ایران کد از این پس به هر واحد از اقلام محمولههای ثبت سفارش شده یک کد ردیابی اختصاص و این کد بر روی کالاها نصب میشود تا امکان ردیابی آن در سطح بازار فراهم شود.
واردکنندگان 1500 گروه کالایی از امروز باید ایران کد و کد ردیابی دریافت کنند.
به گزاش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از شابا، مدیرعامل مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران گفت: در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری و دولت و با هدف مدیریت و کیفیسازی واردات کالا به کشور، طرح گسترده مدیریت واردات با ایران کد از امروز در کشور آغاز شد.
مهندس احمد غلامزاده در جمع خبرنگاران افزود: پس از امضای تفاهمنامه سهجانبه میان موسسه استاندارد، سازمان توسعه تجارت ایران کد که هفته گذشته صورت گرفت، مدیریت واردات کالا با استفاده از کد ملی کالا (ایران کد) ساماندهی میشود که هدف از این سیاست، نظارت بر روند واردات کالا به کشور، ایجاد شفافیت، ورود کالاهای کیفی و جلوگیری از ورود کالاهای بیکیفیت و مبارزه با ورود کالا قاچاق به کشور است.
وی اظهار داشت: قبلاً آنگونه که باید و شاید به دلیل عدم وجود اطلاعات استاندارد شده امکان مدیریت و نظارت بر کالاهایی که وارد کشور میشد، بهطور دقیق وجود نداشت، چرا که آمار و اطلاعات یکپارچه و منظم درباره اینکه چه کسی، چه مقدار کالا و با چه کیفیتی را وارد کشور کرده است، در دسترس نبود. لذا اکنون سازمانهای دستاندرکار در راستای اجرای منویات رهبری که حساسیت ویژهای بر مدیریت واردات کالا به کشور دارند و بارها آن را ابراز کردهاند، در صدد مدیریت واردات هستند.
وی تصریح کرد: براساس روش جدید کلیه واردکنندگان کالا به کشور موظفند از امروز برای ورود کالای خود به کشور ابتدا کد ملی کالا (ایران کد) را از مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران دریافت کنند. بدین ترتیب کالاهای آنها صاحب یک کاتالوگ الکترونیکی خواهد شد که کلیه مشخصات کالا در آن ثبت است.
وی افزود: ایران کد قبل از اینکه کالایی به کشور وارد شود اطلاعات فنی و ماهیتی کالای مورد نظر را دریافت و از طریق سازوکار سیستمی که با موسسه استاندارد و سیستم سفارش کالا در سازمان توسعه تجارت (ثبتارش) برقرار میشود، ابتدا برای موسسه استاندارد ارسال و پس از تایید موسسه استاندارد برای ثبت سفارش ارسال میگردد. بدین ترتیب به کالاهای فاقد کاتالوگ الکترونیکی و تایید استاندارد، مجوز واردات داده نخواهد شد.
غلامزاده گفت: ایران کد به هر قلم کالایی که میخواهد وارد کشور شود یک کد ملی و کاتالوگ اختصاص میدهد و اگر واردکننده بخواهد مجدداً همان کالا را وارد کشور کند، نیازی به دریافت مجدد کد ملی کالا نخواهد داشت.
الصاق کد ردیابی به کالاهای وارداتی
مدیرعامل مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران اظهار داشت: ایران کد از این پس همچنین به هر واحد از اقلام محمولههای ثبت سفارش شده یک کد ردیابی اختصاص و این کد بر روی کالاها نصب میشود تا امکان ردیابی آن در سطح بازار فراهم شود.
به گفته وی، کد ردیابی یاد شده تا قبل از ورود کالا به کشور غیرفعال است و با ورود کالا به کشور با اعلام ادارات کل استاندارد استانها فعال خواهد شد.
وی افزود: تخصیص این کد ردیابی یا رهگیری کمک شایستهای به جلوگیری از ورود کالای قاچاق و غیرکیفی به کشور خواهد کرد. چرا که حتی اگر کالای غیرکیفی به کشور وارد شود به راحتی قابل رهگیری و جمعآوری از سیستم توزیع خواهد بود چون اطلاعات و مشخصات و منشا کالا به راحتی در دسترس بوده و قابل ردیابی فوری است.
غلامزاده تصریح کرد: با توجه به این سازوکارها از امروز و به عنوان اولویت نخست، 1500 گروه کالایی مانند مواد غذایی، داروها، اقلام بهداشتی، ملزومات خانگی، انواع پارچه، مواد اولیه صنعتی، برخی وسایل نقلیه موتوری، ماشینآلات چاپ، بستهبندی و کشاورزی و غیر که براساس کد تعرفه (HS) دستهبندی شدهاند باید برای ورود به کشور ایران کد دریافت کنند.
وی خاطرنشان ساخت: البته بسیاری از این گروهها پیش از این ایران کد خود را دریافت کردهاند اما به هر حال ورود این اقلام به کشور از این بعد براساس رویه جدید صورت میگیرد.
وی افزود: براساس جدول زمانی تهیه شده تا پایان امسال کلیه اقلام وارداتی به کشور باید براساس روش جدید و دریافت ایران کد وارد شود.
استاندارد، کالای بدون ایران کد را نمیپذیرد
مدیرعامل مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران گفت: در رویه جدید، موسسه استادارد و تحقیقات صنعتی ایران از پذیرش نمونه کالاهایی که ایران کد نداشته باشند، خودداری کرده و صرفاً کیفیت و صلاحیت کالاهایی را در آزمایشگاههای خود بررسی خواهد کرد که کاتالوگ الکترونیکی آن قبلاً از سوی ایران کد صادر و ارسال شده باشد.
وی افزود: همچنین کالاهایی که ایران کد داشته اما کاتالوگ الکترونیکی کالا نداشته و یا ناقص باشد از سوی موسسه استاندارد پذیرش نخواهد شد.
وی اظهار داشت: پس از تایید موسسه استاندارد، سازمان توسعه تجارت عملیات ثبت سفارش و صدور مجوز نهایی برای واردات کالا به کشور را انجام خواهد داد.
به گفته غلامزاده با هماهنگیهایی که میان ایران کد، استاندارد و سازمان توسعه تجارت در حال انجام است، کلیه مراحل جدید واردات کالا به کشور رایانهای و از طریق اتصال و تناظر سیستمی انجام میشود تا در کمترین زمان ممکن مجوزهای لازم صادر شود.
وی خاطرنشان ساخت: تجار واردکنندگان بدانند که رویه جدید، واردات کالا به کشور را آسان، کیفی و شفاف خواهد کرد و این گونه نیست که مانع یا بروکراسی جدیدی به فرآیند واردات اضافه شود بلکه برعکس با اتصال و تناظر سیستمی میان مراکز مختلف مسوول در امر واردات کالا، وحدت رویه و سرعت در انجام کارها ایجاد شده و از دوباره کارهایی که باعث سرگردانی و وقتکشی تجار میشد جلوگیری میشود.