حفاظت و مرمت و خریداری نسخه های خطی یکی از برنامه های هشتگانه کتابخانه ملی است/در کتابخانه ملی برنامه منسجمی برای تجهیز این بخش داریم و قصد داریم ظرفیت های این بخش را افزایش دهیم.
دکتر سیدرضا صالحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: برگزاری همایش حامیان نسخ خطی یکی از حرکت هایی است که نتیجه آن فضلیت جویی و فضلیت خواهی است.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، دکتر رضا صالحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در چهاردهمین همایش حامیان نسخ خطی با بیان این مطلب که امروزه هوای کشور پاک تر شده است و نفس کشیدن در چنین هوایی راحت تر شده گفت: برگزاری همایش حامیان نسخ خطی یکی از حرکت هایی است که نتیجه آن فضلیت جویی و فضلیت خواهی است.
او افزود: ای کاش اصحاب سیاسی و اقتصادی نیز سال و ماهی را برای زیستن در محیط فرهنگی اختصاص می دادند و لذت زندگی در این حوزه را درک می کردند. امروزه فرهنگ بن مایه همه فضلیت ها است و مسیر توسعه بدون فرهنگ میسر نمی شود.
صالحی با بیان این مطلب که حوزه نسخه های خطی فاقد تخصص است، تصریح کرد: اما این درک را دارم که مجموعه تلاش کسانی که در برگزاری همایش حامیان نسخ خطی در این سال ها زحمت کشیده اند در جهت هویت بخشی به جامعه و نظام جمهوری اسلامی ایران بوده و زمینه ای را برای رابطه حوزه تمدن و فرهنگ ایرانی و منابع خطی بوجود آورده است.
او با بیان این مطلب که حامیان نسخ خطی را باید حامی هویت ایرانی و اسلامی بدانیم یادآور شد: هویت آن ارزش بنیادینی است که به وجود آن افتخار می کنیم و نبود آن موجب خسران می شود. زبان و خط فارسی، قام دانشمندان و فرهیختگانمان و حاملان فرهنگ ما بخشی از هویت ملی ما محسوب می شوند.
صالحی با اشاره به تلاش های مستمردکتر نجف قلی حبیبی در برگزاری همایش حامیان خطی گفت: مهمانان این همایش از چهره های هویت ساز کشور به شمار می روند. چهره های چون علی یونسی، احمد مسجد جامعی و نجفی مرعشی.
او در ادامه حفاظت و مرمت و خریداری نسخه های خطی را یکی از برنامه های هشتگانه کتابخانه ملی عنوان کرد و گفت: در کتابخانه ملی برنامه منسجمی برای تجهیز این بخش داریم و قصد داریم ظرفیت های این بخش را افزایش دهیم. امروزه بخش عظیمی از نسخه های خطی ایرانی و اسلامی در شبه قاره پراکنده است، بخش دیگر این آثار در میان خانواده های ایرانی پراکنده است تلاش داریم که این آثار ارزشمند را خریداری کنیم تا هم از خطر نابودی آن ها جلوگیری کنیم و هم زمینه تجهیز بخش نسخه های کتابخانه ملی را فراهم کنیم.
به گفته دکتر صالحی امیری، نسخ خطی میراث شرافت و هویت فرهنگ و اخلاق ما هستند و ما باید این میراث را حفظ و نگهداری کنیم و آن را به نسل های آتی منتقل کنیم.
او در ادامه از اندیشمندان و پژوهشگران حوزه فرهنگی برای برگزاری سینمارها و نشست های تخصصی در کتابخانه ملی دعوت کرد و گفت: با برگزاری نشست های فرهنگی می توانیم گامی در امر توسعه کشور برداریم.
صالحی امیری در پایان سخنانش با اشاره به برنامه بودجه 94 گفت: با مشخص شدن برنامه بودجه کشور و با کمک دولت تدبیر و امید قصد داریم که برنامه منسجمی را در کتابخانه ملی پیش گیریم.
باید به شأن انسان ها احترام بگذاریم
دکتر نجف قلی حبیبی دبیر علمی همایش حامیان نسخه های خطی با پاسداشت مقام عزیزالله عطاردی گفت: کرامت انسانی ذاتی و اکتسابی است و ما باید به شان انسان ها احترام بگذاریم و برگزاری همایش هایی از این دست فرصت مغتنمی است که از کرامت اکتسابی افراد قدردانی کنیم.
او با اشاره به اهمیت هویت ملی گفت: یکی از رمزهای وحدت جامعه بهاء دان به عناصر هویتی است و هنرمندان و پژوهشگران در هویت سازی سهم بسزایی را ایفاء می کنند. وقتی از سوی یونسکو اعلام شد که سال 2012 و 2013 بزرگداشت هزاره تالیف قانون ابن سینا است ما ایرانی ها در گوشه گوشه جهان وجودمان شادمان شد.
به گفته حبیبی دولت جمهوری اسلامی ایران باید تلاش کند که از مقام بزرگانی که هویت ما را ساخته اند تجلیل شود. در ایران کم نیسنتد بزرگانی که با وجود فقر مادی هیچ گاه دست از تلاش های خود برای آموختن و آموزش دادن دست نکشیدند. مثلا فارابی آن قدر فقیر بود که توان مالی برای خریدن شمع را نداشت او برای این که تالیفاتش را بنویسد شب ها از نور چراغ های نگهبانی استفاده می کرد.
او در ادامه از خدمات تمام کسانی که در خلق یک کتاب سهم دارند تجلیل کرد و گفت: با توجه به این که تصیحح یک نسخه کاری زمان بر است پیشنهاد می کنم همایش حامیان نسخ خطی هر دو سال یک بار برگزار شود تا شتاب زدگی در کار محققان و پژوهشگران صورت نگیرد.
حبیبی در ادامه با اشاره به روند برگزاری چهاردهمین همایش حامیان نسخ خطی گفت: پس ازمعرفی دبیران بخش های همایش، دبیران داوران را که از چهره به نام این حوزه بودند برگزیدند و در نهایت با رای آن ها آثار انتخاب شد.به خواست داوران اسامی آن ها در این همایش اعلام نمی شود.
راه اندازی دبیرخانه دائمی همایش حامیان نسخ خطی ضرورت دارد
در ادامه محمد احمدی ابهری ضمن قدردانی از تمام کسانی که در برگزاری این همایش سهیم بودند گفت: در برگزاری این همایش نام برخی از کتابخانه ها نیست امیدوارم که در سال های آتی این همایش را یکپارچه و متحد برگزار کنیم.
او با اشاره به ضرورت راه اندازی دبیرخانه دائمی همایش حامیان نسخه های خطی گفت: همایش حامیان خطی نباید منحصر به یک روز شود باید در طول سال قدر حامیان خطی را بدانیم و از تجربیات کسانی که در این زمینه تلاش می کنند بهره مند شویم.
ابهری با اشاره بهت زدگی هیاتی که از دانشگاه کمبریج که از بخش های نسخه های خطی موجود در ایران بازدید کردند گفت: ایران یکی از توانا ترین کشورها در برخورداری از نسخه شناس ها و مصححان است و در بازدیدی که هیات دانشگاه کمبریج از بخش های مختلفی که در زمینه نسخه های خطی اشتند آن ها نیز به این موضوع اشاره کردند و از آن پس در تحقیقات خود سعی می کنند از نظرات نسخه شناسان ایرانی بهره گیرند.
او در ادامه از ضرورت راه اندازی اتحادیه حامیان نسخه های خطی خبر داد و گفت: این انجمن می تواند متشکل از انجمن فهرست نگاران،مصححان، مرمت گران و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی باشد.
در ادامه ناصر مهدوی مشاور سازمان میراث فرهنگی گفت: گذشته را نباید به فراموشی سپرد و باید تلاش کرد که با حفظ و پژوهش نسخه های خطی اخلاق و فرهنگ ایرانی اسلامی را به نسل های بعد انتقال دهیم.
او افزود: عزیزالله عطاردی یکی از کسانی بود که برای حفظ میراث معنوی ایرانی اسلامی زحمات ارزنده ای کشید و باید قدرادن چهره های فرهنگی چون او باشیم.
اجرای این همایش را ساعد باقری برعهده داشت و او با اشاره به برخی ایراداتی که در نسخه های خطی وجود دارد دارد، از ضرورت تهیه و انتشار نرم افزار صوتی نسخه های خطی خبر داد.