استحاله فرهنگی و تلاش برای از بین بردن شعائر مذهبی و دینی و دوری از آداب و رسوم ملی به وضوح در سیاست ها و عملکرد حکومت پهلوی دیده می شود
مراسم رونمایی از تاریخ شفاهی ایران در عصر پهلوی دوم با حضور شخصیت های سیاسی و فرهنگی در کتابخانه ملی برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران دکتر سید رضا صالحی امیری در این مراسم با ابراز خرسندی از حضور شخصیت های فرهنگی و سیاسی در رونمایی این پروژه عظیم پژوهشی گفت: در حوزه تاریخ نگاری به طور معمول از سه شیوه استفاده می شود: شیوه اسنادی، روش قضاوت تحلیلی و تاریخ شفاهی. رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه با اشاره به روش های تاریخ نگاری افزود: در شیوه اسنادی مبنای نگارش و تدوین مباحث تاریخی مبتنی بر اسناد و مدارک به جای مانده از آن دوره تاریخی است و معمولا به علت عدم دسترسی به افراد به نوشته ها و مکتوبات مراجعه می شود. در روش قضاوت تحلیلی منابع بسیاری وجود دارد که عمدتا تحلیل تاریخی یا تاریخ تحلیلی است که مزایا و معایب خود را دارد. صالحی با بیان این که تاریخ شفاهی یکی دیگر از روش های ثبت تاریخ است تصریح کرد: از جهاتی این روش یکی از مستند ترین شیوه های توصیف وقایع تاریخی است در صورتی که به محاسن و معایب دوره تاریخی که شرح داده می شود منصفانه و بی طرفانه پرداخته شود. دکتر صالحی در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز تاسف از عدم آگاهی و آشنایی نسل جدید و جوان جامعه با واقعیت ها و وقایع دوران پهلوی دوم گفت: متاسفانه نسل جدید ما کمتر به تاریخ پهلوی اشراف و آگاهی دارند. وی افزود: در دنیای امروز ما با جعل تاریخ توسط عناصر ور شکسته و زخم خورده مواجه هستیم، افراد و رسانه هایی که قصد تطهیر تاریخ پهلوی را دارند. رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به وضعیت بسیار نا مساعد ایران در دوران پهلوی دوم در تمامی زمینه ها به خصوص فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی گفت:با بررسی و مطالعه عملکرد رژیم پهلوی می توان به چند رویکرد عمده حکومت پهلوی در حوزه فرهنگ اشاره کرد که از آن جمله غربی سازی و مدرن سازی فرهنگی که به شکل محسوسی خصوصا در سال های پایانی حکومت پهلوی مشهود بود.صالحی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که پهلوی دوم بسیار تلاش می کرد تا با احیای فرهنگ باستان گرایی و زدودن فرهنگ دینی از تمام ابعاد جامعه ایرانی این گونه القا کند که جامعه در پرتو و چتر سلطتنت می تواند بقا و قوام داشته باشد ، افزود: استحاله فرهنگی و تلاش برای از بین بردن شعائر مذهبی و دینی و دوری از آداب و رسوم ملی به وضوح در سیاست ها و عملکرد حکومت پهلوی دیده می شود.وی با بیان این موضوع که دلسوزان فرهنگی و کسانی که در این حوزه فعالیت دارند مکلفند تصویر واقعی از گذشته ایران را به نسل کنونی ارائه کنند گفت: کاری که در این پروژه انجام شد این بود که ما پهلوی را از زبان چهره های مطرح و تاثیر گذار حکومت بازنمایی و بیان کردیم .ارزش و اهمیت این کار زمانی مشخص می شود که این پروژه عظیم فرهنگی پژوهشی بدون دخل و تصرف مصاحبه کنندگان انجام شده است.صالحی گفت: این کار علاوه بر تاریخ شفاهی به پشتوانه 100 هزار برگ سند اثری در خور توجه است.
صالحی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به کارهایی که باید پس از ارائه تاریخ شفاهی پهلوی انجام پذیرد گفت: نقد و تحلیل این پروژه بزرگ توسط اهل فن و تربیت کادر کارشناس برای ادامه مسیر این پروژه ملی و ماندگار. وی افزود: جوانان ما باید بدانند که ما از چه فضایی عبور کردیم و در چه فضایی هستیم و قدر شرایطی که داریم را بدانند. این نظام حاصل و ثمره مجاهدت ، مردانگی و شهامت بزرگان و عزیزانی است که با همت و خون خود برای ما به ارمغان گذاشته شده است.وی گفت: اسلام تنها راه نجات ماست و هیچ راهی جز مبانی وحیانی نمی تواند باعث خوشبختی و صلاح بشر شود.