وزیر امور خارجه با بیان اینکه 'جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور ترانزیتی تمهیدات لازم را جهت ترانزیت کالا در مسیری بسیار کوتاه، امن و اقتصادی فراهم کرده است' گفت: در سال گذشته شرایط ترانزیت بیش از 10 میلیون تن کالا از مسیر ایران به سمت کشورهای همسایه فراهم شد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه 'جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور ترانزیتی تمهیدات لازم را جهت ترانزیت کالا در مسیری بسیار کوتاه، امن و اقتصادی فراهم کرده است' گفت: در سال گذشته شرایط ترانزیت بیش از 10 میلیون تن کالا از مسیر ایران به سمت کشورهای همسایه فراهم شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، علی اکبر صالحی روز دوشنبه در اجلاس ترانزیت و حمل و نقل در عشق آباد ترکمنستان که با حضور وزرای خارجه کشورهای ترکمنستان، عمان، قطر و ازبکستان برگزار شد، از همکاری این کشورها به دلیل تلاش های بی دریغشان برای نهایی کردن موافقت نامه حمل و نقل ریلی، دریایی و زمینی تشکر و قدردانی کرد.
صالحی گفت: اطمینان دارم این موافقت نامه ثمرات مطلوب و سازندهای را برای ملت های منطقه در برداشته و فرصت های مفید و موثری را در مسیر راه اندازی خدمات حمل و نقل بین المللی و ترانزیتی فراروی پنج کشور قرار خواهد داد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به این که ملت های ما در طول تاریخ مناسبات موثر و سودمندی را در حوزه تجارت و ترانزیت کالا داشته اند، اظهار داشت: قطعا احیای این مناسبات نقش اساسی را در جهت تحکیم همکاری های اقتصادی منطقه ای ایفا خواهد کرد.
صالحی گفت: حوزه دریای عمان و خلیج فارس دارای دیرینه بیش از صدها سال تجارت و دریانوردی بوده و امروزه نیز ظرفیت های مناسبی در حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری پیرامون این منطقه استراتژیک برای تسهیل و توسعه حمل و نقل بین المللی و ترانزیت کالا فراهم شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به این که کشورهای منطقه آسیای مرکزی به ویژه ترکمنستان و ازبکستان نقش کلیدی در توسعه اقتصادی منطقه داشته اند گفت: این کشورها از تولیدکنندگان مهم مواد معدنی، نفت و گاز در منطقه و جهان هستند که این امر بر اهمیت و موقعیت ترانزیتی آنها بیش از پیش افزوده است.
وی گفت: از سوی دیگر موقعیت جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران و دولت قطر در حوزه خلیج فارس در کنار اراده و عزم دولت های آنها جهت توسعه و تحکیم همکاری های منطقه ای بستر مورد نیاز را برای تسهیل ترانزیت کالاهای تولیدی، صنعتی و انرژی کشورهای همسایه فراهم کرده است.
وی اظهار داشت: همچنین موقعیت مناسب و مهم جغرافیایی کشور عمان و بنادر این کشور به مثابه دروازه جنوبی دریای عمان و اقیانوس هند شرایط مناسب را برای بهره برداری از مسیرهای ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران در راستای دستیابی به بازارهای منطقه و کشورهای ما برای آن فراهم کرده است.
صالحی افزود: جمهوری اسلامی ایران در این میان به عنوان کشور ترانزیتی تمهیدات لازم را جهت ترانزیت کالا در مسیری بسیار کوتاه، امن و اقتصادی فراهم کرده و آمادگی دارد همکاری های چند جانبه منطقه ای را با راه اندازی این کریدور ترانزیتی شمال ـ جنوب و میان خلیج فارس و آسیای مرکزی به اجرا درآورده و زمینه پیوستن دیگر کشورها را به این مجموعه فراهم نماید.
وی افزود: در همین چارچوب در مسیر توسعه زیرساخت های ترانزیت ریلی به آسیای میانه نیز زمینه های احداث کریدور ریلی چابهار را فراهم و به زودی احداث پروژه عظیم 1600 کیلومتری راه آهن را آغاز خواهد کرد.
به گفته صالحی علاوه بر این در سال 2010 میلادی نیز شرایط ترانزیت بیش از 10 میلیون تن کالا از مسیر جمهوری اسلامی ایران به سمت کشورهای همسایه را فراهم نموده و ظرفیت هایی به مراتب بالاتری را در این خصوص ایجاد خواهد کرد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این اعتقاد است که امروزه باید از پتانسیل های موجود در هر یک از کشورها برای توسعه همکاری های منطقه ای استفاده کرد و در همین چارچوب نقش محوری ترانزیت جایگاه تعیین کننده ای را در فرایند توسعه اقتصادی منطقه و به ویژه چند کشور عضو این موافقت نامه فراهم خواهد نمود.
او در پایان از میزبانی دولت ترکمنستان تشکر و قدردانی کرد.