معاون وزیر بهداشت گفت: سند ملی آمایش رشتههای علوم پزشکی تدوین و در مرحله تصویب نهایی است. بر اساس آن ظرفیت پذیرش و نحوه پذیرش در برخی رشتهها مانند مامایی و پزشکی عمومی تغییر میکند و حتی برخی رشتههای غیر ضرور تعطیل یا محدود میشوند.
معاون وزیر بهداشت گفت: سند ملی آمایش رشتههای علوم پزشکی تدوین و در مرحله تصویب نهایی است. بر اساس آن ظرفیت پذیرش و نحوه پذیرش در برخی رشتهها مانند مامایی و پزشکی عمومی تغییر میکند و حتی برخی رشتههای غیر ضرور تعطیل یا محدود میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از فارس، محمد علی محققی درباره برنامههای جدید حوزه آموزش پزشکی وزارت بهداشت افزود: امسال سال مهمی در حوزه آموزش پزشکی است از یک طرف سند جامع علمی کشور و سند علمی سلامت کشور تدوین شده و باید اجرا شود، از طرفی نیز در اولین سال اجرای برنامه توسعه پنجم هستیم بنابراین برنامههای آموزش پزشکی بر اساس این سندهای ملی بالادستی تنظیم شده و اجرا میشود.
وی گفت: ظرفیتهای جدیدی در این برنامهها برای حوزه آموزش پزشکی کشور ایجاد شده است که بر اساس آن با هماهنگی معاونت تحقیقات و فناوری و معاونت دانشجویی و فرهنگی 22 برنامه راهبردی طراحی شده و در اولویت کاری وزارت بهداشت قرار گرفته است.
معاون وزیر بهداشت افزود: یکی از ابعاد مهم این برنامهها توسعه هدفمند علوم پزشکی بر اساس سند ملی آمایش سرزمین است که با توجه به مطالعات جغرافیایی و جمعیت شناسی، مزایای محلی و مأموریتهای تعریف شده برای دانشگاهها با توجه به مزیتهای هر کدام و سایر مولفهها برای نظم بخشیدن به توسعههای بعدی تدوین شده است.
وی گفت: سند آمایش سرزمین در علوم پزشکی یک سند ملی است که هم به جنبههای کمی و هم کیفی آموزش پزشکی توجه کرده است و بر اساس مطالعات علمی، نیازسنجیها و ضرورتهای بومی و محلی نیروهای انسانی شاخصهای توسعه را در هر منطقه تعریف کرده است.
محققی ادامه داد: این سند ملی اکنون به شورای سیاستگذاری وزارت بهداشت رفته تا از این طریق به شورای گسترش دانشگاهها برای تصویب نهایی ارسال شود و از این پس ملاک توسعه آموزش پزشکی کشور خواهد بود.
معاون وزیر بهداشت گفت: از این پس هر گونه توزیع امکانات، تأسیس مراکز جدید آموزش عالی پزشکی، توسعه مراکز موجود، ظرفیت دانشگاهها و مأموریتهای محوله بر اساس این سند ملی اجرا میشود و عادلانه شدن نظام آموزش پزشکی به این معنا که هر چیز در جای خودش قرار گیرد نیز از اهداف اجرای این سند ملی است.
وی افزود: لازمه اجرای این سند ملی تعطیل کردن برخی رشتهها یا مقاطع تحصیلی است و توسعه بسیاری از مراکز موجود است که بر اساس مأموریتهای محوله و تعریف شده و نیز سند دیگری که رتبه بندی دانشگاههای علوم پزشکی است، عملی میشود.
وی گفت: این سیاستهای جدید نه تنها شامل همه دانشگاههای علوم پزشکی بر اساس ظرفیت و توان آنها و نیز شرایط نیروی انسانی بومی آنها میشود بلکه شامل همه دانشگاههای غیر دولتی از جمله دانشگاه آزاد هم میشود.
محققی در پاسخ به این پرسش که چه رشته یا مقاطعی محدود یا تعطیل میشوند، توضیح داد: رشتهها یا مقاطع مختلفی مطرح هستند اما به طور کلی در رشتههایی که از نظر بازار کار اشباع شده باشند یا ضرورتی به ادامه تربیت نیرو ومتخصص در آن رشته در کشور نباشد یا بازار کار تعریف شده و مشخصی نداشته باشند، این اقدام انجام میشود.
معاون وزیر بهداشت گفت: به عنوان مثال در برخی مراکز تربیت کاردان یا کارشناس مامایی تربیت نیروی انسانی به شیوه قبلی لازم نیست و ممکن است این مراکز به جای تربیت این نیروها یا به ارتقا و توانمندسازی فارغ التحصیلان قبلی بپردازند مثلاً کاردانهای مامایی را به مقطع کاشناسی وارد کنند یا تغییر کاربری بدهند.
وی گفت: یا مثلاً برای رشته کارشناسی ارشد مامایی که از چند سال پیش اجرایی شده است هنوز بازار کار مشخصی تعریف نشده است بنابراین برای متخصصان این رشته یا باید بازار کار تعریف شود یابد باید ماهیت این رشته تغییر کند به نحوی که بازار کار آن هم تعریف شده باشد.
محققی ادامه داد: برنامه دیگر تأمین نیروی انسانی مورد نیاز طرح ملی پزشک خانواده است که در حال توسعه به شهرهای بزرگتر است بر این اساس توسعه رشته پزشکی عمومی به شکل فعلی ضرورت ندارد به خصوص اینکه در بسیاری از شهرهای بزرگ از نظر پزشک عمومی به اشباع رسیدهایم.
وی افزود: بر این اساس پذیرش پزشک عمومی بیشتر به سمت بومی گزینی و تربیت پزشک خانواده برای اجرای این طرح ملی خواهد بود و ظرفیتهای آزاد خارج از این طرح کم میشود البته یک نیاز کیفی هم وجود دارد و آن اقبال روزافزون نخبگان علوم پزشکی و رقابتی است که بین رشتههای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی دانشگاههای بزرگ و مطرح وجود دارد و بیشتر هدف آن بر نخبه پروری و دانشمندپروری برای کارهای علمی، آموزشی و پژوهشی خواهد بود و حفظ و ارتقای ماهیت رقابتی این دانشگاهها حتماً مد نظر خواهد بود.
وی گفت: اقدام دیگر ایجاد شیوههای تحول یافته مانند پذیرش دانشجوی پزشکی عمومی از لیسانس است که دوره آزمایشی آن در دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال اجراست و بر اساس نتایج این دوره در صورتی که مفید بودن و اثربخش بودن آن ثابت شود می تواند به عنوان یکی از روشهای پذیرش دانشجو با توجه به اینکه ورودی آن افرادی با تجارب و معلومات متنوع است، مورد توجه قرار گیرد و گسترش یابد و در آینده نیز تحول آفرین باشد.