توسعه تجارت خارجی با ایجاد مزیتهای رقابتی پایدار و همچنین زمینهسازی برقراری رقابت سالم در عرصه جهانی، میتواند موتور محرکه فعالیتهای جهاد اقتصادی در کشور قلمداد گردد.
رییس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، تجارت خارجی را راهبردی برای توسعه مزیتهای رقابتی در سال جهاد اقتصادی دانست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از شابا، مهدی فتح اله گفت: تمرکز بیش از حد بر بازارهای داخلی به صورت یک حلقه معیوب عمل کرده و مانع از توسعه و بهبود مزیتهای رقابتی در بخشهای مختلف توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و حتی فرهنگی میشود.
وی افزود: به همین لحاظ توجه بیش از پیش به سیاست تولید و تجارت خارجی به عنوان راهبردی برای توسعه مزیتهای رقابتی، میتواند جهش اقتصادی و اهداف جهاد اقتصادی را محقق کند.
فتح اله کوچک بودن ابعاد بازارهای داخلی، قدرت خرید محدود مشتریان، ضعف در پاسخگویی به نیازهای مشتریان و ... را از جمله مشکلات عمده کشورهای درحال توسعه دانست و تصریح کرد: براین اساس اینگونه بازارها توانایی و ظرفیت زیادی برای جذب کالاهای تولیدشده و رضایت مشتریان خود ندارند و به طور کلی توسعه اقتصادی را نمیتوانند به راحتی فراهم کند.
فتح اله اضافه کرد: نازل بودن سطح درآمدهای سرانه و محدود بودن قدرت خرید مصرفکنندگان از دیگر دلایل توسعهنیافتگی بازارهای ملی و محلی کشورهای در حال توسعه است.
رییس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی گفت: تنها از طریق اجرای راهبرد گسترش تجارت خارجی و توسعه مزیتهای رقابتی، اهدافی چون تخصصی شدن، تنوع، بازدهی فزاینده و یادگیری در بازار داخلی به منصه ظهور خواهد رسید.
فتح اله در خصوص تخصصی شدن بازار داخلی، گفت: با توسعه تجارت خارجی تولیدکنندگان و مشتریان با قیمت نسبی جدیدی مواجه میشوند، زیرا تولیدکنندگان منابع کمیاب را به سمت فعالیتهای مزیتدار تخصیص میدهند و براین اساس منافع جدیدی به سبب افزایش کارایی عوامل ایجاد میگردد.
وی افزود: تنوع از دیگر نتایج اجرای چنین راهبردی است که در اثر آن تولیدکنندگان طیف وسیعی از محصولات و خدمات را متناسب با نیاز مصرفکنندگان خود و در جهت پاسخگویی به انتظارات متنوع آنان عرضه میکنند.
فتح اله با اشاره به اینکه توسعه اقتصادهای مقیاس و تنوع، با گسترش بازارها توجیه مییابد، ادامه داد: اقتصاد مقیاس و اقتصاد تنوع، عموما به عنوان یک هدف کلیدی برای دستیابی به بازدهی در فعالیتهای اقتصادی و تجاری و ایجاد مزیتهای رقابتی از جمله مزیت قیمت به شمار میرود؛ لذا بازدهی فزایند از دیگر برآیندهای مثبت اجرای این راهبرد محسوب میشود.
وی یادگیری را چهارمین برآیند مثبت راهبرد گسترش تجارت خارجی و توسعه مزیتهای رقابتی عنوان کرد و افزود: دانش و فناوری از طریق تجارت، مرزها را در نوردیده و کشورهای آزاد منافعی را از یادگری متقابل و دسترسی بهتر به یک سبد جهانی کسب میکنند لذا گزینه یادگیری در بازار داخلی از این طریق میتواند قابل ارتقا باشد.
رییس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی با بیان اینکه ورود به عرصه تجارت خارجی، منافع متعدد دیگری را نیز به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: تجارت خارجی از طریق گسترش بازارهای داخلی و تخصص شدن تولید یک یا چند کالا، استفاده بیشتر از ماشینآلات در تولید، منافعی چون افزایش بهرهوری، ترغیب، تشویق، نوآوری و اختراعات جدید را در پی دارد.
وی اضافه کرد: این امر به نوبه خود از یک طرف بازدهی و نیروی کار را افزایش داده و از طرف دیگر هزینههای تولید و قیمت تمامشده را کاهش داده و در نتیجه جهش اقتصادی را محقق میکند.
فتح اله با اشاره به اینکه مشتریان نیز از رهگذر تجارت خارجی با محصولات و کالاهای بیشتری آشنا شده و به منظور دستیابی به خواستههای اقتصادی خود، تلاش بیشتری از خود نشان میدهند، گفت: این امر باعث تمرکز هرچه بیشتر سرمایه، بهبود فرهنگ مصرف، استفاده بیشتر از فناوریهای مدرن و همچنین تخصص بیشتر در کار و توسعه خلاقیت و قوه ابتکار میشود.
وی ادامه داد: برهمین اساس میتوان گفت توسعه تجارت خارجی با ایجاد مزیتهای رقابتی پایدار و همچنین زمینهسازی برقراری رقابت سالم در عرصه جهانی، میتواند موتور محرکه فعالیتهای جهاد اقتصادی در کشور قلمداد گردد.