معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش جزئیات تشکیل و فعالیت حداکثر 4 هزار مجتمع آموزشی و پرورشی شهری را در سال تحصیلی 91 ـ 1390 تشریح کرد و گفت: حداکثر 12 هزار مدرسه شهری مشمول این طرح قرار میگیرند.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش جزئیات تشکیل و فعالیت حداکثر 4 هزار مجتمع آموزشی و پرورشی شهری را در سال تحصیلی 91 ـ 1390 تشریح کرد و گفت: حداکثر 12 هزار مدرسه شهری مشمول این طرح قرار میگیرند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از فارس، ابراهیم سحرخیز با اشاره به اهداف و جزئیات طرح تشکیل مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری از سال تحصیلی 91 ـ 90 اظهار داشت: ایجاد این مجتمعها در راستای اهداف "سند تحول راهبردی آموزش و پرورش " دنبال میشود که با انجام آنها به دنبال اثربخشی و ارتقاء کیفیت آموزش و پرورش هستیم.
وی تأکید کرد: تربیت امری است که در درازمدت به نتیجه میرسد و بر این اساس رصد کردن مسائل تربیتی دانشآموزان مستلزم توالی دورههای تحصیلی است؛ به همین خاطر به دنبال آن هستیم تا مسائل تربیتی و تحصیلی یک دانشآموز را طی 12 سال در یک نقطه و از سوی یک مدیر دنبال کنیم.
سحرخیز خاطرنشان کرد: یکی از فرصتهای این طرح پایش پرونده تحصیلی و تربیتی دانشآموزان طی 12 سال تحصیل آنان است چرا که فرآیند تعلیم و تربیت یک جریان دراز مدت است که تأثیرات آن باید به طور مستمر به ویژه در هنگام تغییر یک دوره تحصیلی یا منطقه محل تحصیل لحاظ شود.
سحرخیز ادامه داد: مدیریت بهینه امکانات و فضاهای آموزشی، ساماندهی بهتر و دقیقتر نیروی انسانی و اجرای هماهنگ فوقبرنامهها از دیگر اهداف تشکیل مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری است که در این قالب بسیار راحتتر اجرا میشود.
«مجتمع آموزشی»؛ همجواری مدارس 3 دوره راهنمایی از یک "جنسیت "
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش با اشاره به «تعریف» مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری گفت: "مجتمع آموزشی " را به جایی اطلاق میکنیم که از سه واحد آموزشی شامل «ابتدایی، راهنمایی و متوسطه در یک نقطه به صورت همجوار و از یک جنسیت» تشکیل شده باشد.
وی تصریح کرد: در رابطه با تشکیل این مجتمعها برای سال تحصیلی 91ـ90 حداقل 2 هزار مجتمع را پیشبینی کردهایم، اما برآورد ما این است که براساس میزان آمادگی استانها، 3 تا 4 هزار مجتمع آموزشی و پرورشی شهری تشکیل خواهد شد.
حداکثر 12 هزار مدرسه شهری مشمول طرح مجتمعهای آموزشی و پرورشی قرار میگیرند
سحرخیز با اشاره به لزوم "همجواری و دیوار به دیوار بودن " مدارس سه دوره تحصیلی برای تشکیل این مجتمعها گفت: در حال حاضر تنها بخشی از مدارس شهری این ویژگی را دارند به همین دلیل در مرحله نخست اجرای این طرح و در سال تحصیلی 91 - 90 حداکثر 4 هزار مجتمع تشکیل خواهد شد که شامل حدود 12 هزار مدرسه میشود، بنابراین در فاز نخست تمام مدارس شهری مشمول این طرح قرار نخواهند گرفت.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش عنوان کرد: با جمعبندیهای صورت گرفته به این نتیجه رسیدهایم که در فاز نخست اجرای این طرح به سراغ مدارس ابتدایی تا متوسطه از یک جنسیت و در جوار هم برویم و البته در رابطه با این مجتمعها مختلط بودن نیز به هیچ عنوان معنایی ندارد.
یک استثناء برای سال تحصیلی 91 ـ 90
وی خاطرنشان کرد: به طور استثنا برای امسال اجازه دادهایم تا در مناطقی که مدارس «راهنمایی و دبیرستان» یا «ابتدایی و راهنمایی» در کنار هم قرار دارند، مجتمعهای شهری دایر شوند؛ مشروط بر اینکه در سال آینده با جابجایی مدارس و دانشآموزان، دوره "متوسطه " را نیز به این مجموعه ملحق کنند.
سحرخیز افزود: دستورالعمل تشکیل مجتمعهای آموزشی و شهری را در دست تنظیم و توافق نهایی داریم و صدها ساعت کار مطالعاتی نیز بر روی آن صورت گرفته و از نظرات مدیران مدارس و مدیران کل آموزش و پرورش استانها بهره گرفته شده است، علاوه بر آن مطالعات پیشینه این کار را در ایران و جهان نیز انجام دادهایم.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در این رابطه به مجتمعهایی مانند "مجتمع آموزشی ابنسینا " در دوران پیش از انقلاب اشاره کرد و افزود: در حال حاضر نیز در مدارس استعدادهای درخشان چنین وضعیتی وجود دارد که دوره راهنمایی و متوسطه در کنار هم هستند و حتی مدارس غیردولتی قدرتمند که مشتاقان زیادی دارند، به همین شیوه اداره میشوند.
سحرخیز در ادامه با اشاره به برخی دیگر از جزئیات تشکیل مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری گفت: تمام این مجتمعها باید دارای «مراقب سلامت» و «مشاور» باشند و برنامههای تربیتی و ورزشی آنها به صورت قدرتمند اجرا شود همچنین مدیران مدارس تابعه آنها نیز در جایگاه خود حفظ میشوند و زیرنظر مدیر مجتمع که در واقع مدیر ارتقاء یافته یکی از مدارس است کار میکنند.
لزوم "هوشمندسازی " مجتمعها در سال اول فعالیت
سحرخیز با اشاره به تأمین نیروی انسانی این مجتمعها به صورت اصولیتر عنوان کرد: در بحث تشکیل مجتمعهای شهری اصلاً به دنبال صرفهجویی نیستیم و شعار اول ما «ارتقاء کیفیت» است؛ همچنین مدارس تحت پوشش مجتمعهای شهری باید در سال نخست فعالیت خود حتماً «هوشمندسازی» شده و به رایانه و فناوریهای نوین در حد توان خود مجهز شوند.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش تأکید کرد: باید کاری کنیم که سایر مدارس نیز با دیدن تأثیرات این مجتمعها به دنبال مجتمع شدن در قالب این طرح باشند.
وی با اشاره به یکی از روشهای اداره مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری گفت: در این مجتمعها یک "شورا " متشکل از مدیر مجتمع و مدیران مدارس تابعه و نیز نمایندگان معلمان و اولیاء دانشآموزان پیشبینی شده است که در خصوص برنامههای درسی و فوقبرنامهها تصمیمگیری میکنند و ریاست آن شورا نیز با مدیر مجتمعها است.
سحرخیز در ادامه در پاسخ به این پرسش که "ساختار جدید نظام آموزشی (3،3،6) چگونه در مجتمعها اجرا خواهد شد "، اظهار داشت: ایجاد مجتمعهای شهری در راستای بهتر پیاده کردن ساختار جدید است چرا که دو دوره 6 ساله مدنظر در این ساختار، در قالب مجتمعها در کنار هم قرار میگیرند؛ در این رابطه یک پایه به دوره ابتدایی ملحق میشود و راهنمایی و دبیرستان نیز به عنوان «متوسطه اول» و «متوسطه دوم» نامیده خواهند شد.
اولویت ساخت و سازها با "هنرستانها و مجتمعهای آموزشی " است
وی تأکید کرد: پس از این هرگونه فضای آموزشی که ساخته شود با رویکرد هنرستانی و به شیوه مجتمعهای آموزشی و پرورشی احداث خواهد شد و در اماکنی که به حد کفایت زمین داریم، اولویت با احداث مجتمعهای آموزشی شهری است.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش، در رابطه با لحاظ شدن تأثیرات تربیتی ناشی از تردد دانشآموزان سه دوره تحصیلی در یک محدوده و محل، گفت: در حال حاضر نیز در جامعه شهری و حتی خانوادهها این اختلاط وجود دارد و متأسفانه حتی در برخی از مناطق تهران همجواری مدارس سه دوره تحصیلی به صورت "غیرهمجنس " است بنابراین در طرح جدید ما به دنبال ساماندهی این موضوع هستیم تا دانشآموزان هر جنس در کنار هم باشند.
وی خاطرنشان کرد: مدارس مجتمعهای شهری مانند دانشکدههایی هستند که تحت مدیریت یک دانشگاه اداره میشوند البته با توجه به تفاوتهای سنی دانشآموزان دیوارهای بین مدارس تابعه مجتمع باقی خواهد ماند و به طور کارشناسی بر آسیبها و تهدیدها نظارت خواهد شد.