علویان صدر: جریان های مرتبط با کربلا و وقایع روز عاشورا دارای یک اصالت فکری است که باید این اصالت فکری حفظ شود و ثبت آیینهای عاشورایی میتواند به حفظ اصالتهای فکری وقایع کربلا و همچنین مراقبت از آنها در برابر خرافه کمک کند.
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: ثبت آیین های عاشورایی و وقایع مرتبط با کربلا به حفظ آنها از گزند خرافه محافظت میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مسعود علویان صدر با بیان این مطلب در ششمین همایش سراسری شورای عالی ثبت کشور در محمودآباد استان مازندران افزود: جریان های مرتبط با کربلا و وقایع روز عاشورا دارای یک اصالت فکری است که باید این اصالت فکری حفظ شود و ثبت آیینهای عاشورایی میتواند به حفظ اصالتهای فکری وقایع کربلا و همچنین مراقبت از آنها در برابر خرافه کمک کند.
وی با اشاره به اقدامات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در حفاظت، حراست و مراقبت از آیینهای معنوی و میراث فرهنگی ناملموس در کشور یادآور شد ثبت جهانی آیین تعزیه و همچنین ثبت جهانی آیین پهلوانی و ورزشهای زورخانهای با تاکید بر حفظ روحیه جوانمردی و ایثار و مرام و مسلک امیر المومنین حضرت علی (ع) از مهمترین اقدامات این سازمان به حساب میآید.
علویان صدر همچنین ثبت جهانی مراسم قالیشویان مشهد اردهال را نیز یکی دیگر از افتخارات سازمان میراث فرهنگی کشور برشمرد که هفته گذشته در هفتمین اجلاس کمیته میراث معنوی یونسکو در تاریخ به ثبت رسید.
معاون میراث فرهنگی کشور در ادامه صحبتهای خود با اشاره به مهمترین اهداف این همایش یادآور شد تلاش میکنیم تا از طریق این همایش نام حضرت اباعبداللهالحسین(ع) را زنده نگه داشته و برای پاسداشت ولایت و امامت بیش از پیش تلاش شود.
وی با اشاره به این حدیث نبوی که فرمود همانا حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است اضافه کرد: آیینهای عاشورایی و وقایع مرتبط با کربلا بستری برای حرکت و یک جریان فکری است که میتواند در تمامی جهان اثر گذار باشد.
وی اضافه کرد: راه امام حسین(ع) یک جریان هدایت گرانه است و تمامی اندیشمندان وظیفه دارند تا راه و اهداف سیدالشهدا (ع) را در یک بستر مناسب و در عرصههای گوناگون به جهانیان معرفی کنند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به درهم آمیخته بودن فرهنگ ایران با آیینهای عاشورایی یادآور شد: فرهنگ ایرانی و اسلامی ما مزین به ارزشهای اسلامی و انسانی است و ایرانیان همواره در دورههای مختلف تلاش کردند زندگی خود را بر پایه این ارزشهای استوار سازند و با این همت و تلاش ارزشهای اسلامی و انسانی نسل به نسل منتقل شده است.
معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه میراث فرهنگی ایران اعم از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس در دنیا میدرخشد ادامه داد : هدف از این همایش توجه به مفاهیم و ارزشهای انسانی و اسلامی است.
علویان صدر یادآور شد: در بسیاری از کشورهای دنیا مفاهیم میراث فرهنگی ناملموس تنها ده سال است که مورد توجه قرار گرفته است اما این مفاهیم و ارزشها از قرنها پیش با فرهنگ ایرانی و اسلامی ایرانیان عجین شده است و ایرانیان صدها سال است با این ارزشها و مفاهیم بزرگ شدهاند.
علویان صدر خاطرنشان کرد: مفاهیم پایهای و مبتنی بر ارزشهای اسلامی و انسانی ما میخواهد گفتهمان عشق را مطرح کند چرا که این گفتمان به انسان ارزش میدهد.
وی یادآور شد: حضرت عبدالحسین(ع) گفتمان عشق را در جامعه بیان نمود و با نثار جان خود این گفتمان را در تاریخ ثبت کرد.
وی یادآور شد: ترویج و حفظ این گفتمان میتواند باعث به وجود آمدن همگرایی اجتماعی و نیز گرایش اجتماعی انسانها در جوامع مختلف شود به گونهای که حتی غیر مسلمانان نیز به این مسیر روشن علاقه بسیار نشان میدهند.
وی ادامه داد: آیینهای معنوی مهمترین راهکار برای همگرایی، انسجام و اتحاد اسلامی است و میتواند خودباوری را در تمامی احاد جامعه خصوصاً نسل جوان زنده نگه دارد.
علویان صدر اظهار داشت: سنتهای جاودان عاشورایی و آیینهای معنوی اگر چه ممکن است در یک دوره تاریخی اتفاق افتاده باشد؛ اما همواره به روز است و میتواند پاسخگوی نیازهای روز جوامع در دورههای مختلف باشد.
معاون میراث فرهنگی کشور خاطرنشان کرد: جامعه محور بودن و مردمی بودن این آیینها یکی دیگر از مهمترین خصوصیات و خصلتهای آنها است.
علویان صدر همچنین با ابلاغ سلام دکتر محمدشریف ملکزاده معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به اعضای این همایش از تلاشهای سیدحسن موسوی رئیس پیشین این سازمان به عنوان پایهگذار این همایش قدردانی کرد.
ششمین همایش سراسری شورای عالی ثبت کشور با محوریت بررسی آیینهای عاشورایی در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته جاری ( 21 و 22 آذرماه ) با حضور مدیران، معاونان و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی کشور در محمودآباد استان مازندران برگزار میشود.
در مراسم افتتاحیه این همایش استاندار مازندران ، امام جمعه موقت ساری و آیتالله نظری از علمای استان مازندران نیز حضور داشتند.