جهانی و تمامی میراث های مادی و معنوی وابسته به آن به عنوان نمادهای همگرایی فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی بین المللی نه تنها در پهنه قاره کهن آسیا بلکه در میان تمدنهای غنی و باستانی شرق و غرب باشیم .
وزیرارشاد اسلامی می افزاید: ایران به عنوان کشوری که سهم فراوانی در به وجود آمدن،حفظ و غنا بخشیدن به آن داشته از تلاش های چشمگیر کشورها و سازمان های بین المللی قدردانی کرده و از مشارکت کشورهای دوست دراین راستا استقبال می کند.
در این همایش یک روزه که به ابتکار نمایندگی دایمی جمهوری اسلامی و پژوهشگاه فرهنگ ، هنر و ارتباطات اسلامی در محل مقر یونسکو در پاریس برگزار شد شماری از سفراء و نمایندگان دایمی کشورها نزد یونسکو، کارشناسان ، محققان و دانشجویان ایرانی حضور داشتند.
ارایه دهها مقاله در زمینه نقش و اهمیت تاریخی ، اجتماعی ، سیاسی ، دینی و فرهنگی جاده ابریشم در گذشته و حال از جمله برنامه های این همایش بود.