وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: پیشینه فرهنگ غنی کتاب و کتابداری در ایران، از تمدن های کهن این سرزمین آغاز شد،
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: پیشینه فرهنگ غنی کتاب و کتابداری در ایران، از تمدن های کهن این سرزمین آغاز شد،
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، علی جنتی روز یکشنبه در آیین تکریم مقام کتابداران و ترویج فرهنگ کتابخوانی که هم اکنون در تالار فرهنگ در حال برگزاری است افزود: کتابخوانی و کتابداری در طول تاریخ در مسیر تکامل خود، دارای فراز و فرودهایی بوده است.
وی کتابدار را باغبان باغ دانش و کتابدار حرفه ای را نگهبان دین و فرهنگ توصیف کرد و گفت: کتابخانه ها همواره از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده اند و توسعه این خانه باشکوه نمایانگر میزان دقت دولت ها به دانش انسان ها بوده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: کتابخانه ها همواره به نیازهای گوناگون جامعه پاسخ داده اند. هر زمان موقعیت و امکان رشد آنها فراهم شده، روند ترقی جامعه فزاینده بوده و هر زمان در معرض بی مهری قرار گرفته رشد جامعه متوقف شده است.
وی خاطرنشان کرد: همواره در طول تاریخ از رشد و بالندگی کتابخانه های ما در هراس بوده اند. امروز نیز در دوران جنگ سخت دقت در بخش کتابخانه ها امری ضروری و مهم است.
جنتی توضیح داد: باید در پاسداری و باغبانی درخت تنومند فرهنگ کوشا بوده و آن را آن گونه که شایسته ملت است، ارتقا دهیم.
جنتی با بیان این که کتابدار استاد جامع و معلم عشق و مهربانی است، گفت:کتابدار معلمی است که در یک کتابخانه عمومی با گستره ای از دانشجویان و دانش آموزان ارتباط دارد.
به گفته وی، این توان و دانش کتابداران است که می تواند برای هر دسته از مخاطبان راهنمایی های مناسبی ارائه داده و آنها را به خواندن کتاب های متناسب رهنمون کند.
قطار توسعه از توقف بازنماند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش مهم اطلاعات به عنوان یکی از کاربردی ترین ابزار ارتقای جامعه گفت: برای توانمندی، تحول و پویایی جامعه و بازنماندن از قطار توسعه ناگزیر هستیم از اطلاعات روز بهره مند شویم.
وی با بیان اینکه این اطلاعات، دارای رسانه ها و روش های انتقال پرشماری است، گفت: کتاب یکی از مهمترین رسانه هاست ؛ رسانه ای که روشنگر اجتماعات و انیس و همدم تنهایی افراد است. به گفته جنتی، کتابدار باید این رسانه ها را برای نیل به هدف به خدمت بگیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سخنان علامه طباطبایی درباره نقش کتاب و معلم در آموزش گفت: این اندیشمند برجسته نه دهم اطلاعات خود را از کتاب و یک دهم باقی را از آموزگار آموخته است.
کتاب کالای فرهنگی جامعه ناپذیر
جنتی ادامه داد: جای تاسف است که هنوز کالای فرهنگی کتاب به یک کالای جامعه پذیر تبدیل نشده و سرانه مطالعه کتاب به عنوان یک شاخصه تشخص علمی و فرهنگی برای این مرز و بوم شناخته نمی شود.
وی گفت: برای تحقق این چشم انداز زیبا نیازمند فراهم سازی و برنامه ریزی دقیق و تلاش همه افراد بویژه متصدیان کتابخانه های عمومی کشور هستیم.
جنتی اظهار داشت: موضوع کتاب و کتابخوانی از جمله تاکیدات همیشگی مقام معظم رهبری است و رییس جمهوری نیز به آن نگاه خاص و حساس دارند.
وی افزود: ایشان در آیین بازگشایی مدارس در مهرماه سال 92 با توجه به اهمیت کتاب و کتابخوانی در مدارس، بر لزوم دیده شدن این مواد درسی در برنامه هفتگی دانش آموزان تاکید فرمودند.
جنتی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز باتوجه به اهمیت موضوع، تفاهم نامه ای را با آموزش و پرورش به امضا رساند که در بندهایی از آن بر لزوم ارتقای سطح دانش و سرانه مطالعه و دسترسی به منابع کتابخوانی برای فرهنگیان و دانش آموزان پرداخته شده و به نهاد کتابخانه های عمومی برای اجرا ابلاغ شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک به مناسبت هفته کتاب ، یاد و خاطره علامه فقید سید محمد طباطبایی صاحب تفسیر المیزان را گرامی داشت و ابراز امیدواری کرد، با نگاه بصیر و تعهد بیشتر در منش و روش زندگی این متفکر و دانشمندان فرهیخته دیگر تلاش شود، ره توشه های دانش ذخیره ذهن و الگوی مسیر رو به تعالی افراد در طول زندگی آنها شود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا در این مراسم، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آیت الله محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی، محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت، حجت الاسلام محمود دعایی مدیر مسئول موسسه اطلاعات ، علیرضا مختارپور دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور و جمع کثیری از کتابداران سراسر کشور حضور داشتند.
در این مراسم همچنین از پدر شهید محسن حاجی حسنی کارگر قاری قرآن و از شهدای فاجعه منا و نجمه السادات طباطبایی دختر علامه سید محمد حسین طباطبایی با اهدای لوح و قران نفیس تقدیر شد.