رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور با بیان این که 38 هزار دانش آموز به صورت فراگیر- تلفیقی در مدارس عادی تحصیل می کنند گفت: در16 هزار مدرسه بیش از 72 هزار دانش آموز با نیازهای ویژه مشغول به تحصیل می باشند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، صبح امروز مجید قدمی در نشست خبری به مناسبت 12آذرماه روز جهانی معلولان که در ساختمان مرکزی سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور برگزار شد، اظهار کرد: میزان توجه به تفاوت های فردی یکی از شاخص های کیفیت نظام آموزشی در جهان محسوب می شودکه این موضوع فلسفه تاسیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور در نظام تعلیم و تربیت می باشد .
وی با بیان این که سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور وظیفه آموزش به هفت گروه خاص معلول را دارد افزود: در یک سازمان رویکرد در بسیاری از موارد لزوما جداسازی دانش آموزان از هم نیست مگر این که نیازهای ویژه در دانش آموزان به قدری شدید باشد که موجب عوارض و یادگیری بقیه دانش آموزان بوجود آورد.
قدمی تصریح کرد: اگر10درصد جمعیت یک کشوردارای نیازهای ویژه باشندامری طبیعی است که بایددولت و جامعه برای این تفاوت ها برنامه ریزی مشخصی داشته باشد.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور با بیان این که کم توان ذهنی بالاترین درصد معلولیت را در بین گروه های ویژه دارند ادامه داد: اگر ضریب هوشی بین 50 تا 70 باشد در مدارس خاص سازمان تحصیل می کنند و اگر کمتر از 50 باشد به مراکز سازمان بهزیستی کشور ارجاع داده می شود .
قدمی خاطر نشان کرد: دانش آموزانی که ضریب هوشی آن ها بین 70 تا 90 باشد ، مرضی یا دیرآموز خوانده می شود که در طرح سنجش نوآموزان سال گذشته که قریب 50 هزار دانش آموز دیرآموز تشخیص داده شده است.
قدمی اضافه کرد: این دانش آموزان در کنار دانش آموزان عادی تحصیل می کنند باید آموزگاران این نوع مدارس آموزش های خاص و ویژه ببینند.
وی از اجرای طرح سنجش نوآموزان درآذرماه امسال برای10درصد از نوآموزان کشور خبر داد و اظهار کرد: شناسایی و مداخله به هنگام از ویژگی های بارز این طرح می باشد که براساس آن می توان، علاوه بر آگاهی به موقع اولیا خدمات آموزشی متناسب را برای آن ها فراهم آورد.
وی درخصوص کتاب های درسی معلولان گفت: نابینایان ، ناشنوایان و گروه اختلالات جسمی ، حرکتی همگی از کتاب های عادی دانش آموزان استفاده می کنند و فقط براساس نوع معلولیت ، شکل و خدمات کتاب متفاوت خواهد بود. به طور مثال برای دانش آموزان نابینایان ،کتاب به صورت خط بریل آماده سازی می شود.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور با بیان این که تالیف کتب دانش آموزان معلول در خود سازمان انجام می شود تصریح کرد: کتب مورداستفاده این دانش آموزان خاص و ویژه است و بیش از 95 درصد کتاب ها در اول مهر دراختیار دانش آموزان قرار گرفته است.
قدمی آموزش ضمن خدمت معلمان مراکز خاص ویژه معلولان را بسیار تخصصی و پراهمیت خواند و افزود: آموزش آن ها علاوه بر مباحث درسی و محتواهای آموزشی به آموزش حرکات توان بخشی مانند گفتاردرمانی یا کاردرمان گر و روان تحلیل گر می باشد و به همین دلیل جذب نیروی انسانی در این بخش بسیار سخت است.
وی آموزش اولیا را از دیگر فعالیت های ویژه سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور درسال جدید عنوان کرد و ادامه داد: این آموزش ها می تواند در حیطه چگونگی رفتار با دانش آموز و شرایط فرزندآوری خانواده معلول با همکاری انجمن اولیا و مربیان اجرایی شود و از این جهت رسالت سنگینی بر عهده آموزش وپرورش می گذارد.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور با بیان این که هزینه آموزش هر دانش آموز معلول برای آموزش وپرورش چهار برابر هزینه دانش آموز عادی است خاطر نشان کرد: چنانچه مشکل ایاب و ذهاب این دانش آموزان در استان ها و کلان شهرها برطرف شود، تعداد این دانش آموزان دو تا سه برابر حالت فعلی می شود، به دلیل آن که برخی از این دانش آموزان فقط به دلیل مشکل ایاب و ذهاب تحصیل نمی کنند.
قدمی افزود: برای رفع مشکل ایاب و ذهاب دانش آموزان معلول مساعدت هایی از طرف شهرداری ها بخصوص شهرداری تهران صورت گرفته است که باید نهادهای دولتی و غیردولتی دیگر نیز در این امر آموزش وپرورش را یاری کنند تا بتوانیم مشکل معلول را نه مشکل شخص بلکه مشکل جامعه تلقی کنیم .
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور توسعه مراکز اختلالات ویژه یادگیری را از دیگر اقدامات سازمان در دوره جدید برشمرد و تصریح کرد: تاکنون هزینه این توسعه فقط بر دوش دولت بوده است ولی باید ارکان مختلف جامعه نیز در این امر سهیم باشد.
وی وجود مرکز جامع یادگیری را در کنار نظام آموزشی و مراکز اختلالات یادگیری لازم توصیف کرد و افزود: دراین مراکز باید سنجش نوآموزان ، مشاوره و کل فرایند یادگیری انجام شود که اگر بتوانیم آن را در سراسری کشور ایجاد کنیم، کار بزرگی در جهت کیفی سازی آموزش برای معلولان می باشد.
قدمی تعداد نیروهای سازمان را 21 هزار نفر اعلام کرد و گفت: این تعداد نیرو برای آموزش 72 هزار دانش آموز معلول فعالیت می کنندکه این موضوع نشان از اهمیت آموزش وپرورش به امر تعلیم کودکان با نیازهای ویژه می باشد.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور درخصوص نیروهای موردنیاز مدارس خاص معلولان خاطرنشان کرد: بخشی از این نیروها از فارغ التحصیلان دانشکده های توان بخشی و بخش دیگر از نیروهای متخصص دانشگاه فرهنگیان می باشد.
قدمی شعار امسال روز جهانی معلولان را «توسعه پایدار، نوید فناوری » اعلام و عنوان کرد: توجه به تکنولوژی های نوین در آموزش می تواند اثرات مثبت در ارائه خدمات به معلولین داشته باشدو از این رو در تلاش هستیم تا بتوانیم از این فناوری ها در آموزش به معلولان و به حداقل رساندن معلولیت ها استفاده کنیم .
وی هزینه تجهیز وسایل ورزشی و برگزاری مسابقات معلولان در تابستان امسال را قریب 700 میلیون تومان عنوان کرد و افزود: بیش از 1100 دانش آموز با معلولیت های مختلف در اردوهای ورزشی امسال شرکت داشته اند که می توانند زمینه ورزش قهرمانی را برای معلولان جهان فراهم کند.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور اضافه کرد امسال سرانه مدارس خاص معلولان به طور کامل پرداخت شده است تا مدارس بتواند بازگشایی مناسبی را داشته باشند.