' صالحی ' گفت : زمان مناسبی فرا رسیده است تا آسیا بتدریج نقش مهمی در سامانه بین المللی ایفا کند.
علی اکبر صالحی ' وزیر خارجه ایران که سرگرم دیدار رسمی از چین است، بعدازظهر دوشنبه در جمع دهها نفر از دیپلمات های خارجی ، سفرا و صاحب نظران و اندیشمندان چینی گفت : جمهوری اسلامی ایران از تقویت همکاری میان کشورهای آسیایی برای ایجاد اتحادیه آسیا حمایت می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا،صالحی که در موسسه مطالعات بین الملل چین وابسته به وزارت خارجه این کشور به زبان ' انگلیسی ' سخن می گفت، با اشاره به جایگاه ژئو پلتیک ، تاریخی و فرهنگی آسیا گفت : جمهوری اسلامی ایران همواره از ایده تقویت همکاری میان کشور آسیایی به نفع یکپارچگی آسیا و برای ایجاد اتحادیه آسیا حمایت کرده است.
وی تصریح کرد : جمهوری اسلامی ایران همچنان به ارتقای این ایده ادامه داده و از تقویت جایگاه این قاره در جهان حمایت خواهد کرد.
دکتر صالحی با تشریح سیاست های جمهوری اسلامی ایران در عرصه منطقه ای و بین المللی گفت : مراکز تحقیقاتی و علمی در حل و فصل مسایل نه فقط کمک حال دیپلمات ها و سیاستمداران هستند بلکه شکل دهنده افکار عمومی نیز به حساب می آیند.وی در سخنرانی خود زیرعنوان ' آسیا ، نظم نوین جهانی و ناآرامی های اخیر در کشورهای خاورمیانه ' گفت: در حالی که نظام دو قطبی نتوانست به حیات خود ادامه دهد ، جهان حرکتی انتقالی به سمت چند قطبی شدن را آغاز و تجربه کرد.وزیر خارجه ایران با اشاره به فروپاشی شوروی ، افول قدرت و ابرقدرتی آمریکا و شکست راهبردهای قدرت های غربی و ظهور قدرت های منطقه ای تاکید کرد: این ناکامی ها باعث شد تا مفاهیم قدرت در ابعاد فرهنگی ، اقتصادی و نظامی دچار تحول شود.وی تاکید کرد: امروز جهان نظاره گر انتقال قدرت از غرب به شرق است و این یکی از ویژگی های تحولات جاری است.
' صالحی ' گفت : زمان مناسبی فرا رسیده است تا آسیا بتدریج نقش مهمی در سامانه بین المللی ایفا کند.' این چیزی است که بسیاری از ناظران بر آن باور دارند و اعتقاد دارند تا سال 2050 این آسیاست که چنین جایگاهی را از آن خود خواهد کرد.'وی گفت : گفت و گوی آسیا باید برای پیشبرد امور و تقویت همکاری و یکپارچگی نهادینه شود.
وی ایجاد کنفرانس پارلمانی آسیا را تجربه خوب سال های اخیر در ایجاد وحدت آسیایی دانست و گفت : قاره آسیا با توانایی های بالقوه ای که دارد می تواند به جایگاه شایسته تری دست یابد.
' این برای همه کشورهای این قاره سودمند است . آنها می توانند نقش معنادارتر و مسوولانه تری در شکل دهی نظم نوین جهانی ایفا کنند.'
وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود به ناآرامی ها و تحولات در کشورهای مختلف خاورمیانه اشاره کرد و گفت : این تحولات از مصر گرفته تا یمن و از تونس گرفته تا بحرین نشاندهنده آن است که این منطقه در حال تجربه یک روند توسعه ریشه دار است.' صالحی ' گفت : دوره مهندسی این جنبش ها و ساختارها از بیرون پایان یافته و ملت های مسلمان منطقه می خواهند حاکم و مدیر بر امور خود باشند و از هویت خود حراست کنند.
وی به جایگاه اجتماعی و سیاسی خاورمیانه اشاره کرد و گفت : به رغم هر نوع تجزیه و تحلیلی باید پذیرفت که در همه رخدادهای اخیر دو عنصر اساسی وجود داشته است که یکی طبیعت اسلامی قیام ها و دیگری خیزش ملت ها علیه ظلم و جور داخلی و مداخله خارجی است.وزیر خارجه ایران به فقر ، فساد ، رشوه خواری ، استبداد و اقتصادهای ضعیف با مشکلات پیش رو چون بیکاری و فقر اشاره کرد و گفت : این موضوعات و نیاز به حفظ هویت ملی و استقلال و آزادی بر پایه تعالیم مذهبی را از اثرگذارترین عوامل در حرکت دادن و انگیزه دادن به مردم برای خیزش به منظور نهادینه کردن مجدد حقوق خودشان دانست.
وی گفت : ماسک ها از چهره ها افتاده و دست قدرت های امپریالیست غرب که نقش غیرقابل انکاری در تحمیل رهبران فاسد و دیکتاتور در منطقه ایفا می کردند و سعی در تغییر حرکت ها و جنبش ها به نفع خود داشتند ، رو شده است.وی تاکید کرد : آنها تصور می کنند که اگر تاکتیک ها را تغییر دهند و اشتباهات راهبردی گذشته را تکرار کنند می توانند به آنچه می خواهند دست یابند. آنها در هر مساله ای از جمله مساله خاورمیانه و فلسطین تنها در تلاشند تا افکار عمومی منطقه را به نفع خود تغییر دهند حال آنکه تنفر فزاینده ای از سیاست های آنها در مردم شکل گرفته است.
وی گفت : امروز مردم مصر به عنوان یک ملت ریشه دار و با تمدن کهن که نقشی اثرگذار در ده های 50 ، 60 و 70 داشته اند ؛ به مبارزه با قدرت ها برخواسته اند . آنها عزم خود را برای کسب استقلال سیاسی و تجدید دوران با شکوه گذشته و ایفای نقش رهبری در منطقه راسخ کرده اند.وی مداخله نظامی در لیبی و توطئه علیه سوریه را امری قبیح دانست و گفت : غرب می کوشد تا اراده مردم را بکشند و بار دیگر بر امور آنها مسلط شود.
وی با اشاره به ناامیدی غرب با توجه به پیشرفت دمکراسی واقعی در منطقه گفت : متاسفانه غرب حتی حاضر نشد به شعارهای خود در دمکراسی و اصلاحات پایبند باشد. سکوت آمریکا و غرب در قبال سرکوب مردم در برخی از کشورهای منطقه خلیج فارس نشان داد که آنها تا چه اندازه استاندارد دوگانه و تناقض در رفتار ، گفتار و عملکردشان دارند.
وی گفت : جمهوری اسلامی ایران با سه دهه ایستادگی در قبال قدرت های گستاخ و مبارزه با بی عدالتی بر این باور است که تحولات منطقه ای دستاورد مهم و با ارزش اندیشه های اسلامی است و بار دیگر تاکید می کند که لازم است از بیداری ملت های منطقه و خواست های بحق آنها تا تحقق این تقاضاها حمایت شود.وی گفت : امروز در عصر مهم و حساسی زندگی می کنیم و برخورد با شرایط روز و شناخت مسایل در مسیر صحیح به ما کمک خواهد کرد تا آینده ای درست را ترسیم کنیم .وزیر خارجه کشورمان در پایان سخنرانی خود به پرسش های حاضران درباره مسائل مختلف پاسخ داد.