استراتژیهای تدوینشده برای روابط عمومی وزارت بازگانی به عنوان چارچوبی فراگیر و مدلی قابل استفاده برای تمامی سازمانهای مشابه است.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بازرگانی، از تدوین مرحله نهایی استراتژی روابط عمومی وزارت بازرگانی خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از شابا، سیدعلیرضا شجاعی، مشاور وزیر و مدیرکل روابط عمومی وزارت بازرگانی، با تبریک روز ملی ارتباطات و روابط عمومی به تمامی تلاشگران این حوزه مهم و کلیدی به ویژه همکاران خود در حوزه بازرگانی کشور از تدوین استراتژی روابط عمومی وزارت بازرگانی در چهار فاز اصلی خبر داد و عنوان کرد: فاز نخست شامل مطالعات نظری، روش شناختی و تطبیقی بود که در اجرای این مرحله به مطالعه مبانی نظری و آخرین تحولات علمی و کاربردی علم روابط عمومی در ایران و جهان و همچنین بررسی برخی تجربههای موفق روابط عمومی در سطح کشور و نهادهای مشابه پرداخته شد.
وی، فاز دوم طرح را تدوین چشمانداز، ماموریت و منشور اخلاقی دانست و با اشاره به اینکه کیفیت حرفهای روابط عمومی وزارت بازرگانی حساسترین و چالشیترین مرحله کار است، گفت: به دلیل اینکه این سه سند، جهتدهنده مسیر حرکت و تعیینکننده محورهای اصلی تدوین استراتژیها بودند، در استخراج محتوی آنها اسناد بالادستی متعددی به دقت مورد تحلیل قرار گرفت.
به گفته وی، در این راستا، دیدگاههای مقام معظم رهبری درباره روابط عمومی و ابعاد فرهنگ، سند چشمانداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران، ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه از سوی مقام معظم رهبری، اهداف و راهبردهای وزارت بازرگانی در برنامه پنجم توسعه کشور، دیدگاههای رئیسجمهور محترم درباره جایگاه روابطعمومیها، دیدگاه مقام عالی وزارت بازرگانی نسبت به نقش روابط عمومی و وظایف آن، آئین نامه نحوه فعالیت، وظایف و اختیارات روابط عمومی دستگاههای اجرایی، منشور اخلاقی وزارت بازرگانی و بسیاری مستندات معتبر دیگر مورد مطالعه و استفاده قرار گرفت.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بازرگانی، فاز سوم پروژه را مرحله شناخت استراتژیک روابط عمومی، توصیف کرد و در اینباره افزود: در این مرحله برای استخراج نقاط قوت و نقاط بهبود (مشکلات) درون سازمانی و همین طور شناخت فرصتها و نگرانیهای موجود در محیط خارجی، شناخت سازمان در سه مرحله تحلیل استراتژیک محیط درونی سازمان، تحلیل استراتژیک محیط خارجی نزدیک و تحلیل استراتژیک محیط خارجی دور، بر اساس مدلهای عمومی و نیز مدلهای تلفیقی ویژه این پروژه، انجام شد.
وی فاز چهارم و نهایی پروژه را مرحله تدوین استراتژیها، راهکارها و پروژهها بر مبنای مراحل قبلی دانست و تصریح کرد: استقرار نظام جامع برنامهریزی در راستای تبدیل شدن به سازمان تصمیمساز، تصمیمگیرنده و استراتژی محور، استقرار نظام مدیریت پرتفولیوی خدمات برای توزیع عادلانه اطلاعات اقتصادی و بازرگانی، دانشافزایی و فرهنگسازی برای همه ذینفعان، استقرار نظام پایش و تحلیل اهداف تبدیل شدن به سازمانی کنشگرا و چابک، بخشی از استراتژی های اصلی فاز چهارم پروژه مذکور است.
شجاعی، استقرار نظام مدیریت دانش و توسعه و فناوری برای تبدیل شدن به یکی از بهترین نمونههای عملی در تولید و حفظ علم کاربردی، استقرار رویکرد بینالمللی و همچنین استقرار نظام مدیریت ساختار و توسعه سرمایه انسانی را از دیگر بخش های فاز چهارم این پروژه عنوان کرد.
مدیر کل روابط عمومی وزارت بازرگانی در ادامه افزود: در ذیل این شش استراتژی اصلی، بیست و یک راهکار و بیش از دویست برنامه اصلی و فرعی تعریف شده است. دستاوردهای این پروژه در آینده ای نزدیک منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به موضوع ادغام وزارت بازرگانی و صنایع و معادن، استراتژیهای تدوینشده را به عنوان چارچوبی فراگیر و مدلی قابل استفاده برای تمامی سازمانهای مشابه توصیف کرد که در آینده میتواند در خدمت روابط عمومی وزارتخانه جدید قرار گیرد.