وزیر آموزش وپرورش با بیان این که معلمان نقش اساسی در تغییر رویکرد دانش آموزان از «حافظه محوری» به «خلاقیت محوری» دارند گفت: آموزش وپرورش باید در تقویت روحیه پرسشگری و پژوهندگی حرکت کند.
علی اصغر فانی صبح امروز در مراسم ویژه معرفی و تقدیر از معلمان، دانش آموزان و دانشجومعلمان پژوهشگر که در سالن سینما فلسطین برگزار شد، با تبریک هفته پژوهش به کلیه دانش آموزان و معلمان پژوهشگر اظهار کرد: سند تحول بنیادین در آموزش وپرورش نقشه راه و بالاترین سند بالادستی در نظام تعلیم وتربیت است که زیرنظام پژوهش و ارزشیابی یکی از زیرنظام های شش گانه آن می باشد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش ، وی افزود: بخش عمده ای از این زیرنظام مهم آماده شده است که باید پس از تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارکان مختلف آموزش وپرورش به اجرا در آید.
فانی با اشاره به اجرایی شدن 40 راهکار سند تحول بنیادین در قالب ارائه 99برنامه، تصریح کرد: با اجرایی شدن این راهکارها و برنامه ها می توانیم تحول بزرگی را در آموزش وپرورش ایجاد کنیم.
وزیر آموزش وپرورش با بیان این که هر تصمیم بزرگ در کشور بدون بررسی همه جانبه وپژوهش و تحقیق موضوع به شکست می انجامد، خاطرنشان کرد: در دهه های مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل تصمیم گیری از حالت خلق الساعه به تصمیم گیری پژوهش محور و نظر خبرگان ارتقا پیدا کرده است که می توان آثار مثبت آن را در کشور مشاهده کرد.
وی ماموریت ویژه پژوهشگاه مطالعات آموزش وپرورش را «تحقیق و توسعه در نظام تعلیم و تربیت» عنوان کرد و افزود: در بسیاری از دستگاه های موفق در دنیا 10 درصد هزینه ها به بخش پژوهش و تحقیق اختصاص دارد که متاسفانه در سیستم دولتی بودجه بخش تحقیق وپژوهش ناچیز است.
عضو کابینه تدبیر و امید با اعلام این موضوع که هر تصمیم در آموزش وپرورش باید مبتنی بر پژوهش و تحقیق باشد، تاکید کرد: ماموریت دیگر پژوهشگاه مطالعات آموزش وپرورش باید یادگیری مبتنی بر پژوهش باشد که در آن با تعیین سهم ارکان مختلف آموزشی باید کیفیت بخشی در اولویت قرار گیرد.
فانی کتاب ، معلم، دانش آموز، فضا و تجهیزات، مدیریت و بودجه را از ارکان مختلف آموزشی برشمرد و گفت: ترکیب این عناصر و اولویت گذاری بر سهم و نقش هرکدام از عوامل در کیفیت بخشی آموزشی می تواند مدیران را در تصمیم گیری ها و انتخاب روش ها کمک شایانی کند.
وی «تحقیق برعمل» را یک روش پژوهشی بر مبنای دانش آموزی خواند و اظهار کرد: دانش آموزان در سنین کودکی و با طرح سئوالات می توانند به حل مسئله بپردازند و تاسیس و تشکیل پژوهش سراهای دانش آموزی با هدف تقویت «چرایی»، «چیستی» و«چگونگی» در دانش آموزان شکل گرفت.
فانی افزود: با بیان این تقاوت افراد عادی جامعه با پژوهشگران در قضاوت بین «ظواهر» و«ریشه ها» ، تصریح کرد: در آموزش تمام تلاش به این موضوع معطوف است که ضمن پرداختن به ریشه ها و علل مشکلات به دنبال حل مسائل باشیم وتاکید رئیس جمهور هم بر حساسیت و نقش پژوهش و تحقیق در حل مشکلات جامعه است.
وزیر آموزش وپرورش نقش معلمان را در فرایند دانش آموزان پژوهشگر کلیدی توصیف کرد و ادامه داد : یک معلم پژوهنده می تواند دانش آموز پژوهشگر تربیت کند.
گفتنی است در این مراسم، از پژوهشگران پژوهش سراهای برتر تقدیر شد.