جمهوری اسلامی ایران ظرف سه ماه آینده لیست نهایی کالاهای خود را برای اجرای موافقتنامه تجارت ترجیحی به دبیرخانه دی هشت ارسال میکند.
در دیدار ویدی پراتیکتو، دبیر کل هشت کشور درحال توسعه (D8)، با وزیر بازرگانی کشورمان مقرر شد تا جمهوری اسلامی ایران ظرف سه ماه آینده لیست نهایی کالاهای خود را برای اجرای موافقتنامه تجارت ترجیحی به دبیرخانه این سازمان ارسال کند.
دکتر مهدی غضنفری گفت: جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری است که موافقتنامه تجارت ترجیحی (PTA) را امضا و تصویب کرده و از سویی فهرست پیشنهادی خود را برای کمک به اجرایی شدن موافقتنامه ارایه نموده است.
وزیر بازرگانی با بیان اینکه، ایران خود را متعهد به تلاش برای اجرایی کردن سریعتر توافقنامه تجارت ترجیحی میداند، ابراز امیدواری کرد تا چهارمین کشور عضو دی هشت نیز این موافقتنامه را مصوب کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از شابا، تا زمان حاضر کشورهای ایران، مالزی و نیجریه لیست کالاهای مورد نظر خود برای پیوستن به توافقنامه تعرفه ترجیحی را به تصویب رساندهاند.
مطابق مفاد موافقتامه تجارت ترجیحی میان کشورهای عضو گروه دی ـ هشت متن توافقی30 روز پس از دریافت سندهای تصویب چهار کشور عضو اجرایی میشود و در فاصله سه ماه اعضا موظف به ارایه فهرست پیشنهادی خود هستند.
دکتر غضنفری همچنین گفت: با توجه به حوزه پوشش کالایی موافقتنامه تعرفه ترجیحی که هشت درصد از خطوط تعرفهای کشورها را در بر میگیرد. نحوه تهیه فهرستهای کالایی به میزانی که در افزایش تجارت میان کشورهای عضو موثر باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
وزیر بازرگانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به گونهای لیست پیشنهادی خود را تهیه کرده که کالاهایی که هماکنون میان ایران و کشورهای عضو تجارت میشود سهم قابل توجهی از فهرست را به خود اختصاص دادهاند و باید سایر کشورها نیز این اصل مهم را در فهرست نهایی خود مورد توجه قرار دهند.
دبیر کل دی – هشت نیز در این دیدار، با ابراز خرسندی از سفر به جمهوری اسلامی ایران و دیدار با مقامات کشورمان به ویژه دکتر غضنفری، گفت که ترکیه نیز به تازگی کالاهای مورد نظر در موافقتنامه را مصوب کرده و لیست نهایی خودرا ارایه میکند. بنابراین زمینههای اجرای موافقتنامه بزودی فراهم میشود.
ویدی پراتیکتو ابراز امیدواری کرد: که کشورها در مدت زمان تعیین شده لیست نهایی خود را برای تبادل به دبیرخانه دی هشت تحویل دهند.
براساس موافقتامه تجارت ترجیحی، هر یک از اعضا هشت درصد کل خطوط تعرفهای خود را که دارای تعرفههای بالای 10 درصد میباشند از زمان اجرایی شدن موافقتنامه برای اعضای کمتر توسعه یافته ظرف شش سال و برای سایر اعضا ظرف چهار سال کاهش خواهند داد.
موافقتنامه تجارت ترجیحی مشتمل بر 34 ماده است که پیشنویس آن در سال 1382 از سوی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای عضو ارایه شد و با استقبال مواجه گردید، این موافقتنامه درسال 1385 مورد موافقت اعضا قرار گرفت و قرار شد لیستهای پیشنهادی خود را ارایه کنند.
متن موافقتنامه تجارت ترجیحی دی- هشت در مرداد 1385 به تصویب هیات دولت رسیدو یک سال بعد نیز از تصویب مجلس گذشت.
گروه هشت کشور درحال توسعه موسوم به دی- هشت با عضویت ایران، اندونزی، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر، نیجریه درسال 1375با هدف ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای درحال توسعه اسلامی، تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی و توسعه همکاریهای اقتصادی بین آنها ایجاد شد.