رحیمی : هماهنگی و همکاری بیش از پیش اعضا را برای رفع تنگناهای اجتماعی و اقتصادی و برخورد با تهدیدها و چالش های بین المللی ضروری است و وجود باورها ، فرهنگ ، مذهب و طرز زندگی مشترک میان کشورهای عضو ، عامل مناسبی برای برخورد با روند جهانی شدن و مسایل و مشکلات ناشی از آن است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه موضوع امنیت غذایی به یکی از مهمترین مسایل جوامع بشری تبدیل شده است، گفت: ریشه ناامنی و بحران غذایی را باید در سیاست های توسعه طلبانه و یک سویه قدرت های بزرگ جستجو کرد چرا که در اقتصاد مصرفگرای مبتنی بر حداکثر سود که جهان غرب سردمدار آن است جایی برای اخلاق و عمل به تعهدات انسانی تعریف نشده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر محمدرضا رحیمی صبح امروز (چهارشنبه) در دومین اجلاس وزرای کشاورزی کشورهای عضو گروهD8 در تهران با بیان اینکه تامین امنیت غذایی یکی از شروط تحقق امنیت ملی و از ارکان توسعه اقتصادی است گفت: کشورهای عضو گروهD8 می توانند با همکاری و همدلی با ایجاد فرصت ها و خدمات مناسب برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار در تسریع و تسهیل این فرآیند مشارکت کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: این کشورها می توانند با تکیه بر اندیشه های ناب اسلامی و الهی در پایه گذاری نظام نوین سیاسی و اقتصادی نقش آفرینی کرده و با موقعیت راهبردی و جمعیتی بیش از 900 میلیون نفر از توانایی بالقوه خود برای فعالیت های مشترک استفاده کنند.
متن کامل سخنان معاون اول رییسجمهور در دومین اجلاس وزرای کشاورزی گروه D8 بدین شرح است:
دبیر کل محترم گروه D8 ، وزرای گرانقدر، روسای هیئتها
مقدم شما برادران و خواهران عزیز را به خانه خودتان یعنی ایران، گرامی میدارم و از حضور در جمع شما خرسندم. امیدوارم تلاشها و تصمیمگیریهای شما در این نشست، پیامدها و دستاوردهای مفیدی برای بهبود وضعیت بخش کشاورزی و خصوصاً امنیت غذایی در کشورهای عضو گروه D8 داشته باشد.
همکاری کشورهای اسلامی گروه D8 در سالهای اخیر دستاوردهای بسیار زیادی به همراه داشته و ادامه این همکاریهای مفید و سازنده میتواند نقش مؤثری در برپایی نظام جدیدی در جهان بر پایه عدالت، دوستی و صلح ایفا کند. جمهوری اسلامی ایران معتقد است هماهنگی و همکاری بیش از پیش اعضاء و همکاریهای همه جانبه آنان جهت رفع تنگناهای اجتماعی و اقتصادی و برخورد با تهدیدها و چالشهای بینالمللی ضروری است.
وجود باورها، فرهنگها، مذهب و طرز زندگی مشترک میان کشورهای عضو، عامل مناسبی برای برخورد با روند جهانی شدن و مسایل و مشکلات ناشی از آن است. اعضاء این سازمان باید همواره عرصههای جدیدی برای گسترش همکاریهای خود پیدا کنند. حل اختلافات سیاسی فیمابین، در اولویت قرار گرفتن مسایل اقتصادی، افزایش کمی و کیفی مبادلات تجاری و فراهم کردن زمینه همکاری بخشهای خصوصی صنعتی، تجاری و خدماتی کشورهای عضو، از راهکارهای مناسب در این عرصه است.
در دنیای کنونی، نابرابری و نابسامانی در بخش تولیدات کشاورزی بسیار زیاد است و امنیت غذایی بخش عمدهای از مردم در کشورهای در حال توسعه تأمین نشده است. بر اساس مطالعات سازمانهای بینالمللی، حدود یک سوم از غذای تولید شده برای مصرف انسانها در جهان، هر سال از بین رفته یا هدر میرود. این امر در حالی اتفاق میافتد که در کشورهای در حال توسعه به علت زیرساختهای ضعیف، از جمله ضعف در روند ذخیرهسازی مواد غذایی و نحوه بستهبندی، شاهد افزایش قیمتها، کاهش دستیابی به مواد غذایی سالم و تغذیه ناسالم بخش عمدهای از افراد هستیم.
امروزه چالشهایی چون افزایش گرسنگی در سطح جهان، عدم وجود تعادل در رژیم غذایی روزانه افراد، نابودی محیط زیست و منابع طبیعی و مسایلی از این دست، باعث شده که موضوع امنیت غذایی به یکی از مهمترین مسایل جوامع بشری تبدیل شود. این ناامنی در تعدادی از کشورهای اسلامی نیز رخ داده است. بر این اساس تأمین امنیت غذایی، یکی از شروط تحقق امنیت ملی و از ارکان توسعه اقتصادی است.
برادران و خواهران گرانقدر
ریشه این ناامنی و بحران غذایی را باید در سیاستهای توسعهطلبانه و یکسویه قدرتهای بزرگ و نیز مدلهای اقتصادی و ساز و کارهای تجاری اشاعه یافته توسط آنها جستجو کرد. در اقتصاد مصرفگرای مبتنی بر حداکثر سود که جهان غرب سردمدار آن است، جایی برای اخلاق و عمل به تعهدات انسانی تعریف نشده است.
همه ما می توانیم با همکاری و همدلی، با ایجاد فرصتها و خدمات مناسب برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار در تسریع و تسهیل این فرآیند مشارکت کنیم. همچنین میتوانیم با تکیه بر اندیشههای ناب اسلامی و الهی در پایهگذاری نظام نوین سیاسی و اقتصادی در جهان نقش ایفا کنیم. کشورهای عضو این سازمان با موقعیت راهبردی و جمعیتی بیش از 900 میلیون نفر، از توانایی بالقوه زیادی برای فعالیت مشترک برخوردارند.
عالیجنابان
جمهوری اسلامی ایران طی سه دهه تلاش مستمر در بخش کشاورزی به رغم بروز شرایط اقلیمی نامناسب، دستاوردهای بسیاری داشته و توانسته تولیدات کشاورزی را از 25 میلیون تن به 107 میلیون تن در سال گذشته برساند و براساس برنامهریزیهای انجام شده این میزان امسال به 118 میلیون تن خواهد رسید. بر اثر این تلاشها، ضریب خودکفایی و امنیت غذایی در ایران از 47 به 92 درصد رسیده است. علاوه بر این با اجرای سیاستهای مناسب اقتصادی، از جمله قانون هدفمندسازی یارانهها که موجب آزاد کردن اعتبارات برای سرمایهگذاری در بخشهای زیربنایی کشور شده، شاهد رفع بیعدالتی، کاهش شدید شکاف طبقاتی و فقرزدایی در ایران هستیم.
جمهوری اسلامی ایران آماده است که تجارب خود در بخش کشاورزی و تأمین امنیت غذایی را به کشورهای عضو گروه D8 انتقال دهد و از تجربیات دیگر اعضاء بهرهمند شود.
ما بر این باورهستیم که این کشورها با دارا بودن پتانسیلهای قابل توجه میتوانند زمینه را برای ایجاد پیشرفت اساسی در تولید پایدار محصولات کشاورزی بدون وابستگی به سیاستهای سلطه فراهم آورند. مشروط بر اینکه کلیه اصول و اجزای آن با عنایت کافی مورد اجرا گذارده شود.
در همین راستا جمهوری اسلامی ایران پیشنهادات ذیل را به شما بزرگواران ارائه میدهد:
- بازگشت به ساز و کارهای توصیه شده در دین مبین اسلام
- انتقال تکنولوژی و اشاعه آن در بخش کشاورزی، متناسب با شرایط خاص هر کشور
- برقراری مقررات مشترک و ایجاد استانداردهای همگون در تبادل نهادهها و تولیدات کشاورزی کشورهای D8
- اتحاد کشورهای گروه D8 در تولید محصولات غذایی حلال
- رعایت منطق و خیرعمومی در تجارت و تولید محصولات کشاورزی
- اتخاذ رویههای مشترک در نشستهای بینالمللی برای مقابله با تخریب محیط زیست توسط کشورهای صنعتی
از خداوند متعال برای همه عالیجنابان و میهمانان عالیقدر، زندگی سعادتمند و عزت و سلامتی مسألت دارم.