وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران زمینههای گسترش همکاریهای سئول- تهران در زمینههای آب، برق و انرژی را «کاملا مهیا» دانست و از امضای 15 تفاهمنامه همکاری آب و برق با حضور رئیسان جمهوری دو کشور خبر داد.
وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران زمینههای گسترش همکاریهای سئول- تهران در زمینههای آب، برق و انرژی را «کاملا مهیا» دانست و از امضای 15 تفاهمنامه همکاری آب و برق با حضور رئیسان جمهوری دو کشور خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا،«حمید چیت چیان» امروز (شنبه) در دیدار با وزیر زمین، زیرساخت و حمل و نقل کره جنوبی در ساختمان ستادی این وزارتخانه، افزود: در ماههای گذشته بسیاری از زمینه های مورد علاقه دو کشور برای همکاری به یادداشت تفاهم تبدیل شده است که برخی از این تفاهمنامهها در سفر فردا (یکشنبه) «پارک گئون هی» رئیس جمهوری کره جنوبی، به تهران امضا می شود.
به گفته وی، در سفر رئیس جمهوری کره جنوبی به ایران 9 تفاهمنامه همکاری در بخش آب و 6 تفاهمنامه در بخش برق است.
وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران ابراز امیدواری کرد این تفاهمنامهها به یک سند راهبردی بین دو کشور تبدیل و هرچه زودتر اجرا شوند.
وی توضیح داد: ساخت سد و نیروگاه «بختیاری» و سد و نیروگاه «کارون2» و مدیریت هوشمند آب سدهایی که روی رود کارون ساخته شده است و همچنین بهره برداری از سد و انتقال آب از «بهشت آباد» به سه استان کشور (کرمان، یزد و اصفهان) از مفاد این تفاهمنامههاست.
وزیر نیرو اضافه کرد: ساخت سه نیروگاه به روش بی.او.او (BOO) و نیروگاه «زنجان4»، «نیزار» و «بافق» و هوشمندسازی شبکههای برق کشور نیز از مفاد تفاهمنامه های بخش برق است.
قراردادهای بی.او.او (BOO) مرتبط با تبدیل انرژی است و متن قرارداد خرید برق مصوب وزارت نیرو برای این مقصد مورد استناد و استفاده قرار می گیرد. برای هر قرارداد نرخ مورد عمل در قرارداد به تصویب وزیر نیرو می رسد.
در مدت اجرای قرارداد خرید برق شرکت توانیر نسبت به تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه اقدام می کند و این سوخت را بدون دریافت هزینه در اختیار سرمایه گذار قرار می دهد و پس از آن فقط تامین آن را تعهد می کند.
وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: ارتقای سطح ولتاژ انتقالی از 400 به 765 کیلوولت و کاهش تلفات شبکه انتقال و توزیع برق از دیگر موارد همکاری است که باید هرچه زودتر عملیاتی شود.
چیتچیان تاکید کرد دولت جمهوری اسلامی به طور 100 درصدی از این پروژهها حمایت می کند و گفت: بسیاری از این پروژهها به محیط زیست کمک می کند و امید می رود مشمول پرداخت وامهای کم بهره از سوی دولت کره جنوبی شود.
وی این اقدام ها را گام های نخستین در زمینههای همکاری دو کشور دانست و ابراز امیدواری کرد این همکاری ها با توجه به اینکه قرار است در زمینههای تولید برق در 10 سال آینده 47 هزار تا 50 هزار مگاوات به ظرفیت برق کشور افزوده شود، ادامه یابد (هفت هزار و 500 مگاوات از این میزان در زمینه انرژیهای تجدید پذیر است).
چیت چیان سهم جمعیت شهری زیر پوشش شبکههای فاضلاب را 43 تا 44 درصد اعلام کرد و گفت: به دلیل شرایط اقلیمی کشور به استفاده از سامانههای آب شیرین کن در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان نیازمندیم که امیدواریم شاهد همکاری مشترک شرکتهای داخلی و کره ای در این زمینه باشیم.
وزیر نیرو به حضور برخی شرکتهای کره ای در مناقصه خرید 400 دستگاه پست انتقال و توزیع شبکه برق کشور اشاره کرد و ادامه داد: میدان بزرگ کاری برای شرکتهای کرهای در ایران فراهم شده است که امیدواریم بتوانند از این شرایط کاری با انتقال فناوری و همکاری با شرکتهای ایرانی بهرهمند شوند.
وی اضافه کرد: وزارت نیرو با شرکتهای کره ای قرارداد یی.سی.آ (ECA) امضا کرده است و پرداخت قیمت برق را تضمین می کند.
چیت چیان ادامه داد: پس از گذشت پنج سال دوره خرید برق به روش ECA، شرکتهای کره ای مختارند برق تولیدی خود را بهصورت قرارداد دوجانبه با خریداران، فروش در سازمان بورس انرژی و عرضه در بازار برق بهصورت رقابتی به فروش برسانند.
وی اضافه کرد: بجز فروش برق در داخل کشور، این شرکتها میتوانند برق تولیدی خود را به سایر کشورها نیز صادر کنند.
** آمادگی سئول برای فاینانس پروژههای آب و برق ایران
«هواینگ کانگ» وزیر زمین، زیرساخت و حمل و نقل کره جنوبی در این دیدار ابراز امیدواری کرد با توجه به همراهی بزرگترین هیات اقتصادی در زمینههای گوناگون با رئیس جمهوری کره جنوبی در سفر به تهران، تفاهمنامههای مختلفی بین رئیسان جمهوری و مدیران بلندمرتبه دو کشور امضا و زمینه همکاریهای آب و برق و انرژی ایران و کره جنوبی فراهم شود.
وی ابراز امیدواری کرد با ایجاد کمیتههای آب و برق، در آینده همکاریهای مشترکی را بین دو کشور شاهد باشیم و پروژه بوشهر به عنوان نخستین پروژه انتخاب شده و ساخت و ساز سد کارون 2 به روش بی.او.تی BOT اجرا شود.
در روند بی.او.تی (مخفف Build Operate Transfer)، مجموعهای از شرکتهای خارجی و داخلی در قالب یک جوینت ونچر (واحد تجاری مشترکی است که توسط دو یا چند مشارکت کننده برای مقصود مشخص تجاری، مالی، یا فنی ایجاد میشود) قرارداد ساخت و بهرهبرداری محدود «از نظر بازه زمانی» با کشور میزبان با شرکت دولتی یا غیردولتی بهرهبردار سیستم نیروگاهی و الکتریکی آن کشور منعقد و پس از پایان مدت بهرهبرداری فوق نیروگاه را به کشور میزبان ترانسفر می کنند.
هواینگ کانگ گفت: شرکتهای کرهای تمایل دارند بسیاری از پروژههای آب و برق را فاینانس کنند.
وی افزود: با حمایت دولت جمهوری اسلامی و وزارت نیرو، فاینانس این پروژهها اجرا می شود.
این مقام کره ای از تمایل شرکتهای این کشور در زمینه تولید برق خبر داد و گفت: نخست باید اطلاعات مالی شرکتهای ایرانی بررسی شود تا شرکتهای کره ای راحتتر بتوانند در بخشهای مختلف سرمایه گذاری و همکاری داشته باشند.
وزیر زمین، زیرساخت و حمل و نقل کره جنوبی تاکید کرد شرکتهای کره ای تبادل فناوری و انتقال آن را انجام می دهد.
وی ابراز امیدواری کرد هر چه زودتر تبادلات تجاری و همکاری شرکتهای ایرانی و کره ای آغاز شود.
در سال 2015 حجم کل مبادلات تجاری دو کشور پس از کاهش به سبب تحریم ها، به چهار میلیارد و 285 میلیون دلار رسید که حجم واردات ایران از کره جنوبی چهار میلیارد و 35 میلیون دلار و صادرات به آن کشور 250 میلیون دلار بود.
پلاسما، محصولات آهنی و فولادی و ابزارهای ممزوج با آهن یا فولاد، گوشی تلفن همراه، اجزا و قطعات یخچال، لاستیک، قطعات ترمز خودرو، کاغذ و مقوا و اجزا و قطعات ماشین های رختشویی مهمترین کالاهای وارداتی ایران از کره جنوبی به شمار می رود.
بوتان، پروپان، هیدروکربورهای غیرحلقوی، سرب تصفیه شده، روی غیرممزوج، پلاسما و فرآلدهید پلی اتیلن مهمترین محصولات صادراتی ایران به این کشور است.