وزیر راه و شهرسازی با اشاره به آمارهای موجود در زمینه تولیدات علمی و فناوری کشور، اظهار داشت: در حال حاضر در حوزه ارائه مقالات ISI ایران در رتبه شانزدهم دنیا قرار دارد که جایگاه بسیار خوبی است ولی در شاخص آمادگی و ظرفیت فناوری، ایران در میان 142 کشور دنیا جایگاه 116 را به خود اختصاص داده است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به آمارهای موجود در زمینه تولیدات علمی و فناوری کشور، اظهار داشت: در حال حاضر در حوزه ارائه مقالات ISI ایران در رتبه شانزدهم دنیا قرار دارد که جایگاه بسیار خوبی است ولی در شاخص آمادگی و ظرفیت فناوری، ایران در میان 142 کشور دنیا جایگاه 116 را به خود اختصاص داده است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت راه وشهرسازی، عباس آخوندی در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی سخن میگفت، با اشاره به این مطلب که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی باید به عنوان کانون تفکر و اندیشه وزارت راه و شهرسازی حضور داشته باشد گفت: مرکز تحقیقات با توجه به امکانات و نیروهای متخصص موجود در بدنه خود میتواند به عنوان چراغ هدایت پژوهش و تحقیق مجموعه وزارت راه و شهرسازی انجام وظیفه کند.
وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: انتظار ما از مجموعه مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی این است که در پنج حوزه مسکن و شهرسازی، اقتصاد و مسائل مالی، حوزه مسائل اجتماعی و حوزه مسائل فنی و مهندسی زمینه اقدامات و فعالیتهای کاربردی در سطح کشور را فراهم کند.
آخوندی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برای رشد فناوری و دانش مهندسی مسیر طولانی را در پیش داریم ولی باید بپذیریم که بدون ساختار مناسب، این دانش در جامعه تسری نخواهد یافت.
وی با اشاره به آمارهای موجود در زمینه تولیدات علمی و فناوری کشور افزود: در حال حاضر ما با دو شاخص روبرو هستیم. در حوزه ارائه مقالات ISI ایران در رتبه شانزدهم دنیا قرار دارد که جایگاه بسیار خوبی است ولی در مقابل اگر این تولید مقاله را با شاخص آمادگی و ظرفیت فناوری در ایران مقایسه کنیم، ایران در میان 142 کشور دنیا جایگاه 116 را به خود اختصاص داده است که این آمار موید این مسئله است که ایران توان پذیرش تکنولوژی و فناوری را در سطح مطلوب و مورد انتظار دارا نمیباشد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان انتظارات خود از مجموعه مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی گفت: از مرکز تحقیقات انتظار داریم که با ایجاد شبکهای از دانش، این امکان را فراهم آورد که بدانیم چگونه میتوان به ارتقا و توسعه در حوزههای مختلف راه و شهرسازی دست یابیم. امیدواریم که بتوانیم حوزههای دانش را در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارتقا داده و زمینه توسعه پژوهش را بیشتر از قبل فراهم نماییم تا این مرکز جریان اندیشه را در تار و پود وزارتخانه ایجاد کند.
اجرای اقتصاد مقاومتی بر اساس پیشرفت های درونزا
معاون وزیر و رئیس سازمان هواپیمایی کشور نیز در بخش دیگری از مراسم امروز با اشاره به سرمایهگذاری کشورهای توسعه یافته در اقتصاد دانشبنیان گفت: در آسیا نیز کشورهای سنگاپور، مالزی و اخیرا ویتنام با سرمایهگذاری در اقتصاد دانش بنیان به نتایج خوبی دست یافتهاند. یکی از ویژگی های اقتصاد دانشبنیان درونزا بودن است که به اقتصاد مقاومتی بسیار نزدیک است٬ زیرا اقتصاد مقاومتی نیز بر اساس پیشرفت های درونزا اجرا میشود.
علیرضا جهانگیریان با بیان اینکه در کشور ما از دهه 70 الگوی اقتصاد درونزا شکل گرفت، ادامه داد: نخستین بار در ایران مسئله IT در این حوزه مورد توجه قرار گرفت ما در سالهای گذشته در زمینه تولید علم و فناوری به پیشرفت های بسیاری دست یافته ایم. با بررسی زیربنای اقتصاد دانشبنیان در می یابیم که محور اصلی این دانش بر اساس توسعه نیروی انسانی است یعنی توسعه نیروی انسانی زمینه های فعالیت و ارتقای این دانش را فراهم می کند و همچنین دانش و پژوهش نیز در پرورش و توسعه نیروی انسانی موثر است.
جهانگیریان با بیان اینکه فارغ التحصیلان دانشگاه های خوب کشور هم تراز با دانشآموختگان بهترین دانشگاه های جهان هستند اظهار کرد: ما در آموزش به پیشرفت های خوبی دست یافتیم اما در پژوهش هنوز دچار بیماری های مزمنی هستیم. در پژوهش یافته های جدیدی در حوزه های مختلف مانند نانو تکنولوژی وجود دارد اما در عموم حوزه های کاربردی کشور مانند حمل و نقل و مسکن و شهرسازی هنوز میوههای پژوهش نتوانسته به نحو مطلوبی به بار بنشینند که البته موانعی وجود دارد.
وی ادامه داد: شناسایی موارد و راهکارهایی که باعث رونق حوزه پژوهش در حمل و نقل و مسکن و شهرسازی می شود حائز اهمیت است. حمل و نقل هوایی در دنیا روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. به طوری که 3.5 درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها در دنیا را به خود اختصاص میدهد. حدود 58 میلیون نفر در دنیا مستقیم و غیر مستقیم در این صنعت مشغول فعالیت هستند و همچنین ارزش افزوده هر شغل در حوزه حمل و نقل هوایی 3 برابر هر شغل در حوزه های دیگر است.
جهانگیریان صنعت حمل و نقل هوایی را صنعتی دانشبنیان خواند و افزود: من پیشتر در صنعت حمل و نقل ریلی مشغول فعالیت بودم، در آن زمان پیوسته این مسئله مطرح بود که حمل و نقل ریلی کمترین میزان مصرف سوخت را در میان سایر حمل و نقل های دارد اما با اتفاقاتی که در 10 تا 15 سال گذشته رخ داد مصرف سوخت در حمل و نقل هواپیمایی به نصف کاهش یافت. به این ترتیب مصرف هواپیماهای امروزی به ازای هر نفر نصف هواپیماهایی است که نسل قبل مورد استفاده قرار می گرفت اما متاسفانه هنوز ما از هواپیماهایی با سن متوسط 20 سال استفاده می کنیم.
جهانگیریان با بیان اینکه به ازای هر مسافر در 100 کیلومتر 3.5 لیتر سوخت در حمل و نقل هوایی استفاده میشود، گفت: در حال حاضر افرادی که در حمل و نقل هوایی مشغول فعالیت اند مدعی هستند که مصرف سوخت در حمل و نقل هوایی کمتر از مصرف سوخت در حمل و نقل جاده ای است البته با توجه به کاهش زمان سفر در حمل و نقل هوایی می توان به نقش حائز اهمیت این حمل و نقل پی برد. همواره رشد حمل و نقل هوایی در بحران های اقتصادی به صورت مجزا عمل کرده است یعنی رشد خود را در بحران های اقتصادی حفظ کرده است. بالاترین رشد حمل و نقل هوایی در خاورمیانه با رقمی معادل 8 تا 10 درصد است این آمار در دنیا 4 تا 6 درصد گزارش شده است.
عدم محدودیت بودجهای در پژوهشهای کاربردی
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راهآهن نیز به عنوان سخنران بعدی این مراسم با اشاره به این مطلب که در خصوص پژوهش تا به امروز حرفهای زیادی شنیده و گفته شده است، گفت: نیاز به پژوهش باید از بدنه اجرایی سازمانها و واحد عملیات کار در سازمانها شکل بگیرد. تشخیص این احتیاج بسیار مهم است. مدیران ما باید دانش به روزی داشته باشند و بر اساس آن بتوانند پروژههای مورد نیازشان را تعریف نمایند. نیاز به پژوهش باید از درون این واحدها شکل بگیرد و پروژه تعریف شود. بخشهای پژوهشی نیز باید بر روی این پروژهها تمرکز نموده و راهحلهای علمی ارائه دهند. اگر این مدل را در سازمانها پیاده نماییم میتوانیم به یک روند پژوهشی درست و منطقی دست یابیم.
محسن پورسیدآقایی ادامه داد: بنابراین داشتن مدیر به روز یک اولویت است و کارشناسانی که در بخش پژوهشی حضور دارند نیز باید مسائل اجرایی را درک نمایند و مشکلات اجرایی را بشناسند. ما به پژوهشگرانی نیاز داریم که در محیط اجرا کار کرده باشند. ایدهپردازی هایی که در خصوص زمینه اجرای آن تفکری نشده باشد و همچنین به هزینهها و نیروی انسانی آن توجهی نشده باشد در عمل بینتیجه خواهد بود. باید نیاز را از بخش اجرا گرفته باشد در کنار مدیری که به علم روز مجهز است دو عامل اصلی حرکت و توسعه در پژوهش به شمار میروند.
وی در ادامه سخنان خود از عدم محدودیت بودجهای در حوزه انجام پژوهشهای کاربردی خبر داد و اظهار داشت که مشکل پژوهش در کشور از جنس کمبود منابع نیست.
پورسیدآقایی افزود: باید فکر کنیم و ببینیم که چگونه میتوانیم فرآیندهای جدید پژوهشی را تعریف نماییم و با استفاده از نیروهای متخصص و امکانات نرمافزاری موجود در کشور حرکت نماییم.
لزوم ارزیابی و کنترل پروژهها در مرکز تحقیقات
معاون راه روستایی وزارت راه و شهرسازی نیز در بخش دیگری از مراسم امروز گفت: نادیده گرفتن بحث پژوهش در کشور سبب میشود اذهان نتایج نامطلوبی بگیرند.
میرشفیع حضور مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را به عنوان یک کاتالیزور و یک مرکز علمی دارای پتانسیل بسیار در هدایت حوزه پژوهش کشور بسیار مهم و حائز اهمیت دانست و افزود که این مرکز میتواند با ارزیابی و کنترل پروژهها، آنها را به سمت نتایج مطلوب و مورد نیاز کشور هدایت نماید.
معاون تحقیقات و فناوری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ابتدای مراسم گرامیداشت هفته پژوهش در این مرکز گفت: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از ابتدای امسال چشماندازی را برای حوزه تحقیق و پژوهش خود در نظر گرفته است.
بر این اساس این مرکز تلاش دارد تا به عنوان یک مرکز و کانون تفکر و تحقیق در حوزههای ساختمان، معماری، شهرسازی و حمل و نقل کشور عمل نموده و ضمن مشارکت در سیاستگزاریهای مربوط به حوزههای یاد شده، در امر آموزش و ترویج یافتهها نیز گامهای مهم و تاثیرگذاری را بردارد.
صفارزاده در ادامه سخنان خود، توسعه و گسترش پژوهش در زمینههای مرتبط با ساختمان، معماری، شهرسازی و حمل و نقل، تهیه ضوابط و مقررات و دستورالعملها و استانداردها در این حوزهها، ارتقای کیفیت در امور ساخت و ساز، حمل و نقل، شهرسازی، معماری، ساختمان و مسکن از طریق انجام طرحهای پژوهشی کاربردی و ترویج و انتشار نتایج دستاوردهای حاصله را مهمترین ماموریتهای کاری مرکز تحقیقات عنوان نمود.
وی همچنین با معرفی ساختار تشکیلاتی جدید مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به توضیح اجمالی در خصوص فعالیتهای مرکز تحقیقات در قالب چهار پژوهشکده تازه تاسیس پرداخت و خاطنشان ساخت که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی محورهای تحقیقات خود را در قالب این چهار پژوهشکده انجام و به مرحله اجرا درخواهد آورد.
در پایان مراسم از پژوهشگران برتر در حوزههای مختلف راه و شهرسازی قدردانی به عمل آمد.
مراسم گرامیداشت هفته ملی پژوهش با حضور وزیر راه و شهرسازی، معاونان وزیر و مدیران، متخصصین و پژوهشگران در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد.