دکتر صالحی چهلمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور را فرصتی مغتنم برای افزایش رایزنی ها و ارتباط مسوولان و مردم دو کشور برای پیشبرد مناسبات رسمی و مردمی دانست.
همزمان با فرارسیدن چهلمین سالگرد برقراری روابط رسمی ایران و چین ، وزیران امور خارجه دو کشور بر توسعه بیشتر مناسبات تهران - پکن در عرصه های سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی ، منطقه ای و بین المللی تاکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا ، ' علی اکبر صالحی ' و ' یانگ جیه چی ' وزیران امور خارجه ایران و چین روز دوشنبه در پکن این مناسبات را بهترین فرصت برای افزایش مراودات و رایزنی های مقام های دو کشور در جهت تقویت همکاری ها و همچنین افزایش مراودات دو ملت به منظور آشنایی بیشتر مردم ایران و چین دانستند.
صالحی با اشاره به قدمت چند هزار ساله تاریخ دو کشور گفت : چین در شرق آسیا به عنوان یک کشور بزرگ و اثر گذار و ایران به عنوان یک کشور مهم و مقتدر در غرب آسیا با توجه به جایگاه ویژه خود ؛ می توانند مکمل و شریک راهبردی یکدیگر باشند.
وزیر خارجه کشورمان از ایران به عنوان کشوری کاملا مستقل و دارای منابع غنی انرژی یاد کرد و با اشاره به ظرفیت های اقتصادی چین گفت : دو طرف با توجه به این جایگاه می توانند دوست و شریک مطمئن یکدیگر باشند و لذا ضرورت دارد یک رابطه راهبردی میان دو کشور با نگاه به آینده ای روشن ترسیم شود.
دکتر صالحی چهلمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور را فرصتی مغتنم برای افزایش رایزنی ها و ارتباط مسوولان و مردم دو کشور برای پیشبرد مناسبات رسمی و مردمی دانست.
وی با اشاره به حجم 30 میلیارد دلاری مبادلات تجاری دو کشور و نگاه اقتصادی ایران به شرق از توسعه مناسبات با چین ابراز خرسندی کرد ، اما گفت : ظرفیت های متقابل دو کشور بسیار فراتر از میزان فعلی است و امید است ارزش تبادلات تجاری دوجانبه طی سال های آتی افزایش یابد.
وزیر خارجه ایران روابط پارلمانی ، دیپلماسی عمومی ، ارتباطات رسانه ای ، گردشگری ، تبادل دانشجو و آموزش زبان های فارسی و چینی را از دیگر زمینه ها برای گسترش و تحکیم مناسبات میان تهران و پکن دانست.
وی با اشاره به تحولات منطقه ای و بین المللی از جمله تحولات اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا و افغانستان اظهار داشت : با رایزنی پیرامون مسایل مهم منطقه ای و بین المللی می توانیم در جهت ارتقای مناسبات منطقه ای و بین المللی و روابط دو کشور گام برداریم و در خصوص موضوعاتی مانند استانداردهای دوگانه ، دخالت های نابجای قدرت ها در مسایل و امور کشورهای خاورمیانه ، کمک به صلح و ثبات منطقه ، حقوق بشر و مقابله با زیاده خواهی قدرت ها رایزنی نماییم.
وزیر خارجه ایران همچنین از همتای چینی خود برای سفر به ایران دعوت کرد که با استقبال ' یانگ جیه چی ' وزیر خارجه چین مواجه شد.
وزیر خارجه چین نیز در این ملاقات اظهار داشت : از طرف دولت چین از سفر شما به پکن استقبال می کنم و معتقدم در نتیجه این سفر به دستاوردهای مهمی نایل خواهیم شد و خوشحالیم که در آستانه چهلمین سالگرد روابط رسمی دو کشور می توانیم برای پیشبرد روابط فیمابین تبادل نظر کنیم .
' یانگ ' با اشاره به تمدن دیرینه ایران اظهار داشت : ایران به عنوان یک کشور بزرگ و در حال توسعه در سیاست خارجی چین از جایگاه ویژه ای برخوردار است و توسعه روابط دو کشور در همه حوزه ها نه تنها اراده روسای جمهوری دو کشور بلکه خواست مردم چین و ایران و به نفع مردم دو طرف است.
وزیر خارجه چین افزود : روابط چین و ایران واقعا مهم و نزدیک است و با مراودات و هماهنگی مقام های بلندپایه دو کشور در سال های اخیر روابط در روندی رو به رشد و مثبت قرار گرفته و اعتماد سیاسی بین دو کشور بیش از پیش افزایش یافته است.
وی با اشاره به سفر های متقابل مقام های دو کشور در سطوح مختلف ؛ این دیدارها را به عنوان ایجاد انگیزه های جدید برای توسعه روابط ، همکاری های دو کشور و همکاری در زمینه های تجارت و انرژی توصیف کرد.
وزیر خارجه چین گفت : همکاری در حوزه های زیربنایی و سایر قلمروها به دستاوردهای جدیدی رسیده و ارتباط و همکاری های دو کشور در عرصه های فرهنگی ، آموزشی ، ورزشی و رسانه ای روز به روز زمینه های آشنایی بیشتر و نزدیکی دو ملت ایران و چین را فراهم می سازد.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش رایزنی های سیاسی دو کشور در خصوص همکاری های اقتصادی گفت : در چین این رویکرد وجود دارد که لازم است همکاری های اقتصادی فیمابین را افزایش دهیم و طرفین باید با تلاش های مشترک حجم مبادلات را ارتقا داده ، توافقات حاصله از چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور را که اخیرا برگزار شد ، پیگیری نمایند و حداکثر تلاش خود را برای همکاری در زمینه انرژی و اجرای طرح های ذی ربط بکار گیرند.
وی با اشاره به همکاری ها در زمینه گمرک و راه آهن تاکید کرد : چین آماده است با همکاری مشترک با طرف ایرانی همکاری های اقتصادی دوجانبه را در همه زمینه به پیش ببرد.
'یانگ جیه چی ' با تاکید بر ضرورت تقویت همکاری های فرهنگی ، گردشگری ، رسانه ای ، آموزش زبان های چینی و فارسی این امر را در تحکیم دوستی مردم دو کشور سازنده و مهم توصیف کرد.
بررسی مناسبات ناعادلانه حاکم بر نظام بین الملل ، استانداردهای دوگانه از جمله در مساله حقوق بشر ، ساختار سازمان ملل و تحولات جاری در شمال آفریقا ، خاورمیانه ، خلیج فارس و همچنین مسایل افغانستان ، سودان ، لیبی و بحرین از دیگر محورهای مذاکرات وزیران خارجه دو کشور بود.' علی اکبر صالحی ' وزیر خارجه ایران در این ملاقات بار دیگر از رفتارهای دوگانه غرب نسبت به تحولات یاد شده انتقاد کرد.ایجاد تسهیلات کنسولی و همکاری در قلمروهای کنسولی و قضایی از دیگر موضوعات مورد مذاکره وزیران خارجه ایران و چین بود.