در نخستین نشست ستاد خرما به ریاست دکتر مهدی غضنفری وزیر بازرگانی که حاصل آن پنج مصوبه بود مقرر شد، پس از بازبینی دوباره طرح جامع خرما، مقدمات ارسال آن برای تصویب نهایی به کارگروه کنترل بازار فراهم گردد.
در نخستین نشست ستاد خرما به ریاست دکتر مهدی غضنفری وزیر بازرگانی که حاصل آن پنج مصوبه بود مقرر شد، پس از بازبینی دوباره طرح جامع خرما، مقدمات ارسال آن برای تصویب نهایی به کارگروه کنترل بازار فراهم گردد.
این نشست که با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسوولان استانی و روسای بازرگانی استانهای خرماخیز، نمایندگان وزارتخانههای بازرگانی و جهاد کشاورزی، بانک مرکزی، فعالان بخش خصوصی و تشکلهایمرتبط برگزار شد، قرار شد ظرف حداکثر یک ماه تشکلهای بخش خصوصی برای بار دیگر نظرات اصلاحی و تکمیلی خود رادر ارتباط با طرح جامع ارایه کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از شابا، همچنین مقرر شد پس از مدت زمان تعیین شده، برش سال نخست استانی اعتبارات برنامه پنج ساله طرح جامع تهیه و ارایه شود.
طرح جامع خرما که توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین شده یک دوره پنج ساله (94-90) است که سه بخش تولید ، تجارت و بازرگانی و صنایع تبدیلی را در بر میگیرد.
براساس این طرح، چالشهای عمده نخیلات در زمان حاضر، وجود نخلستانهای خسارت دیده از جنگ، زلزله و خشکسالی و نخلستانهاییست که نیاز به حذف و جایگزینی و یا عملیات اصلاحی از قبیل تغذیه، هرس و تکریب ، اصلاح سیستم آبیاری ، مبارزه با آفات و بیماریها و ... میباشند.
در طرح جامع، 9 پروژه از جمله اصلاح نخلستانها، ارتقا مکانیزاسیون نخیلات، افزایش سرانه مصرف، توسعه نخلستانها، پروژه حذف و جایگزینی و نیز ایجاد خوشههای صنعتی با اعتباری بالغ بر 304 میلیارد تومان پیشبینی شده است.
همچنین موضوع دیگر جلسه ستاد، مربوط به اصلاح الگو یا میزان مصرف خرما بود و مقرر شد، وزارت بازرگانی باهماهنگی معاونت بهداشت و سلامت وزارت بهداشت و صداوسیما جهت فرهنگسازی و ترویج مصرف خرما با تکیه بر مزایای بهداشتی و سلامت این محصول برنامههای تبلیغی و ترویجی را برای ارایه از طریق صداو سیما هماهنگ کنند.
توسعه صادرات خرما با توجه به رشد قابل قبول صادرات در سال 89 نسبت به 88 و زمینههای مناسب تداوم این رشد در بازارهای هدف نیز دراین نشست مورد تاکید قرار گرفت .
قرار شد سازمان توسعه تجارت ایران نسبت به اعزام هیاتهای بازاریابی و تحقیق بازار با استفاده از توان بخش خصوصی و سایر ابزارهای توسعه صادرات اقدام لازم به عمل آورد.
به منظور استفاده و توزیع سریعتر خرمای استان کرمان مقرر شد از طریق وزارت بازرگانی و سازمان بازرگانی تهران هماهنگی لازم برای ارتباط تولید کنندگان خرما استان با شبکههای عمده توزیع از جمله میادین، فروشگاههای زنجیرهای بزرگ و فروشگاههای خردهفروشی برای عرضه سریع خرمای موجود با نرخ مناسب با هدف حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان هماهنگی به عمل آید.
همچنین مقرر شد کمیتهای در قالب کمیته هماهنگی با مسوولیت قائم مقام بانک مرکزی در خصوص نحوه استفاده بهینه از ظرفیتهای بانکی و سرمایهگذاری های خارج از کشور در داخل برای پشتیبانی از موضوعات مختلف خرما از جمله خرید توافقی، صنایع تبدیلی وتکمیلی وصادرات تشکیل شود و تدابیر و تصمیمات لازم اتخاذ گردد.
براساس آمار فائو متوسط برداشت خرمای ایران در هر هکتار چهار تن است اما وزارت جهاد کشاورزی این میزان را 6.5 تن در هکتار میداند.
هماکنون 480 نوع واریته خرما دردنیا است که از این میزان 400 نوع مربوط به ایران است.
همچنین آمارهای وزارت جهاد کشاورزی حکایت از آن دارد که تولید سالانه خرما ی ایران یک میلیون تن است که 260 هزار هکتار را تحت پوشش قرار میدهد، براین مبنا جمهوری اسلامی ایران از نظر سطح زیر کشت در دنیا مقام نخست و از نظر تولید مقام دوم را داراست.
مجموع صادرات خرما در سال گذشته 104 هزارتن بود که این میزان صادرات 139 میلیون دلار ارزآوری داشت.