علیخانی گفت: پس از آب شرب، نان دومین کالای خوراکی مردم ایران است و هر ایرانی برای تامین سه هزار و 200 کالری انرژی در روز در روستاها 52 درصد و در شهرها 45 درصد آن را از نان کسب میکنند.
معاون وزیر بازرگانی رقابتی شدن بازار نان را باعث افزایش کیفیت این کالای حیاتی دانست و گفت: در مورد نان باید سه موضوع حسی، تغذیهای و بهداشتی آن به طور کیفیت به مردم مطالبه شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل ازایسنا،حمید علیخانی در مراسم افتتاح یک کارخانه نان صنعتی در شهر فریمان گفت: پس از آب شرب، نان دومین کالای خوراکی مردم ایران است و هر ایرانی برای تامین سه هزار و 200 کالری انرژی در روز در روستاها 52 درصد و در شهرها 45 درصد آن را از نان کسب میکنند.
وی با بیان این که بسته حمایتی گندم و آرد و نان بنا برا اذعان مسوولان ستاد هدفمند کردن یارانهها موفقترین بسته بوده است، گفت: ساختار قبلی عرضه نان برای دهههای 60 طراحی شده بود که با توجه به شرایط جنگ و تحریمها موفق بود و تا پیش از اصلاح ساختار برای تامین مالی نان ارزان سالانه چهار هزار میلیارد تومان یارانه نان شارژ میکردیم.
وی گفت: حضور در بازار تولید نان تا پیش از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها رقابتی نبود و تولیدکنندگان نان صنعتی باید آرد را با قیمت 400 تومان می خریدند و با نانوایهای صنعتی که هنوز هم ذائقه مردم ما به آنها عادت دارد و آرد 7.5 تومانی دریافت میکردند رقابت میکردند. مهمترین نکته اصلاح ساختار اصلاح این چرخه غیر تجاری و غیر اقتصادی بود.
وی از افتتاح پنج کارخانه در شهرهای تهران، آمل، تبریز و فریمان خبر داد و گفت: تا پیش از هدفمند کردن یارانهها روزانه 31 هزار تن نان در کشور تولید میشد که حالا با صرفهجوییهای انجام شده به 23 هزار تن کاهش یافته است و راهاندازی کارخانههای این چنینی با ظرفیت 50 تن تنها پاسخگوی بخش کوچکی از بازار مصرف نان خواهد بود که نیاز به سرمایه گذاری و همت بخش خصوصی دارد.
وی گفت: بازار در این زمینه بسیار بکر است ولی مشکلاتی وجود دارد که ما سعی در حل آنها داریم.
وی به آمار کم تحقق احداث واحدهای نان صنعتی اشاره کرد و گفت: برای این صنعت 675 مجوز صادر شده که 182 مصوبه به بانک ارسال و 64 تای آنها مصوبه بانک دریافت کردهاند. 22 پروژه قرارداد بستهاند که پنج مورد آنها راهاندازی و 14 مورد دیگر در حال تجهیز هستند و این تعداد کم به دلیل مشکلات منابع بانکی و سختی انتقال تکنولوژی است.
وی به موضوع فرهنگسازی و اصلاح باورهای غلط در مورد نان سنتی اشاره کرد و گفت: پخت نان با آرد 18 درصد صرفا به دلیل رنگ روشن آن کار غلطی است و باید اقدامات لازم در این باره انجام شود.
وی گفت: البته قصد حذف اشتغال 63 هزار نانوایی سراسر کشور را نداریم و برای آنها سه راهکار پیشبینی شده است اول این که با تجمیع اقدام به راهاندازی واحدهای صنعتی تولید نان کنند که تسهیلات آن با سود کم تامین خواهد شد. دوم اینکه می توانند بدون پرداخت عوارض تغییر شغل بدهند و سوم این که به عنوان توزیعکننده نان فعالیت کننده و نه تولیدکننده. ما هم قصد نداریم با اجرای قانون هدفمندی کردن یارانهها قشری از مردم آسیب ببینند.
در ادامه عبدالملکی ـ معاون برنامهریزی استاندار خراسان رضوی ـ با بیان اینکه سرانه آرد مصرفی استان از 8.5 کیلوگرم به 6.920 کیلوگرم رسیده است، گفت: روزانه هزار و 300 تا هزار و 500 تن آرد در استان خراسان رضوی مصرف میشود که علاوه بر مصرف مردم تامینکننده نان 30 میلیون زائری است که سالانه به مشهد میآیند.
وی از افزایش ظرفیت ذخیره سازی گندم از 750 هزار تن به یک میلیون و 350 هزار تن خبر داد و گفت: سهم بخش دولتی در این سرمایه گذاریها به 42 درصد کاهش یافته است.
وی از بهینهسازی هزار و 400 نانوایی از مجموع چهار هزار و 200 نانوایی استان خراسان رضوی با صرف 5.1 میلیارد تومان منابع مالی در قالب تسهیلات ارزان قیمت و همچنین دوگانهسوز کردن 40 درصد واحدهای نانوایی و دقت زیاد در حذف جوش شیرین خبر داد.
او خواستار تامین منابع مالی برای احداث حداقل 10 واحد صنعتی دیگر تولید نان صنعتی شد و گفت: با توجه به مصرف بالای نان در استان ظرفیت 50 تن خیلی کم است وامیدواریم این رقم افزایش پیدا کند.
این واحد تولید نان صنعتی با تامین مالی هشت میلیارد تومانی بانک مهر اقتصاد احداث شده است که پنج میلیون و 600 هزار یورو آن اختصاص به خرید ماشینآلات به صورت سرمایهگذاری ارزی بوده است.این کارخانه در شهر فریمان و در مساحت 10 هزار متر مربع و زیربنای سه هزار و 500 متر مربع بنا شده که در فاز اول توان تولید مجموعا 50 تن نان صنعتی به روش تمام اتوماتیک و بهداشتی را داراست.