طاریبخش: از سال آینده براساس اولویت ماده 121 قانون برنامه پنجم توسعه 10 صنف مجهز به صندوق مکانیزه فروش خواهند شد و ملزم به استفاده از آن خواهند بود
معاون سازمان امور مالیاتی با بیان این که 317هزار مودی در مالیات بر ارزش افزوده ثبتنام کردهاند، گفت: بر اساس قانون برنامه پنجم از سال آینده 10 صنف مجهز به صندوق مکانیزه فروش میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از فارس، علیرضا طاریبخش در مورد گفته برخی بازاریان مبنی بر جمعآوری دستگاه های پایانه فروشگاهی (P.O.S) گفت: اطلاعاتی که در اختیار داریم، حاکی از همراهی تشکلهای اصناف سراسر کشور با طرح سازمان صنعت، معدن و تجارت و سازمان امور مالیاتی کشور است.
وی افزود: از سال آینده براساس اولویت ماده 121 قانون برنامه پنجم توسعه 10 صنف مجهز به صندوق مکانیزه فروش خواهند شد و ملزم به استفاده از آن خواهند بود.
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور خاطر نشان کرد: ابتدا در اولویت اعلامی سازمان امور مالیاتی 27 صنف معرفی شده بودند، اما بعدا 10 صنف از آنها در اولویت قرار گرفته و به وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی شدهاند که این اصناف از ابتدای سال 1392 به صندوق مکانیزه فروش مجهز و ملزم به استفاده از شوند.
طاری بخش در مورد این که آیا صندوق مکانیزه فروش همان پایانه فروش یا پوز فروشگاهی است، گفت: دستگاه POS یا صندوق مکانیزه فروش کاربردهای بسیاری از جمله صدور فاکتور، قابلیت نگهداری حساب موجودی کالا، اطلاعات قیمت و فی فروش کالاها و صدور اسناد حسابداری را دارد، لذا با توجه به خدماتی که صندوق مکانیزه فروش میتواند ارائه دهد و همچنین اطمینان بخشی که به مشتریان و خریداران منتقل میکند، این موضوع برای صاحبان مشاغل یک فرصت محسوب میشود.
*تلاش سازمان امور مالیاتی بر جلوگیری از ضرر اصناف
معاون سازمان امور مالیاتی گفت: سازمان امور مالیاتی تلاش دارد اطلاعرسانی لازم انجام شود تا مبادا به دلیل نداشتن اطلاعات، ضرری متوجه آنان شود، لذا با اطلاعاتی که داریم، اصناف در مورد نصب صندوق فروش همکاری خوبی داشتهاند و اصولا تصمیمات با هماهنگی آنان اتخاذ میشود.
وی تاکید کرد: درضمن پیگیری موضوع نصب صندوقهای فروش در راستای تکلیف ماده 121 قانون برنامه پنجم توسعه بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است و هدف از آن ایجاد شفافیت در گردش کالا در سراسر کشور است.
*برخی کسبه جزء از نصب صندوق مکانیزه فروش مستثنی است
طاری بخش گفت: در جلسات متشکله مدیران کل سازمان امور مالیاتی کشور با اصناف و اتحادیههای صنفی ضمن اطلاعرسانی راجع به چگونگی نصب صندوق مکانیزه فروش تفاهمات لازم حاصل شده است، البته برخی از کسبه جزء که قابلیت استفاده از صندوق مکانیزه فروش را ندارند، حسب نظر اتحادیههای صنفی از نصب آن مستثنی خواهند شد.
*عدم نصب صندوق مکانیزه فروش و رفع معافیت پایه مالیاتی
معاون سازمان امور مالیاتی کشور تأکید کرد: اگر نصب و استفاده از صندوق فروش، در سال آینده توسط مشاغل مشخص شده اجرایی نشود، در نتیجه معافیت پایه مالیاتی موضوع ماده 101 مالیات های مستقیم آنان لغو میشود و مالیات متعلقه مطالبه و وصول خواهد شد.
وی در برابر این سؤال که آیا در همه کشورها در مقابل برنامههای مالیاتی مقاومت وجود دارد، گفت: در اکثر کشورهای دنیا مالیات را بیشتر خود مردم میپردازند و به ندرت سازمان های مالیاتی وارد تشخیص مالیات به صورت گسترده میشوند و بیشتر پرداخت مالیات براساس خود اظهاری مردم است، اما در همان کشورها اگر کسی از قانون تخلف کند، به سختی با او برخورد میشود و حتی به محرومیت از حقوق اجتماعی و مصادره اموال و زندانی شدن فرد منجر میشود.
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور افزود: عدم تمکین برخی افراد از مردم به دلیل بی اطلاعی آنان از قوانین مالیاتی و جایگاه مالیات در تأمین هزینههای خدمات ارائه شده توسط دولت و آثار مثبت مالیات در جامعه است، در حالی که قانون توسط مجلس شورای اسلامی وضع میشود و حافظ منافع جامعه و کشور و به نفع همه آحاد مردم است، البته بحثهای فرهنگی و فرهنگسازی هم جای خود را دارد که باید به این موضوع بیشتر پرداخته شود.
طاریبخش در مورد اینکه آیا دستگاههای صندوق مکانیزه فروش برای نصب تهیه شدهاند، گفت: ظاهرا اشخاصی از قبل نسبت به واردات دستگاههای صندوق مکانیزه فروش اقدام کردهاند و طبق قانون هزینه نصب آن صندوقها از درآمد مشمول مالیات همان سال مؤدی براساس ماده 121 قانون برنامه کسر میشود، اما اگر صاحبان مشاغل این صندوقها را نصب نکنند، هزینه بعدی که از محل عدم برخورداری از معافیت مالیاتی و غیره متحمل میشوند، افزون بر هزینه خریداری و نصب صندوق خواهد بود.
طاریبخش در پاسخ به این پرسش که آیا نصب صندوق مکانیزه فروش برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده است، گفت: فعلا ارتباطی بین صندوق مکانیزه فروش و مالیات بر ارزش افزوده وجود ندارد و این تکلیف مقرر در ماده 121 قانون برنامه پنجم است که برعهده وزارت بازرگانی سابق یا همان وزارت صنعت، معدن و تجارت فعلی گذاشته شده است، یعنی اگر بحث مالیات هم در میان نبود صندوق مکانیزه فروش باید نصب میشد. چون هدف از نصب صندوق فروش رصد گردش کالا در کشور است.
*پاسخ به گلایه بخش خصوصی
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور در مورد گلایه برخی از فعالان اتاق بازرگانی نسبت به لایحه اصلاح قانون مالیاتی و این نکته که قانون مالیات های مستقیم در مقایسه با مالیات های غیرمستقیم بیشترین سهم از کل مالیات ها را دارد و چرا دولت میخواهد این قسمت را اصلاح کند، گفت: مبنای این اظهار نظر چیست؟
وی در پاسخ گفت: ظرفیت مالیاتی واقعی جامعه در مقایسه با تولید ناخالص داخلی سنجیده میشود که در مقایسه با شاخص مذکور، وصولی مالیات های مستقیم مبین درصد قابل قبولی نیست، ولی با توجه به تعدیل برخی از نرخ ها در لایحه اصلاحیه مالیات های مستقیم و همچنین افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده که یک نوع مالیات بر پایه مصرف است.
طاری بخش گفت: به تدریج سهم مالیات های مستقیم در سبد درآمدهای مالیات کشور کاهش و برعکس سهم مالیات بر مصرف افزایش خواهد یافت.
*سهم مالیات غیر مستقیم در حال افزایش است
معاون سازمان امور مالیاتی گفت تأکید کرد: سال اول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده 1500 میلیارد تومان و امسال ان شاءالله حدود 7000 میلیارد تومان وصول خواهد شد و در نتیجه سهم مالیات های مستقیم از کل درآمد مالیاتی کاهش خواهد یافت.
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور افزود: فعلا قانون مالیات بر ارزش افزوده نوپا بوده و هنوز در نیمه راه است و مقایسه مالیات های مستقیم و غیرمستقیم در حال حاضر صحیح نیست، چون بخش مالیات های غیرمستقیم هنوز کامل اجرا نشده و نرخ مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از اقلام مالیاتهای غیر مستقیم در ایران نسبت به اغلب کشورهای دنیا بسیار پایین است، در حالی که در اکثر کشورها این نرخ بین 15 تا 35 درصد متغیر است و میانگین آن بالاتر از 20 درصد است، لکن نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران فعلا 5 درصد است.
*ثبت نام 317هزار مودی در مالیات بر ارزش افزوده
طاریبخش در مورد اینکه تاکنون چه تعداد مؤدیان در مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام کردهاند، گفت: از ابتدای اجرای قانون در مهر ماه 1387 تاکنون 317 هزار مودی در ارزش افزوده ثبت نام کردهاند و چنانچه مؤدیان فراخوان شده برای ثبت نام و اجرای کامل قانون اقدام ننمایند، پرونده آنها توسط ادارات مالیاتی حسابرسی و مالیات و جرایم متعلقه وصول میشود.
وی در مورد وصول مالیات بر ارزش افزوده گفت: تا آبانماه 97 درصد پیشبینی بودجه سال 1391 محقق شده که این رقم نسبت به وصولی مالیات بر ارزش افزوده مدت مشابه سال قبل از 37 درصد رشد برخوردار است.
درضمن در مورد مالیات بخش کالا و خدمات از 99 درصد تحقق برخوردار بوده که نسبت به مشابه سال قبل 64 درصد رشد نشان میدهد.
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور در مورد اینکه اگر کسی از معافیت مالیاتی مانند در مناطق محروم برخوردار باشد، اما در مالیات ارزش افزوده ثبت نام نکرده باشد، آیا این معافیت لغو میشود، افزود: معافیت مالیاتی در مناطق محروم براساس قانون مالیات های مستقیم تا 20 سال از معافیت صد درصدی به شرط ارائه اظهارنامه به نسبت درآمد ابراز شده برخوردار است و این در مورد مالیات های مستقیم است، اما اگر بدهی مالیاتی داشته باشد، باید قبل از آن گواهی مفاصل حساب سازمان مالیاتی دریافت کند که در آن صورت باید مالیات های متعلقه را بپردازد.
*گواهی ماده 186قانون مالیات مستقیم به شرط دادن مالیات
طاری بخش تأکید کرد: گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم برای تمدید کارت بازرگانی به شرطی است که فرد در مالیات بر ارزش افزوده ثبتنام نماید و حساب مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده را دریافت کرده باشد.
طاریبخش در مورد اینکه چه امتیازی برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است، گفت: درصدد آن هستیم که دغدغه مؤدیان را رفع کنیم و اگر اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ارائه شود، در معافیت های مالیات عملکرد مؤثر خواهد بود.
*کاهش 15درصدی ضریب مالیات مستقیم به شرط اظهارنامه
وی تأکید کرد: در جدول ضرایب عملکرد آن بخش از فروش کالا و خدمات مؤدیان مشمول بندهای الف و ب و ج ماده 95 قانون مالیات های مستقیم که در اظهارنامههای مالیات بر ارزش افزوده سال 1390 در مهلت مقرر تسلیم کرده باشد، با کاهش 15 درصدی ضریب مالیات عملکرد (شغلی) مالیات های مستقیم برخوردار خواهند شد.
طاریبخش در تشریح این موضوع گفت: اگر ضریب مالیاتی مؤدی 10 درصد باشد، در آن صورت 15 درصد آن کاهش مییابد، یعنی 1.5 واحد کم میشود و ضریب مالیات شغلی وی از 10 درصد به 8.5 درصد کاهش مییابد، اما اگر کسی در مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام نکرده باشد، مشمول ضریب ترجیحی مالیات عملکرد (شغلی) نخواهد شد.
*افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده سال آینده به 6درصد
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور در مورد افزایش نرخ مالیات در سال آینده گفت: بر اساس تبصره 2 ماده 117 قانون برنامه پنجم توسعه از ابتدای این برنامه سالی یک درصد به نرخ افزوده میشود.
بر این اساس برای سال آینده نرخ 6 درصد اعمال خواهد شد که شامل 3.9 درصد مالیات و 2.1 درصد عوارض خواهد بود و تا پایان قانون برنامه نرخ مالیات بر ارزش افزوده به 8 درصد شامل 3 درصد عوارض و 5 درصد مالیات خواهد بود.