کشاورز: برنامه جامع مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه بهینه گیاه توسط موسسه تحقیقات خاک و آب در دو جلد تدوین و پس از نهاییشدن در کشور اجرا میشود.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی گفت: از 15 شهریورماه امسال، دستورالعمل جدید مصرف کود و تغذیه گیاهی در مورد هشت محصول استراتژیک در کشور اجرا میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهادکشاورزی، مهندس عباس کشاورز در هفتمین نشست شورای راهبردی کود که با هدف بررسی و نهایی کردن برنامه جامع مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه بهینه گیاهی در سالن نعمتیجم برگزار شد، افزود: این کشت محصول شامل گندم، جو، برنج، دانههای روغنی، پنبه، چغندرقند، حبوبات و ذرت است و تشکلها، انجمنها و متخصصان باید جامعه را با این دستورالعمل جدید به منظور تغییر رویکرد مصرف کود، آشنا کنند.
وی با بیان این که اجرای دستورالعمل جدید مصرف کود و تغذیه گیاهی به بهبود خاک، سلامت غذا و افزایش 30 تا 40 درصدی تولید محصولات، رابطه معنیدار وجود دارد.
کشاورز گفت: برنامه جامع مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه بهینه گیاه توسط موسسه تحقیقات خاک و آب در دو جلد تدوین و پس از نهاییشدن در کشور اجرا میشود. وی تدوین این برنامه را کاری بدیع و به لحاظ محتوی با ارزش دانست و تصریح کرد: این برنامه نشان از توانایی، اراده و روحیه خدمتگذاری کارشناسان و متخصصان کشور ما است.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی ابراز داشت: در سالهای اخیر به علت توزیع کود تقلبی و نامرغوب، افراط و تفریط در مصرف کود و عدم مصرف تنوع کود؛ اعتماد کشاورزان کم شده است، از این رو نسخههای کود باید پس از آزمون خاک ارایه شود و کود به موقع در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
در این نشست، مهندس شریعتمدار مشاور عالی وزیر جهادکشاورزی نیز برنامه جامع مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه بهینه گیاهی را خوب و حساب شده توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که در طلیعه اقتصاد مقاومتی، رهنمودهای این برنامه توسط همه دستاندرکاران بخش کشاورزی پیگیری و امکانات اجرای آن فراهم شود.
وی با تاکید بر این که در مورد مصرف باید به موقع به کشاورزان اطلاعرسانی شود، افزود: مروجان و افرادی که در این زمینه اطلاعرسانی میکنند باید به مساله اشراف داشته و از تقوای کاری و دانش کافی برخوردار باشند.
شریعتمدار همچنین ایجاد تخصص بالا در آزمایشگاهها به منظور آزمون خاکهای کشاورزی را ضروری میخواند و گفت: نسخهای که آزمایشگاهها توصیه میکنند باید برای کشاورز مناسب و نتیجهبخش باشد.
وی در عین حال خواست این برنامه به طور کامل در کشور اجرا شود و تشکلهای کشاورزان نیز در این زمینه همکاری کنند.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی اظهار دانست: اگر کشاورزان خبره و پیشرو در خصوص اجرای دستورالعمل کود و تغذیه گیاهی آموزش ببیند پیام آن را به سایر کشاورزان نیز منتقل خواهند کرد.
در این نشست دکتر کاظم خاوازی رییس موسسه تحقیقات خاک و آب گفت: با مصرف بهینه کود، تغذیه مناسب گیاه و مدیریت ساده میتوان سطح تولید گندم و سایر محصولات را افزایش داد.
وی به اهمیت تغذیه خاک و ورود مواد آلی به خاکهای کشاورزی تاکید کرد و اظهار داشت: طی سالهای اخیر، تفاوت اختلاف میان برداشت عناصر غذایی و میزان ورودی این عناصر به غذا زیاد شده است.
خاوازی، کربن آلی را قلب خاک توصیف کرد و سوزاندن بقایای گیاهی، مدیریت نامناسب خاک، چرای شدید دام و جمعآوری بقایای گیاهی را از جمله عوامل موثر در کاهش کربن آلی عنوان کرد.
وی افزود: کشور برای تولید پایدار دامی جز اجرای کشاورزی حفاظتی به منظور حفاظت از خاک ندارد.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب؛ چگونگی استفاده از کودهای زیستی، آلی و شیمیایی، توجه به توصیه مصرف کود کشاورزی، توجه به مصرف کود در مناطق دیم، توجه به مدیریت تغذیه براساس رشد گیاه، استفاده از کودهای نوین و محرکهای رشد گیاهی، توجه به تولید محصول مغذی و با کیفیت در توصیه کودی و قابلیت تبدیل سریع به دستورالعملهای منطقهای و بولتنهای ترویجی و پیامهای تلویزیونی را از جمله ویژگیهای برنامه جامع مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه بهینه گیاهی برشمرد.
وی ادامه داد: در این برنامه سهم کود مورد نیاز محصولات استراتژیک نیز در یک برنامه 12 ساله برآورد شده است.
دکتر خاوازی با بیان این که آموزش و ترویج قلب این برنامه است، اذعان داشت: موسسه تحقیقات خاک و آب در این زمینه پیشرو بوده و کار ترویجی انجام داده است و این قابلیت را دارد که نتایج تحقیقات را به مزارع منتقل کند.
وی اضافه کرد: اگر 60 تا 70 درصد برنامههای ترویجی و رسانهای عملیاتی شود به بخش زیادی از اهدافمان میرسیم.
خاوازی در ادامه، اظهار داشت: براساس این برنامه، توصیههای کودی و تغذیهای پس از آزمون خاک توسط آزمایشگاههای این موسسه انجام میگیرد.
وی با بیان این که در مورد عدم تمایل کشاورزان به آزمون خاک باید آسیبشناسی شود، افزود: دسترسی کم کشاورزان به آزمایشگاهها، عدم اعتماد آنها به این آزمایشگاه، عدم آگاهی و عدم ارایه نسخههای مناسب کودی از مشکلات موجود در این زمینه است.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب، حمایت دولت از آزمون خاک، فرهنگسازی مصرف کود براساس نتایج آزمون خاک، ارتقای دسترسی و ساختار سختافزاری آزمایشگاهها، توانمندسازی آزمایشگاهها و حمایت از تشکیل شرکتهای خدمات مشاوره فنی را به عنوان راهکاری توسعه آزمون خاک بیان کرد.
وی پیشنهاد داد به منظور تشویق کشاورزان، دولت برای کل اراضی دیم به منظور انجام آزمون خاک به مدت یک سال یارانه مستقیم پرداخت کند.