بر این اساس، وزارت نیرو مجاز است از طریق شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران در سقف مقرر در بند (19) قانون بودجه سال 1392 کل کشور نسبت به انعقاد قرارداد بیع متقابل با احتساب هزینههای تبعی آن با متقاضیان سرمایـهگذاری در طرحها اقدام کند. میزان صرفهجویی ناشی از اجرای هر طرح توسط وزارتخانههای نیرو و نفت مطابق مقررات ماده (4) این آییننامه تعیین میشود و به تأیید معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور میرسد
با تصویب دولت، آییننامه اجرایی سرمایهگذاری 12 هزار میلیارد تومانی به روش بیع متقابل برای اجرای طرحهای افزایش بازدهی ظرفیت نیروگاهی کشور، توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر و کاهش تلفات و بهینهسازی مصرف انرژی تعیین شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیئت وزیران بـنا به پیـشنهاد مشـترک وزارتخانههای نیرو و نفت و تأیید معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور و به استناد بند (19) قانون بودجه سال 1392 کل کشور، آییننامه اجرایی بند یاد شده را تصویب کرد.
بر این اساس، وزارت نیرو مجاز است از طریق شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران در سقف مقرر در بند (19) قانون بودجه سال 1392 کل کشور نسبت به انعقاد قرارداد بیع متقابل با احتساب هزینههای تبعی آن با متقاضیان سرمایـهگذاری در طرحها اقدام کند. میزان صرفهجویی ناشی از اجرای هر طرح توسط وزارتخانههای نیرو و نفت مطابق مقررات ماده (4) این آییننامه تعیین میشود و به تأیید معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور میرسد.
همچنین کلیه طرحها باید با شرایط فنی و استانداردهای ابلاغی وزارت نیرو مطابقت داشته باشد.
بر اساس این مصوبه، نحوه انعقاد قرارداد در نیروگاهها به شرح زیر تعیین میشود:
نیروگاههای دولتی: انتخاب سرمایهگذار در نیروگاههای دولتی برای اجرای هر طرح توسط وزارت نیرو از طریق شرکت توانیر با برگزاری مناقصه تعیین میشود. سقف مناقصه برای هر طرح معادل مقدار سوخت مایع (نفت گاز) صرفهجویی شده ناشی از اجرای هر طرح در مدت دو سال است و براساس ماده (4) تعیین میشود.
نیروگاههای غیردولتی: قرارداد بیع متقابل در نیروگاههای متعلق به بخش غیردولتی با مالک نیروگاه و یا سرمایهگذار معرفی شده از طرف وی با رعایت تبصره (2) ماده (4) صورت میگیرد.
همچنین سقـف مناقصه و قرارداد در طرحهای افزایش راندمان در نیروگاههای حرارتـی و نصـب بخـش بخار در نیـروگاههای سیـکل ترکیبـی، بر اساس رابـطه (10٭ R )/(2 ٭ B ٭8760 ٭ C )= F تعیین میشود که در آن:F = مقدار نفت گاز صرفهجویی شده بر حسب لیتر در طرحهای نصب بخش بخار در نیروگاههای سیکل ترکیبی در طی دو سال (در نیروگاههای بخاری، میزان نفت کوره صرفهجویی شده ملاک است.)C = قدرت عملی واحد احداثی بر حسب کیلووات.B = متوسط ضریب بهرهبرداری (معادل متوسط ضریب بهرهبرداری از نیروگاههای سیکل ترکیبی کشور در سال 1391).R = متوسط راندمان نیروگاههای گازی کشور در سال 1391.
برای سرمایهگذاری در نیروگاههای دولتی به منظور تعیین میزان سوخت منظور شده به عنوان قیمـت پایه با رعایت سقف موضوع این ماده، دوره بهرهبرداری به گونهای تعیین میشود که ارزش سوخت منظور شده براساس قیمت فوب خلیجفارس که توسط وزارت نفت اعلام میشود، در زمان برگزاری مناقصه، بتواند سرمایهگذاری در دوره موردنظر (مجموع دوره احداث و دوره بهرهبرداری که صرفهجویی سوخت پیشبینی شده حاصل میشود) را پوشـش دهد. برق تولیدی واحد بخار متعلق به شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران و یا شرکتهای تابعه بوده و سرمایهگذار هیچگونه حق مالکیتی در تأسیسات احداثی و برق تولیدی نخواهد داشت.
همچنین برای سرمایهگذاریهایی که مالکیت تأسیسات احداثی متعلق به بخش غیردولتی است، به منظور تعیین میزان سوخت منظور شده در قرارداد (با رعایت سقف موضوع این ماده)، دوره بهرهبرداری به گونهای محاسبه میشود که ارزش سوخت براساس قیمت فوب خلیج فارس که توسط وزارت نفت اعلام میشود در زمان عقد قرارداد، بتواند اصل سرمایهگذاری را پوشش دهد. بخش غیردولتی باید متعهد شود میزان برق مندرج در قرارداد را بدون دریافت وجه در اختیار شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران قرار دهد.
سقف مناقصه برای طرحهای کاهشتلفات براساس رابطه ( 10 ٭R )/( 24 ٭E )= F تعیین میشود، که در آن:F = مقدار نفت گاز صرفهجویی شده بر حسب لیتر در طی دو سال.E = مقدار انرژی بازیافتشده ماهانه (برحسب کیلووات ساعت) ناشی از اجرای طرحهای کاهش تلفات.R = متوسط راندمان نیروگاههای حرارتی کشور درابتدای سال 1392.
بر این اساس، میزان سوخت منظور شده به عنوان پایه مناقصه (با رعایت سقف موضوع این ماده)، به گونهای تعیین میشود که ارزش سوخت منظور شده براساس قیمت فوب خلیجفارس که توسط وزارت نفت اعلام میشود در زمان برگزاری مناقصه، بتواند اصل سرمایهگذاری در دوره احداث را پوشش دهد.
همچنین طرحهای موضوع این ماده مشمول استفاده از ظرفیت قانونی موضوع بند (ز) ماده (133) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران نیست.
بر اساس این آیین نامه، وزارت نیرو مجاز است از طریق شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران با کلیه سرمایهگذاران متقاضی احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، قرارداد بیع متقابل منعقد کند. میزان سوخت منظور شده در قـرارداد براساس صرفهجویی سوخت ناشی از تولید دو سال نیروگاه محاسبه میشود. در طی سالهای یادشده، قیمت برق خریداریشده از سرمایهگذار بدون پرداخت سهم سوخت صرفهجویی شده، خواهد بود.
همچنین وزارت نیرو موظف است از طریق شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران برای سرمایهگذارانی که نسبت به بهینهسـازی مصرف برق از طـریق تولید تجـهیزات با افزایش کارایی انرژی به مقیاس A و بالاتر اقدام میکنند، سوخت صرفهجویی شده ناشی از برق مصرف نشده در اثر افزایش مقیاس (کارایی انرژی) این تجهیزات را برای یک دوره حداکثر دو سال اول تولید، به شرط آنکه سرمایهگذار تجهیزات خود را با قیمت قبل از افزایش کارایی به بازار داخلی عرضه نماید، به سرمایهگذار تحویل دهد.
بر این اساس، شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران موظف است حداکثر یک ماه پس از ابلاغ این آییننامه نسبت به معرفی طرحها با اولویت اجرای طرحهای نصب بخش بخار در نیروگاههای سیکل ترکیبی که دارای بالاترین ضریب تولید در سال 1391 در شبکه برق کشور بودهاند، در قالب فراخوان عمومی براساس ضوابط مندرج در این آییننامه اقدام کند.
همچنین میزان سوخت قابل تحویل در مقاطع سه ماهه پس از اجرا و راهاندازی عملیاتی متناسب با استانداردهای عملیاتی وزارت نیرو، برای طرحهای انرژیهای تجدیدپذیر و افزایش راندمان در نیـروگاههای حرارتی و نصب پخش بخار در نیروگاههای گازی به تناسب برق تولیدی واحدهای احداثی جدید، برای طرحهای کاهش تلفات به تناسب درصد بهرهبرداری از طرح و برای طرحهای بهینهسازی مصرف براساس برق صرفهجویی شده توسط وزارت نیرو محاسبه و به وزارت نفت اعلام میشود.
بر اساس این مصوبه، شرکت ملی نفت ایران مکلف است در قبال تعهد ایجادشده، سوخت مایع صرفهجویی شده و یا معادل ارزش روز سوخت مایع در زمان تحویل را به صورت نفت خام به سرمایهگذار تحویل دهد. سرمایهگذار مجاز است براساس رویههای جاری و در چارچوب قوانین و مقررات مربوط نسبت به صدور سوخت تحویلی به خارج از کشور با هماهنگی شرکت ملی نفت ایران اقدام کند.
همچنین دولت وزارت نفت را موظف کرده است از طریق شرکتهای تابعه و براساس قرارداد منعقده بین وزارت نیرو و سرمایهگذار، به میزان سوخت مایع صرفهجوییشده و یا معادل آن نفت خام را (که هر سه ماه یکبار پس از اجرا و راهاندازی عملیاتی متناسب با استانداردهای عملیاتی وزارت نیرو، توسط وزارت یادشده اعلام میشود) ظرف یک ماه پس از اعلام وزارت نیرو و تأیید معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور به سرمایهگذار تحویل دهد.
وزارت نفت از طریق شرکتهای تابعه مربوط، ارزش روز سوخت مایع (نفت گاز) یا معادل ارزش آن نفت خام تحویلی به سرمایهگذار را به حساب بدهکار دولت (خزانه) موضوع جزء (1ـ3) بند (3) قانون بودجه سال 1392 کل کشور ثبت و جهت تسویه حساب به خزانهداری کل کشور و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور اعلام میکند.
بر این اساس، سازمان خصوصیسازی موظف است با هماهنگی وزارت نیرو شرایط لازم برای اجرای طرحهای افزایش راندمان را در نیروگاههایی که در فهرست واگذاری قرار گرفتهاند، فراهم کند.
این مصوبه از سوی اسحاق جهانگیری؛ معاون اول رئیسجمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
بند(19) قانون بودجه سال 1392 کل کشور
بهمنظور اجرای طرحهای افزایش بازدهی نیروگاهها با اولویت نصب بخش بخار در نیروگاههای سیکل ترکیبی، توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، کاهش تلفات، بهینهسازی مصرف، صرفهجویی در مصرف سوخت مایع و افزایش سهم صادرات سوخت، به وزارت نیرو اجازه داده میشود تا سقف یکصد و بیست هزار میلیارد(120.000.000.000.000) ریال به روش بیع متقابل با سرمایهگذاران بخشهای خصوصی و عمومی قرارداد اجرای طرحهای افزایش بازدهی و تولید نیروگاههای بخش دولتی و خصوصی، توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر، کاهش تلفات و بهینهسازی مصرف انرژی با اولویت استفاده از تجهیزات ساخت داخل منعقد کند.
دولت مکلف است در قبال این تعهد، سوخت مایع(نفت گاز) صرفهجوییشده یا معادل آن نفت خام را با محاسبه میزان صرفهجویی حاصله در مدت حداکثر دوسال به سرمایهگذاران تحویل دهد. آییننامه اجرایی این بند توسط وزارتخانههای نیرو و نفت حداکثر دوماه پس تصویب این قانون با تأیید معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور به تصویب هیئتوزیران میرسد.