رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:وجود روان آبهای سطحی،زه آب های اراضی،مواد خروجی صنعتی، خانگی و آلاینده کشتیها، بیشترین فشار را بهحوزه سواحل تحمیل میکند.
محمدی زاده با بیان رویکرد مثبت دولت در حوزه ایجاد امنیت و صیانت از دریا اعلام کرد: در همه ارگانهای دریایی تمرکز جامع نگری در امر مدیریت، سیاستگذاری و برنامه نویسی در حوزه دریا با لحاظ همه جوانب حقوقی، ملی ، بین المللی و زیست محیطی با توان اکولوژیکی و خودپالایی باید به دست آید.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از برنا، محمدجواد محمدی زاده در نوزدهمین همایش هماهنگی ارگان های دریایی کشور در رامسر با بیان این مطلب اظهار داشت: 71درصد جغرافیایی کره زمین به دریا و اقیانوس اختصاص یافته است که به لحاظ تنوع زیستی، تامین منابع تجزیه شونده حیات دارای اهمیت بسزایی بوده و در حوزه آبزیان به عنوان منبع تامین کننده تغذیه بشر بسیار اثر گذار است، لذا باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تامین 40درصد مواد پروتئینی مورد نیاز کشورهای دارای توسعه از دریا ادامه داد: 50درصد کشورهای دارای توسعه بیش از 40درصد کل مواد پروتئینی موردنیاز خود را از دریا تامین می کنند. اگرچه نواحی ساحلی را 10درصد دریا را به خود اختصاص داده است، اما 50درصد تولید بیولوژیکی در حوزه سواحل صورت می گیرد.
معاون رئیس جمهور در ادامه افزود: دریا و اقیانوس بخش مهمی از منابع غیر تجزیه شونده در حوزه سوخت های فسیلی است که تامین انرژی دنیا را بر عهده دارد. این در حالی است که آبراهه های تردد دنیا به وسیله انواع شناورها از طریق دریا و اقیانوس صورت می گیرد.
محمدی زاده با اشاره به حضور 60درصدجمعیت شهر نشین دنیا در مناطق ساحلی اعلام کرد: با توجه به فعالیت های گسترده ای که در محدوده دریا صورت می گیرد، باید با مدیریت و اهتمام ویژه این فعالیت ها مورد نظارت قرار گیرد.
5هزار کیلومتر مساحت ایران را خطوط ساحلی در بر گرفته است
وی در ادامه با بیان این مطلب که 5هزار کیلومتر مساحت ایران را خطوط ساحلی در بر گرفته است، گفت: باتوجه به این مطلب که 4هزار کیلومتر خطوط ساحلی در دریای جنوب و هزار کیلومتر خط ساحلی دریای شمال است، این امر مزیت های شاخص و نقش کلیدی در منطقه و دنیا را بخود اختصاص داده است و مدیریت مناطق ساحلی را مورد توجه قرار می دهد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: با توجه به اینکه مناطق ساحلی از ویژگی شکنندگی برخوردار هستند، اگر به این حساسیت مناطق توجه نشود، نمی توان برنامه ریزی دقیق در این حوزه صورت پذیرد. لذا با توجه به تناسب و پیچیدگی های این مناطق پویایی آن باید ادراک شود و سپس برنامه ریزی صورت پذیرد.
محمدی زاده با بیان حساسیت مدیریت مناطق ساحلی نسبت به مناطق خشکی اعلام کرد: مناطقی که تحت مدیریت ساحلی قرار دارد، باید فعال تر و حساس تر از مناطق خشکی عمل کند؛ چراکه مناطق ساحلی حد فاصل خشکی و دریا است و این امر باعث می شود این مناطق را به لحاظ تنوع زیستی و غنای فیزیولوژیکی از سیستم خشکی و دریا بهره ببرد.
معاون رئیس جمهور با اعلام این مطلب که نقطه نهایی آلایندگی ها در دریا و خشکی به سواحل ختم می شود، خاطر نشان کرد: مناطق ساحلی در کشورما و نیز در دنیا به عنوان ایستگاه آخر تجمع آلایندگی به شمار می آید. وجود سیستم مواد، روان آب های سطحی، زه آب های اراضی، مواد خروجی صنعتی، خروجی های پسماندهای خانگی و مواد آلاینده کشتی ها، بیشترین فشار را به حوزه سواحل تحمیل می کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه تصریح کرد: در عین حال مناطق ساحلی با عنوان کانون هایی که دارای اکوسیستم های منحصر به فرد هستند بسترهای علفی، آب سنگ های مرجانی و جنگل های مانگرو از جمله اکوسیستم های حساسی هستند که اهتمام ورزیدن در این محیط را شفاف می کند، لذا اگر جمعیت و توسعه در مسیر مدیریت صحیح این مناطق قرار نگیرد، به طور قطع روند تخریبی در آن وارد خواهد شد.
ضرورت جلب مشارکت جوامع محلی و مدیریت دریا
محمدی زاده با بیان پنهان کاری دریا در نشان دادن آلایندگی ها اظهار داشت: به دلیل طبیعت پنهانکاری که در دریا وجود دارد، فشار سنگینی که بر آن وارد می شود، مشهود و قابل دیدن نیست که این امر وظیفه مضاعف برای تقویت مدیریت و صیانت از دریا را می طلبد، لذا اگر دریا متناسب با عظمت، اهمیت، جایگاه و ظرفیت آن در نظر گرفته شود ، برنامه ریزی ها نیز در این حوزه متفاوت خواهد بود.
وی با بیان ضرورت جلب مشارکت جوامع محلی و مدیریت دریا، افزود: وارد کردن افراد بومی و ذی نفع، تشکل های غیر دولتی و مداخله اصحاب رسانه در کنار همت بالای تصمیم گیرندگان در مدیریت و صیانت از دریا ضرورت دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مهمترین رسالت را بهره برداری پایدار از امکانات و منابع دریا برشمرد و گفت: بهره برداری پایدار در همه حوزه ها با هدف شکوفایی اقتصادی و رونق کشور باید صورت پذیرد، با این حال پیشگیری از تخریب زیستگاه و منابع زیست در دریا باید در دستور کار مسوولان قرار گیرد و تلاش شود منابع و آلایندگی ها که به عنوان تهدیدی در دریا مطرح شده است، شناسایی و با آن مقابله شود.
سطحی نگری آسیب اصلی در حوزه محافظت از دریا
محمدی زاده با بیان رویکرد مثبت دولت در حوزه ایجاد امنیت و صیانت از دریا اعلام کرد: در همه ارگانهای دریایی تمرکز جامع نگری در امر مدیریت، سیاستگذاری و برنامه نویسی در حوزه دریا با لحاظ همه جوانب حقوقی، ملی ، بین المللی و زیست محیطی با توان اکولوژیکی و خودپالایی باید به دست آید.
وی بخشینه نگری و سطحی نگری را آسیب اصلی در حوزه محافظت از دریا دانست و گفت: توجه به یک بخش و رها کردن جنبه های دیگر نتیجه بخش نخواهد بود، لذا تمرکز در سیاست گذاری های اصولی درکنار پرهیز از سطحی نگری ضرورت دارد. بر این اساس در همه مسائل نگاه کلان توسعه و منافع ملی با حفاظت از محیط و منابع باید در نظر گرفته شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: تمرکز زدایی در سطح عملیاتی و اجرایی باید در دستور کار قرار گیرد. همچنین واگذاری تصدی گری و مسوولیت ها به سطوح مدیریتی با استفاده از حداکثر ظرفیت ها می تواند گام موثری در این بخش باشد.
محمدی زاده با بیان ایجاد بانک اطلاعاتی در حوزه پژوهش در دریا، تصریح کرد: استفاده از ظرفیت های کارشناسی در دستگاه ها و توان تخصصی نیروها و پرهیز از دوباره کاری باید در دستور کار قرار گیرد.برای انجام این اقدام بزرگ باید مجموع پژوهش ها در حوزه دریا با اولویت های کاربردی در یک بانک اطلاعاتی در بخش پژوهش در دریا جمع آوری شود.
استفاده از ظرفیت های موجود در بین 5کشور حاشیه خزر
وی در ادامه با بیان استفاده از ظرفیت های موجود در بین 5کشور حاشیه خزر اعلام کرد: با توجه به بهره برداری هایی که کشورهای همسایه به صورت نابخردانه از خزر دارند و آلایندگی هایی که از کشورهای دور دست وارد این دریا می شود، مسئولان باید نگرانی این مطلب باشند. لذا با استفاده از توافقات و ظرفیت هایی که بین 5کشور حاشیه خزر وجود دارد دست به کار شوند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره آلودگی های دریای جنوب ادامه داد: روش نادرست استحصال جزیره سازی، حمل و نقل بی انضباط، آلایندگی هایی که به دلیل انرژی ارزشمندی که در این منطقه وجود دارد و فرسودگی خطوط انتقال نفتف خلیج فارس را تهدید می کند.چه خوب است با هماهنگی 8کشور حاشیه خلیج فارس در مقابل تهدیدات این حوزه زیست محیطی بایستیم.
محمدی زاده در بیان فرهنگسازی در حوزه دریا گفت: آنچه تاکنون رسانه ها از دریا به نمایش گذاشته اند قدرت لایزال خداوندی بوده است. لذا باید مسائل مربوط به دریا، دانش های علمی درخور، همایش های لازم و طرح موضوعات در قالب کودک و نوجوان به موضوع دریا مورد اهمیت بیشتر قرار گیرد. در این میان باید ظرفیت های ناشناخته دانشگاهیان با موضوع دریا شفاف نشان داده شود.
وی از ارزش گذاری و احصا اقتصاد دریا در سال جهاد اقتصادی خبر داد و اعلام کرد: موضوع ارزش گذاری و احصا اقتصاد دریا تا جایی که قیمتگذاری یک متر مکعب هوا مشخص شود در سال جهاد اقتصادی باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در تشریح 3محور اصلی در حوزه دریا خاطر نشان کرد: اقتصاد، رفاه اجتماعی و پایداری دریا، 3محور اصلی در این حوزه است که باید مورد عنایت ویژه قرار گیرد.