وحید دستجردی:یکی از اقدامات مهم برای ماماها، بحث قرارداد آنها با سازمانهای بیمهگر است که ما در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام میدهیم و امیدواریم این پیگیریهای ما محقق شود
وزیر بهداشت با اشاره به این که میزان مرگ و میر مادران باردار در سال گذشته 24 در 100 هزار نفر بوده و این آمار به 22.5 در 100 هزار نفر رسیده است، گفت: زایمان و سلامت مادر و نوزاد از مهمترین محورهای سلامت در کشور است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از فارس، مرضیه وحید دستجردی در همایش روز جهانی ماما که امروز در سالن امام جواد(ع) وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار داشت: طبق آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت، میزان مرگ و میر مادران باردار نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است؛ طبق آمار، مرگ و میر مادران باردار در 30 سال گذشته 240 نفر در یکصد هزار نفر بود که سال گذشته این میزان به 24 در یکصد هزار نفر رسیده و ایران مقام سوم را در زمینه کاهش مرگ و میر مادران باردار در بین 200 کشور جهان کسب کرده است.
وی با بیان اینکه آخرین آمار از مرگ و میر مادران باردار، 22.5 در یکصد هزار نفر است که طبق اهداف تعیین شده در برنامه پنجم توسعه این آمار باید به 15 در یکصد هزار نفر برسد، اضافه کرد: زایمان و سلامت مادر و نوزاد از مهمترین محورهای سلامت در کشور است و برای ارتقای شاخصهای کشور باید زنان و مادران سالم باشند و زایمان سالمی نیز داشته باشند تا در نهایت بتوانند نوزادان سالمی را به دنیا آورند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه 65 هزار ماما در کشور به صورت شبانهروزی تلاش میکنند که کاهش آمار مرگ و میر مادران باردار از تلاشهای این افراد است، افزود: علم مامائی، علم پیشرفتهای است که با وجود تمام پیشرفتها، سختیها و معضلات همچنین شکایتهای خود را دارد.
وحید دستجردی ادامه داد: باید از وجود ماماها و دانش و سطح علمی آنها در بهداشت باروری استفاده شود چرا که در نظام سلامت از اهمیت زیادی برخوردار است؛ ماماها مشاوران بسیار خوبی هستند و با توجه به علمی که دارند، میتوانند بخشهای زایمان را در بیمارستانها بهخوبی پوشش دهند.
وی گفت: در قانون ارتقای بهرهوری، سهمی برای ماماها قرار داده شده است و از 23 هزار ماما تعداد زیادی از آنها به استخدام دانشگاهها در میآیند؛ نقش ماماها تنها به بهداشت محدود نمیشود و ما باید از آنها در فعالیتهای بهداشتی و مشاورهای نیز استفاده کنیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در طرح پزشکی خانواده 2 نفر ماما نیز قرار گرفته و قبولاندن ماماها در طرح پزشک خانواده کار بسیار سختی بود، اظهار داشت: باید برای ماماها برنامه خاص آموزشی داشته باشیم؛ هماکنون برخی از دانشگاهها بهویژه دانشگاههای غیر انتفاعی به تربیت بیرویه ماماها اقدام کردند که باید ظرفیت تربیت ماماها در کشور متناسب با نیاز نظام سلامت باشد.
وی ادامه داد: کنترل، تربیت نیروهای انسانی و استفاده از ماماها در همه رشتههای مرتبط نیز از اهمیت خاصی برخوردار است همچنین از برنامههای وزارت بهداشت این است که ماماها، امکان ارتقاء و ورود در رشتههای کارشناسی ارشد داشته باشند و بتوانند در مدیریتها از آنها استفاده کرد.
وحید دستجردی اضافه کرد: در مورد کاردانها، بهیاران ماما اقدامات خاصی صورت گرفته و سهمهایی برای مقاطع بالاتر در نظر گرفته شده است؛ ورود ماماها به تحصیلات تکمیلی یکی از اولویتهای وزارت بهداشت است.
وی افزود: اشتغال ماماها در سیستمهای دولتی از جمله پزشک خانواده و قانون ارتقای بهرهوری در بیمارستانها و مراکز توسعه پیدا کند؛ در حال حاضر 46 هزار تخت بیمارستانی در حال ساخت است و در بخشهای دولتی امکان استفاده و فعالیت ماماها بیشتر فراهم شده است و در بخشهای دولتی امکان اشتغال و فعالیت ماماها فراهم شده است.
وزیر بهداشت گفت: یکی از اقدامات مهم برای ماماها، بحث قرارداد آنها با سازمانهای بیمهگر است که ما در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام میدهیم و امیدواریم این پیگیریهای ما محقق شود؛ با توجه به تعداد فراوان افراد تحصیلکرده در رشته مامائی هماکنون بیش از 98 درصد زایمانها توسط افراد متخصص مامائی انجام میگیرد که این موضوع یکی از مهمترین دستاوردهای ارتقاء سلامت مادران است.
وی بیان کرد: تغذیه با شیر مادر نیز از بحثهای مهم است که اگر ماماها وارد این جریان شوند، کمک زیادی خواهد شد همچنین لازم است ماماها قبل از دوران بارداری و به عنوان مشاور در طول بارداری و بعد از زایمان نیز استفاده شوند.
وحید دستجردی با بیان اینکه سطحبندی خدمات سلامت موجب کاهش 50 درصدی مرگ و میر نوزادان شده است، اظهار داشت: در بیمارستانهای آموزشی نقش ماماها کمرنگ است ولی در بیمارستانهای درمانی این افراد زحمت زیادی میکشند و کمک فراوانی در نظام سلامت هستند.