رحیمی: طرفداران و حامیان محیط زیست از طریق این نهادها و ساختارها در زمینه آموزش های همگانی، علمی و پژوهشی، بهسازی و پاکسازی محیط زیست نقش آفرینی می کنند
معاون اول رئیس جمهور از محیط زیست به عنوان سرمایه مشترک جهانی یاد کرد و گفت: حفظ و حراست از محیط زیست، مشارکت همگانی و مسئولیت تک تک افراد را می طلبد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، محمدرضا رحیمی ظهر امروز(چهارشنبه) در مراسم افتتاحیه دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست، یکی از مهم ترین زمینه های تبلور سرمایه اجتماعی در حفاظت محیط زیست را شکل گیری و توسعه فعالیت تشکل ها و سازمان های مردم نهاد دانست و افزود: طرفداران و حامیان محیط زیست از طریق این نهادها و ساختارها در زمینه آموزش های همگانی، علمی و پژوهشی، بهسازی و پاکسازی محیط زیست نقش آفرینی می کنند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه آموزش تمامی سطوح جامعه و در همه اشکال، ابزاری حیاتی برای حل مشکلات علمی و جهانی فراروی بشر بویژه تخریب محیط زیست بحساب میآید، اظهار داشت: اگرچه این تخریب عامل اساسی تهدید توسعه متوازن، پایدار و سازگار با محیط زیست محسوب میشود اما تغییر رفتار جامعه در مواجهه با طبیعت منوط به بهره برداری منطقی از ظرفیت های موجود در جهت ترویج و اشاعه فرهنگ زیست محیطی است.
رحیمی در ادامه خاطر نشان کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران که براساس تفکر دینی و آموزه های الهی پایه ریزی شده، نگاه ویژه ای به موضوع محیط زیست به عنوان بستر رشد و تعالی افراد جامعه دارد و اصل مترقی پنجاهم قانون اساسی نیز حفظ و حراست از محیط زیست را وظیفه همگانی آحاد مردم و مسئولین دانسته و هرگونه تصرف و تخریب و آلوده سازی آن را منع کرده است.
وی افزود: در سند چشم انداز، برخورداری از «محیط زیست مطلوب» به عنوان یکی از شاخصه های ایران 1404 تعیین شده و سیاست ها و محورهای ابلاغی برنامه های چهارم و پنجم توسعه نیز همواره به محیط زیست تأکید و وظایف مختلفی در این راستا برای دستگاه ها پیش بینی کرده است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به رویکرد مناسب و نگاه ویژه دولت به مسئله محیط زیست، تصریح کرد: با تلاش های دولت توفیقات خوبی بویژه در دو سال اخیر اتفاق افتاده و در سفرهای استانی توجه ویژه ای به مسئله محیط زیست معطوف شده بنحوی که بیش از 200 مصوبه در این زمینه تصویب شده و عمده آنها که تکالیف سازمان حفاظت محیط زیست بوده بطور کامل محقق شده است.
رحیمی اضافه کرد: در سفرهای استانی همچنین 620 مصوبه زیست محیطی برای سایر دستگاه های اجرایی به تصویب رسیده که بخش عمده ای از آنها عملیاتی شده و سازمان حفاظت محیط زیست بطور جدی با همکاری دستگاه ها، اجرای کامل آنها را پیگیری می کند.
وی از تأسیس و ایجاد پژوهشکده و دانشگاه محیط زیست به عنوان یکی دیگر از اقدامات دولت نام برد و گفت: تدوین سند ملی محیط زیست توسط دولت نیز به عنوان راهنمای حرکت مجموعه دستگاه های اجرایی در میان مدت و بلندمدت توفیق مهمی بود که طی دو سال گذشته حاصل شد و مراحل تصویب نهایی را طی می کند.
معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود دلیل اصلی توجه جهانی به موضوع محیط زیست را تخریب بی رویه منابع طبیعی و محیط زیست ارزیابی کرد و افزود: این تخریب در پرتو آموزه های نظام سرمایهداریِ مبتنی بر حداکثرسازی سود است و بی تردید عامل اصلی آن در سطح دنیا قدرت های استکباری هستند که در تولید سلاح و استفاده از سلاح های شیمیایی و آزمایش سلاح های اتمی به هیچ حد و مرز و اصول انسانی پایبند نیستند.
رحیمی خاطر نشان کرد: در حالی ادعای آبادانی زمین، حفاظت از زیبایی طبیعت و تمدنسازی مطرح می شود که بحران های زیست محیطی معاصر زاییده اندیشه های مادی نگر، توسعه طلب، سلطه جو و اشتهای سیری ناپذیر رهبران سیاسی جهان غرب است و بر ماست تا ضمن آشکارسازی این دروغ ها، الگوی اسلامی آن را در برابر مدل های مخرب و ویرانگر کنونی ارائه دهیم.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ اسلامی، طبیعت را گهواره و زمینه ساز پرورش و کمال انسان می داند، تصریح کرد: از این رو با هر کسی که به این عوامل، آسیب و زیان برساند و آن را برای رشد و تکامل بشر ناامن سازد، مقابله می کند.
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: عالمان و متخصصان مسلمان باید وظیفه دینی حفاظت و دفاع از طبیعت و محیط زیست را در جوامع اسلامی نهادینه کنند و به یاری کارشناسان محیط زیست شتافته و اجازه ندهند پرچمداری حفاظت از محیط زیست در دنیای اسلام به دست کسانی بیفتد که برای طبیعت اصالتی نمی شناسند.
رحیمی با بیان اینکه مشکلات زیست محیطی و دیگر معضلات فراروی دنیای مدرن امروزی، تنها با دگرگونی در بنیان های اخلاقی و رویکردهای معرفتی رهبران فکری و سیاستگذاران جهان صنعتی برطرف می شود، اظهار داشت: صدمات فاجعهآمیز محیط زیست، همچون دیگر بحران های دنیای مدرن و «تکنولوژی زده» امروزی، در نتیجه حاکمیت نفس اماره و در اولویت قرارگرفتن ارزش های مادی از سوی سیاستمداران و سرمایه داران ایجاد گردیده است.
وی افزود: چنین نگرشی، توسعه صنعت و پیشرفت های علمی و تکنولوژی را در مسیر خلاف ظرفیت و امکانات طبیعت و روحیات انسان قرار داده و با قربانی شدن جسم و جان انسان در این راه، سیستم اکولوژی و حیات روی زمین نیز در معرض تهدید قرار گرفته است.