وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سفر وزیر امور خارجه ترکیه به کشورمان را سرآغاز روابط گسترده دو کشور توصیف کرد و گفت: ایران و ترکیه دارای دیدگاه های مشترک هستند و امیدواریم مواضع دو کشور در مبارزه با تروریسم به هم نزدیک تر شود.
رییس دستگاه دیپلماسی امروز (چهارشنبه) در نشست خبری مشترک با «مولود چاووش اوغلو» همتای ترکیه ای خود، ابراز امیدواری کرد: سفر وی به تهران سرآغاز یک روند پرتحرک از ضوابط دو کشور مسلمان، همسایه، برادر و دوست ایران و ترکیه باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا ، ظریف با بیان اینکه ما روابط بسیار گسترده و مهمی با ترکیه به عنوان یک همسایه خوب داشته و داریم، اظهار داشت: رهبران دو کشور طی دیدارهای متعددی که در سال گذشته داشتند اهداف مهمی را هم در روابط اقتصادی و هم در روابط سیاسی و منطقه ای برای دو کشور برنامه ریزی کردند که از جمله آنها می توان به هدفگذاری رسیدن به روابط اقتصادی 30 میلیارد دلار تا سال 2015 است.
وی با اشاره به تشکیل کمیسیون مشترک عالی دو کشور به ریاست روسای جمهوری دو طرف اظهار داشت: نخستین جلسه این کمیسیون در سفر رسمی آقای روحانی به آنکارا برگزار شد و جلسه دوم آن هم در سفر عادی اردوغان ریاست جمهوری ترکیه طی ماه آینده میلادی در تهران برگزار می شود.
وی ادامه داد: این اقدام یک نمونه ویژه از روابط عالی دو کشور است که امیدوارم روابط گسترش یابد.
وزیر امور خارجه گفت: موضوعات کوچکی که در روابط دو جانبه وجود دارد به سادگی و با کمک و همکاری دو کشور قابل حل است همچون معضل تردد کامیون ها که با تدابیر و اراده سیاسی دو کشور به زودی حل می شود. هرچند فعلا تا حدود زیادی مشکل به طور موقت حل شده اما امیدواریم با همکاری دوستان ما و راه و ترابری دو کشور موضوع به صورت عادلانه و نهایی حل و فصل شود.
وزیر امور خارجه افزود: در مورد مسائل منطقه ای، دو کشور دارای دیدگاه های مشترک فراوانی هستند که از اصول مبنایی دو کشور نشات می گیرد و البته تفاوت هایی هم وجود دارد که با وجود دشمنی مشترک و بزرگ که همان خطر بزرگ افراط، ترور و فرقه گرایی نیاز داریم که هرچه بیشتر مواضع خود را به هم نزدیک کنیم و با همکاری هم مانع از ورود تروریست ها به عراق و سوریه شویم.
ظریف اظهار امیدواری کرد: با تشریک دیدگاه ها و نظرات بتوانیم تفاوت های دیدگاه خود و دوستان مان در مورد سوریه را به حداقل برسانیم. نه ما و نه ترکیه تمایل نداریم که مردم سوریه قربانی ترور و خشونت باشند و هرچه سریع تر باید صلح در این کشور برقرار شود.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: به رغم اختلاف دیدگاه ها روی این مسائل کار می کنیم تا منطقه روی آرامش، ثبات و صلح و توسعه را ببیند.
ظریف ادامه داد: خوشحالیم که در عراق زمینه های همکاری زیادی با دوستان ترک داریم و آن را گسترش خواهیم داد.
ظریف گفت: فکر می کنیم اولین سفر وزیر خارجه ترکیه آغاز جدیدی برای گسترش روابط دو جانبه، منطقه ای و بین المللی بین دو کشور ایران و ترکیه خواهد بود و خطاب به چاووش اوغلو گفت امیدوارم سفر شما آغازی برای تبادل نظرات گسترده بین من و جنابعالی و مسوولین دو کشور شود.
ظریف در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد ارزیابی اش از مذاکرات هسته ای اظهار داشت: موضع مردم و دولت ترکیه در مورد حق جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها برای داشتن انرژی صلح آمیز هسته ای شامل غنی سازی در کنار تاکید مشترک ما بر غیرقابل قبول بودن حرکت به سمت سلاح هسته ای توسط هر کشوری تشکر می کنم.
وی ادامه داد: موضع خوب ترکیه در این زمینه تنها اعلام موضع نبوده بلکه این کشور بارها میزبان مذاکرات بوده است که چه در دولت گذشته و چه در زمانی که من بودم یک بار مذاکرات مهمی را در استانبول داشتیم.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: نقشی که ترکیه در طرح ارائه یک راهکار عملی برای پایان دادن به موضوع وجود داشت اگر آن زمان (توافق بین ایران، ترکیه و برزیل) به رسمیت شناخته شده بود نیاز نبود این مذاکرات تا امروز ادامه یابد. امروز هم این پرونده به راحتی قابل حل است.
وی خاطرنشان کرد: اگر بقیه همسایگان هم از مدل ترکیه پیروی کنند و بدانند که ادامه بحران هسته ای به نفع هیچ کشوری نیست و نگران از راهکاری که منافع همه را تامین کنند، نباشند، می تواند ترکیه مدل خوبی برای همسایگان باشد و از روابط حسن همجواری دو کشور را در این زمینه مهم پیگیری کنند.
وزیر امور خارجه با اشاره به مذاکرات ایران با گروه 1+5 اظهار داشت: البته این مذاکرات با 1+5 است که در کنار آن مذاکرات دو جانبه ای را با کشورهای مختلف آن گروه داشته ایم که از جمله آن می توان به دیدار شب گذشته با فرانسه و همچنین دیدارهای امروز با چین و روسیه اشاره کرد.
ظریف افزود: باید توجه کنیم که مذاکرات ما با کشورهای 1+5 مذاکرات مستمری است. ما با سایر اعضای گروه 1+5 روابط دیپلماتیک و مذاکرات داریم اما مذاکره ما با آمریکا منحصر به مساله هسته ای است و در حاشیه آن مذاکرات است چرا که ما با این کشور روابط دیپلماتیک نداریم.
وی خاطرنشان کرد: ما با سایر اعضا در همه زمینه ها مذاکره می کنیم اما با آمریکا فقط در حاشیه مذاکرات مذاکره می کنیم؛ بنابراین ممکن است تعبیر خوبی نباشد که بگوییم مذاکره با آمریکا است بلکه مذاکره با همه اعضای 1+5 است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: فکر می کنم همه کشورها به ویژه گروه 1+5 به این نتیجه رسیدند که تنها راه رسیدن به توافق شناسایی حق ایران و احترام به خواست ملت ایران براساس احترام متقابل است و تحریم ها هیچ فایده ای نداشته و نخواهد داشت و فقط عزم مردم ایران را تقویت خواهد کرد.
وی تصریح کرد: ما می خواهیم برنامه هسته ای ما براساس چارچوب مقررات بین المللی پیش برود و معتقدیم رسیدن به تفاهم کاملا ممکن و زمینه آن فراهم است.
وی با تاکید بر اینکه همه هدف ما صلح آمیز و شفاف است تصریح کرد: هیچ کس از توافق متضرر نمی شود بلکه از به نتیجه نرسیدن مذاکرات ضرر می کنند و همین دلیل است که مذاکرات در فضای مناسبی دنبال شده و قدم های خوبی برداشته شده و انشاءالله قدم های بعدی به نتیجه برسد.
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی در مورد همکاری ایران و ترکیه در قبال پایان دادن به مشکل آوارگان و پناهندگان سوری در مذاکرات امروز اظهار داشت: ما به صورت کلی در مورد ضرورت پایان دادن به جنگ و کشتار مردم سوریه و مشکل تروریسم بحث کردیم و همچنین بر ضرورت حمایت بین المللی از اقدامات انسان دوستانه تاکید کردیم.
وی ادامه داد: همچنین با دوستانمان در ترکیه در مورد کمک رسانی انسانی به مردم سوریه و پناهندگان صحبت کردیم.
وزیر امور خارجه با بیان این که در داخل سوریه 7 میلیون نفر آواره هستند و چندین میلیون نفر هم در کشورهای همجوار پناهنده شده اند ، اظهار داشت: در مذاکرات امروز ضرورت همکاری بین المللی در این زمینه مورد بحث قرار گرفت و همچنین در مورد جزییات آن بین وزرای خارجه و مسوولین هلال احمر بحث خواهد شد.
ظریف همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد رایزنی های منطقه ای و حضور همزمان نمایندگانی از کشورهای ایران، ترکیه، سوریه و عراق اظهار داشت: همه ما برای برقراری ثبات در منطقه تلاش می کنیم و رایزنی های گسترده در این زمینه چیز جدیدی نیست.
وزیر امور خارجه افزود: در سال گذشته بیش از هشت بار با وزیر خارجه سابق ترکیه گفت وگو کردم و امیدوارم با همین جدیت با آقای چاووش اوغلو گفت وگو داشته باشیم؛ البته امیدوارم مشکلات خیلی زودتر حل شود اما نیاز است برای حل چالش ها گفت وگو داشته باشیم.
ظریف با بیان این که نمی توانیم بگوییم حرکت چهارجانبه ای شروع شده است، اظهار داشت: امیدوارم همه کشورها بتوانند از نزدیک برای آینده ای بهتر، صلح و ثبات در منطقه همکاری کنند.