توفیقی :شهرهای ما امروز باید به شهرهای دانشگاهی تبدیل شوند که تحقق این مهم باعث میشود همه مشکلات به صورت علمی حل شود
جعفر توفیقی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه توسعه علم، حاصل تفکر انتقادی است، گفت: در چنین فضایی است که خلاقیت رشد میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت علوم،توفیقی در مراسم افتتاح پروژههای عمرانی دانشگاه زنجان، با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تداوم نقاط قوت دولت قبل افزود: در عرصه دانشگاهها نیز باید علاوه بر حفظ دستاوردهای علمی کشور برای بهبود سایر بخشها نیز برنامهریزی کرد و در این راستا باید پیشرفتهای علمی کشور حفظ شود.
وی افزود: طبق منویات مقام معظم رهبری پشتوانه رشد اقتصادی در گرو توسعه علمی است و در این راستا باید به این امر بسیار مهم توجه شود.
توفیقی با تاکید بر اینکه رفتارهای سیاسی را باید در دانشگاهها کنار گذاشته و مدیریت علمی را در پیش بگیریم، تصریح کرد: گرایش سیاسی در مدیریت دانشگاهها یک آفت است و باعث میشود جمع دانشگاهیان از هم بپاشد، این در حالی است که فضای شور و نشاط در دانشگاه باعث میشود بسترهای توسعه علمی به واسطه ایجاد انگیزه در دانشگاهیان فراهم شود که تحقق این موضوع نیز به رفتار مدیران بازمیگردد.
وی با اشاره به اینکه فضای دانشگاه باید برای بحث و تبادل نظر باز باشد، گفت: دانشگاه محل رشد استعدادهای جوان و توسعه تفکر انتقادی است، همان طور که در نقشه جامع علمی کشور تاکید شده است دانشگاهها در تقویت روحیه آزاداندیشی باید گام بردارند، چرا که در چنین فضایی، خلاقیت رشد مییابد.
توفیقی با تاکید بر اینکه مردم در انتخابات نشان دادند که طرفدار چالش و تنشهای سیاسی نیستند افزود: مسئولان باید فارغ از دیدگاههای سیاسی در نهایت اعتدال، همکاری و عقلانیت به خدمتگزاری بپردازند و مدیریت علمی و کارشناسی کشور نیزباید مبتنیبر اخلاق و فارغ از نگرش سیاسی باشد چرا که این نوع نگرش در میان مسئولان و مدیران وحدت و یکدلی ایجاد می کند.
وی افزود: امروز باید چنین فضای معتدلی را در عرصه دانشگاهی و مدیریتی کشور حاکم کرد و با رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط مثبت دولت قبل در دولت یازدهم در زمینه ایجاد فضای مناسب در دانشگاها تلاش کرد.
سرپرست وزارت علوم افزود: اگر تمام برنامه های جامعه براساس مدیریت کارشناسی و مدون و تخصصی پیش رودهمه امور می توانند با دانش و پشتوانه علمی تطبیق شوند.
توفیقی در ادامه گفت: سرمایه گذاری در افزایش کیفیت آموزشی و تحقق این موضوع موجب تولید ثروت از علم می شود و باید به این نکته اساسی توجه جدی شود.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه دانشگاه بزرگترین خدمتگزار مردم است، اظهار کرد: دانشگاه باید در قبال منابع دولتی و غیردولتی که هزینه میکند به مردم پاسخگو باشد و این بدین معنا است که اگر فعالیتهای پژوهشی انجام میدهد این فعالیتها باید در راستای رفع مشکلات مردم باشد و از همه مهمتر مردم نیز نباید حس کنند که با وجود چنین فعالیتهایی از سوی دانشگاهها هنوز هیچ مشکلی از دوش آنها برداشته نشده است، بنابراین باید تلاش کنیم که دانشگاهی مردمی داشته باشیم و مردم حضور ما را در بین خودشان احساس کنند.
توفیقی، دغدغه جدی امروز را بحث کیفیت دانست و اظهار کرد: این نظام کارنامه بسیار درخشانی در حوزه علم و فناوری دارد که باید حفظ شود و این در حالی است که نباید دغدغه کیفیت را نیز فراموش کنیم، در حال حاضر دهها پارک علم و فناوری، 140 مرکز رشد، 3300 شرکت دانشبنیان با اشتغالزایی نزدیک به 30 هزار نفر در کشور فعالاند که باید تا پایان برنامه پنجم این تعداد شرکت به 20 هزار با اشتغالزایی 250 هزار فرصت شغلی برسد.
وی همچنین یکی از سیاستهای این وزارتخانه را افزایش اختیارات دانشگاهها دانست و خاطرنشان کرد: هر تصمیمی اگر با مشارکت دانشگاهیان باشد هم کیفیت بالایی دارد و هم تعهد بالایی برای اجرای آن خواهیم داشت که در این زمینه دانشگاه زنجان مستعد است که گامهای خوبی در این زمینه بردارد.
توفیقی بر لزوم افزایش کیفیت آموزشی در دانشگاهها تاکید کرد و گفت: باید جوانانی را تحویل جامعه داد که در تراز جمهوری اسلامی باشند.
وی همچنین تجاری سازی علوم در کشوررا از تاکیدات رهبر فرزانه انقلاب در برنامه سوم توسعه عنوان کرد و افزود: تبدیل علم به ثروت زمینه ساز گسترش ارتباط میان صنعت و دانشگاه و دانشگاه و مردم است .
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: در سالهای گذشته یکی از موانع بزرگ در مقابل تهاجم اقتصادی ، دستاوردهای علمی بود که جوانان این کشور تبدیل به ثروت و صنعت کرده و زمینه رشد فناوری و تحویل آن به بازارهای ملی و بین المللی را ایجاد کردند.
توفیقی در بخش دیگری از سخنان خود انسجام و همدلی در حوزه دانشگاهی استان زنجان را مطلوب عنوان کرد و گفت: این همدلی که بین همه مسئولان استان وجود دارد، باعث شده که امروز شاهد پیشرفتهای چشمگیری در حوزه علمی باشیم که امیدواریم با تداوم این روند، توسعه دانشگاه زنجان با سرعت بیشتری انجام شود.
وی با اشاره به اینکه بخش عمدهای از این توسعه به دلیل پیشینهای است که این خطه در گذشته داشته است، تصریح کرد: استان زنجان پیشینه دیرینهای در علم و فرهنگ دارد که همین پیشینه باعث شده امروز این استان در حوزه علم و فرهنگ به دستاوردهای قابل توجهی دست یابد، بنابراین معتقدیم استان زنجان ظرفیتهایی بیش از این در این عرصه داشته و میتواند در مجامع بینالمللی به عنوان یک دانشگاه تراز اول مطرح شود.
سرپرست وزارت علوم با تاکید بر اینکه استانداردهای کیفی این دانشگاه قابل رقابت با دانشگاههای معتبر کشور است، اظهار کرد: بیتردید این ارزش باید حفظ شود و وظیفه ما در قبال این مهم این است که آیندهسازان این مرز و بوم را با کیفیت مطلوب آموزشی به جامعه تحویل دهیم، به همین دلیل معتقدیم دانشگاه زنجان میتواند با تداوم پیشرفتهایی که تا به امروز داشته است، به این مهم دست یابد.
وی با بیان اینکه زنجان این ظرفیت را دارد که به یک شهر دانشگاهی تبدیل شود، اظهار کرد: شهرهای ما امروز باید به شهرهای دانشگاهی تبدیل شوند که تحقق این مهم باعث میشود همه مشکلات به صورت علمی حل شود، بنابراین دولت تدبیر و امید و فضای اعتدالی که در کشور وجود دارد با استفاده از تجربه 35 سال دولتهای گذشته سعی بر این دارد که نقاط ضعف قبلی را برطرف و نقاط قوت را ادامه دهد، طبیعتاً اگر همین فضا در عرصه دانشگاهی به اجرا گذاشته شود به پیشرفتهای چشمگیری دست خواهیم یافت.