مشاور رئیس جمهوری و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه گفتمان اقتصاد مقاومتی باید در جامعه شکل بگیرد و به یک مطالبه عمومی تبدیل شود گفت: حلقه مفقود بنیادین گفتمان اقتصاد مقاومتی عبور از سطح دولتی به بدنه اجتماعی است.
مشاور رئیس جمهوری و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه گفتمان اقتصاد مقاومتی باید در جامعه شکل بگیرد و به یک مطالبه عمومی تبدیل شود گفت: حلقه مفقود بنیادین گفتمان اقتصاد مقاومتی عبور از سطح دولتی به بدنه اجتماعی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، سیدرضا صالحی امیری عصر سه شنبه در نشست شورای اداری شهرستان تهران افزود: حدود 16 سال است که رهبر معظم انقلاب عناوینی را به عنوان شعار سال مطرح می کنند که در عمل بسیاری از آن ها محقق نمی شود.
وی با طرح این پرسش که چرا هیچ مرجع رسمی در سال های گذشته در خصوص عملکرد واقعی شعارهای سال به مردم گزارشی نداده است تصریح کرد: با وجود این همه نهادهای نظارتی که بر کوچکترین مسائل نظارت می کنند چرا کسی تاکنون از تحقق پیدا نکردن عناوین سال نپرسیده است؟
مشاور رئیس جمهوری افزود: چرا کسی شهامت بیان واقعیت ها را نسبت به مطالبات رهبری تا امروز نداشته و ندارد، اگر بناست رفتار گذشته ادامه داشته باشد، دستاوردها در حوزه اقتصاد مقاومتی نیز همانند 16 سال گذشته خواهد بود.
صالحی امیری با انتقاد از اینکه در کشور وجه تمایز بین شعار و گفتمان ملی مشخص نشده است اظهار کرد: نسبت به عناوین سالانه که از سوی رهبر مظعم انقلاب مطرح شده، با رویکرد شعاری برخورد شده که نتیجه آن مجموعه ای از بنرها، همایش ها و بروشورهایی به طور عمده دولتی بود و این عناوین هیچ وقت به گفتمان ملی تبدیل نشد.
وی با بیان اینکه تا وقتی از سطح شعار عبور نکنیم همچنان گرفتار حرکات ظاهری خواهیم بود گفت: رهبر معظم انقلاب امسال از مفهومی به نام گفتمان اقتصاد مقاومتی برای عنوان سال استفاده کردند که با شعار تفاوت دارد.
صالحی امیری به تبیین تفاوت های شعار و گفتمان اشاره کرد و گفت: شعار با هدف ایجاد انگیزش در مخاطب و به دنبال اثربخشی کوتاه مدت است در حالی که هدف گفتمان ایجاد باور در سطح جامعه است و نگاه بلندمدتی به مسائل دارد.
وی با اشاره به اینکه هدف شعار تغییر در سطح اما گفتمان به دنبال تغییر در عمق است تصریح کرد: شعار به طور معمول در سطح دولتی و مراجع رسمی باقی می ماند اما گفتمان به عرصه ملی و درون جامعه نفوذ می کند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه مدیران و نخبگان کشور در مورد فرمایشات رهبری دچار خطای تحلیلی هستند گفت: چالش بنیادین در زمینه اقتصاد مقاومتی فهم کلمه گفتمان است و تا این موضوع تبیین نشود در این حوزه اتفاق خاصی نمی افتد همچنان که تاکنون نیز انجام نشده است.
مشاور رئیس جمهوری نخستین نیاز یک گفتمان را جامع نگری دانست و افزود: کلان نگری، اقناع گرایانه بودن، اجماع گرایانه بودن، نگاه به آینده و تحول گرایانه بودن شش نکته اصلی برای ورود به مقوله گفتمان است.
ضرورت نیازسازی گفتمان اقتصاد مقاومتی در جامعه
وی با بیان اینکه گفتمان در یک جامعه با نیازسازی و مساله سازی در آن شکل می گیرد تصریح کرد: گفتمان اقتصاد مقاومتی باید همچون سایر نیازهای اصلی جامعه مثل مسکن، پوشاک، حمل و نقل، بهداشت و غیره به مطالبه عمومی تبدیل شود.
صالحی امیری مخاطب اصلی گفتمان را جامعه دانست و خاطرنشان کرد: حلقه مفقوده و بنیادین اقتصاد مقاومتی عبور از سطح دولتی به بدنه اجتماعی است.
وی با تاکید دوباره بر اینکه گفتمان در جامعه شکل می گیرد و نه در اداره و دولت یادآور شد: باید در خصوص اقتصاد مقاومتی مساله سازی کنیم تا جامعه احساس نیاز کند و این موضوع را از مسئولان کشور مطالبه کند.
مشاور رئیس جمهوری عاشورا، نوروز و دفاع مقدس را از گفتمان های حاکم بر جامعه ایران عنوان کرد و گفت: براساس مطالعات من هنوز در بطن جامعه نیاز به گفتمان اقتصاد مقاومتی شکل نگرفته و در سطح مدیریت کشور باقی مانده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه جامعه ایران محاسبه گر است و رابطه هزینه-فایده را در نظر می گیرد اظهار کرد: اقناع سازی موضوع دیگری است که در ایجاد گفتمان اهمیت دارد و جامعه باید قانع شود که گفتمان اقتصاد مقاومتی فواید زیادی دارد.
صالحی امیری با اشاره به اینکه گفتمان در یک فرآیند شکل می گیرد افزود: از این منظر جامعه شناسان در تحلیل گفتمانی کلمه دهه را به کار می برند.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون پنج دوره گفتمانی در کشور وجود داشته است گفت: حداقل زمان لازم برای گفتمان اعتدال که در این دوره مطرح شده است، هشت سال خواهد بود.
مشاور رئیس جمهوری گفت: اگر به دنبال تحقق اقتصاد مقاومتی هستیم باید بگوییم این گفتمان از سال 95 آغاز شده و در پایان سند چشم انداز(1404) میوه های آن چیده می شود.
وی ساختارسازی را از دیگر پیش نیازهای ایجاد گفتمان در جامعه دانست و افزود: ساختارسازی در بطن اجتماع رسالت حوزه های علمیه، آموزش و پرورش، شوراها و سایر نهادهای دینی است و باید از دورن آن ها اقتصاد مقاومتی برای مردم تبیین شود.
صالحی امیری تصریح کرد: نهادهای عمومی، شهرداری ها، آستان های قدس، اوقاف، رسانه ها بخصوص صدا و سیما و مدارس در این ارتباط نقش مهمی برعهده دارند.
مشاور رئیس جمهوری با اشاره به اینکه در فضای انگ زنی، تخریب، بدگویی و تهمت اقتصاد مقاومتی شکل نمی گیرد خاطرنشان کرد: تحقق این مهم نیازمند آرامش و ثبات در کشور است.
وی تاکید کرد: کسانی که تلاش دارند در جامعه تخریب، انگ زنی و بدگویی رواج یابد یا جاهلند یا آب به آسیاب دشمن می ریرند.
اگر فضای فرهنگی پرآشوب باشد هرکس در گوشه ای از کشور قانون وضع می کند
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه «اگر فضای فرهنگی پرآشوب باشد هرکس در گوشه ای از کشور قانون وضع می کند» خاطرنشان کرد: در جمهوری اسلامی تنها یک نظام و یک سیستم وجود دارد که در آن همه چیز منطبق بر قانون است و تنها رهبر معظم انقلاب می توانند حکم حکومتی صادر کنند.
صالحی امیری گفت: من در مقام ارزش گذاری کنسرت یا سایر برنامه ها نیستم اما از اصحاب فرهنگ می پرسم اگر به جوانان نشاط ندهیم نتیجه آن طلاق, خشونت, فرار و ایدز نیست؟
وی تاکید کرد: پیش نیاز حرکت به سمت توسعه و تعالی، وجود ثبات، آرامش و انسجام در کشور است و ما نمی توانیم به جز داشتن یک کل واحد به سمت توسعه حرکت کنیم.
مشاور رئیس جمهوری گفت: در حالی که دولتمردان با چنگ و دندان مشغول تلاش هستند عده ای اصرار دارند دولت را دچار حاشیه کنند اما دولت هیچگاه وارد حاشیه نشده است.
وی افزود: آیا در فضایی که رئیس دولت سابق با حضور در مجلس علیه رئیس آن فیلم پخش کرد، امکان توسعه کشور وجود داشت؟
صالحی امیری یادآور شد: مردم در آن روز دو قضاوت داشتند، یکی اینکه این حرکات جنگ زرگری برای دزدی و بردن بیت المال است و دیگر اینکه افرادی کوچک بر ملت بزرگ ایران حاکم شده اند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه حرکت دولت بر مسیر عقلانیت و کارشناسی است خاطرنشان کرد: این دولت نخستین دولت پس از انقلاب است که ملی است و جناحی نیست و دور میز آن از تمام نحله های فکری حضور دارند و از توان همه گروه ها استفاده می کند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه گفتمان اقتصاد مقاومتی باید به غیرت و هویت ملی تبدیل شود گفت: فضا باید طوری باشد که مردم از تبعیت کردن از یک گفتمان احساس عزت کنند.
صالحی امیری با بیان اینکه هر گفتمان به یک پادگفتمان نیز نیاز دارد افزود: گفتمان ها زمانی به اوج می رسند که دارای پاد گفتمانی برای نقد خود باشند و در واقع گفت و گو عاملی مهم برای تحقق یک گفتمان است.
.
برجام زنجیر تحقیر ملی را پاره کرد
صالحی امیری در بخش دیگری از سخنان خود دستاوردهای برجام را فراتر از رفع تحریم ها دانست و گفت: برجام در واقع به پاره شدن زنجیر تحقیر ملی تبدیل شد.
وی با بیان اینکه در برجام علاوه بر رفع تحریم ها به دنبال گفت و گو برای تامین منافع ملی بودیم افزود: نمی توان از یک نهال انتظار داشت در سال اول خود رشد کند و میوه بدهد.
مشاور رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه آینده کشور با انسجام، وحدت و ثبات ملی و کارآمدی تعریف می شود خاطرنشان کرد: مردم با کسی عقد اخوت نبسته اند و تعارف ندارند و به صلاحیت ها و کارآمدی رای می دهند و احساس کردند که دکتر روحانی می تواند مطالبات ملی و بین المللی آن ها را تامین کند به همین دلیل به وی رای دادند.