مهمترین چالش امروز ما اختلال ارتباطی با جامعه به ویژه نسل جوان است. نه آنها پیام ما را میشنوند و نه ما پیام آنها را. مساله جدی دیگر این است که ظرفیت نقد در جامعه ایجاد نشده است و همه به میزانی از نقد متکدر میشوند.
دومین آیین اعطای "جایزه ایسپا به فعالان حوزه نظرسنجی و پیمایشی" توسط جهاد دانشگاهی و با حضور دکتر سید رضا صالحی، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاد دانشگاهی و تعدادی از معاونان این نهاد برپا شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران سید رضا صالحی با تاکید بر این که بدون پذیرش رسمی هم همه ما تحت تاثیر دادههای حوزه نظرسنجی هستیم، گفت: به دلیل آنکه اغلب میل نداریم جامعه را آن گونه که هست ببینیم، تلاش میکنیم آن گونه که میپسندیم، تحلیل کنیم. همه مسوولان نیز به میزانی متفاوت تحت تاثیر نتایج این دادهها هستند.
او با بیان این مطلب که جامعه ایرانی پیش بینی ناپذیر است، گفت: هنوز مدل ایدلوژیکی شکل نگرفته است که بتواند تحلیل درستی از تحولات جامعه داشته باشد. در دهه چهارم با تحولاتی جدی مواجه هستیم که حجم، سرعت، عمق و شدتی بسیار گسترده دارند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تاخیر جامعهشناسان نسبت به تحلیل وقایع اجتماعی گفت: پس از انقلاب اسلامی دو پدیده سیاسی در ایران به وقوع پیوست که یکی انتخابات سال 1376 بود و دیگری، انتخابات سال1392. به یاد دارم که پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 بسیاری از جامعهشناسان معتقد بودند که دکتر حسن روحانی رای مردمی را برای ریاست جمهوری کسب نمیکند و حاضر به پذیریش نظر ما نبودند. اما پس از پیروزی او در ریاست جمهوری، هیچ یک از این افراد که قریب به 100 تحلیل گر بودند دست به قلم نشدند و درباره این پیروزی و علل آن سخن بگویند. این مسئله نشان می دهد که متأسفانه در ایران روحیه نقد وجود ندارد.
او با بیان این مطلب که در دهه چهارم با تحولات جدی در جامعه ایران روبه رو هستیم گفت: در مواجه با این رویدادها باید ببینیم که سهم ما چیست. متأسفانه بیشتر تحلیلهای ما در مواجه با رویدادها توصیف گرا است و ما قدرت پیش بینی کمتری را نسبت به پدیدهها داریم، در چنین موقیعتی جامعه دچار دو زیستی میشود.
دکتر صالحی یکی از نقاط گرانیگاه دولت روحانی را توجه به حوزه زنان دانست و گفت: زمانی که مسیرهای رسیدن به پیروزی آقای روحانی را بررسی میکردیم متوجه شدیم اگر بتوانیم رای زنان و جوانان را در انتخابات داشته باشیم با انتخاباتی پویا روبه رو خواهیم بود که چنین نیز شد.
او تغییر سبک زندگی از عرصه سیاسی به اجتماعی را یکی از تحولات دانست و افزود: تغییرات آینده جامعه ایران از نوع نرم است و بر بستر شبکههای اجتماعی شکل میگیرد و مسیر تغییرات از سبک سیاسی به سبک اجتماعی تغییر خواهد کرد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با انتقاد به این مسئله که امروز همه اپوزیسیون شدهاند، گفت: پس چه کسی مسوول این سیستم است؟ همه باید سهمی برای خود بپذیریم و به همان میزان پاسخگو باشیم؛ در آن صورت نوع نگاه ما تغییر میکند. مهمترین چالش امروز ما اختلال ارتباطی با جامعه به ویژه نسل جوان است. نه آنها پیام ما را میشنوند و نه ما پیام آنها را. مساله جدی دیگر این است که ظرفیت نقد در جامعه ایجاد نشده است و همه به میزانی از نقد متکدر میشوند.
او با بیان اینکه جامعه ما فاقد ظرفیت تخلیه اجتماعی است، اظهار کرد: به نظر میرسد با انباشتی از مطالبات و عصبیتها در جامعه مواجهیم. میتوان گفت که ظهور دولت فعلی روزنههای جدید را برای تخلیه جامعه ایجاد کرده است. امروز تا حدودی فضا عقلانی شده و مناسبات جدید در حال شکل گیری است که باید آنها را تقویت کرد. در غیر این صورت با پدیده رفتارهای رادیکال رو به رو خواهیم شد. باید بسترهای لازم برای تخلیه اجتماعی در جامعه را ایجاد کرد چراکه اصطلاحا اگر در زمین با این امر مخالفت شود، حتما زیرزمینی خواهد شد..
دکتر صالحی در پایان تصریح کرد: اکسیر حیات بخش جامعه ایران، اخلاق، فضیلت و معرفت است و مهمترین بحران و تهدید جامعه آتی ایران، افول اخلاق و فضیلت به شمار میرود. وی ادامه داد: هدایت، ارتقا و آموزش فرهنگی در جامعه نیز یک ضرورت است و من بر این باورم که همچنان ارزشهای بنیادی در جامعه، هدایتگر جامعه ایران است.
گفتنی است مراسم مذکور در مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در ساختمان مرکزی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
اضافه می شود "جایزه ایسپا" هر ساله و همزمان با هفته پژوهش به منظور معرفی و تقدیر از برترین ها در حوزه نظرسنجی از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) به فعالان و پیشکسوتان این حوزه اهدا می شود.دومین مراسم اعطای جایزه ایسپا با عنوان گرامیداشت مرحوم علی اسدی؛ از نخستین افراد فعال در حوزه نظرسنجی و پیمایش در ایران، اهداء می شود.