بعضی از مخالفین و منتقدین طرح تحول سلامت عنوان می دارند که طراحی و اجرای طرح تحول سلامت، شتاب زده و با عجله بوده است و حتی از عناوینی مثل "خلق الساعه" و "یک شبه" برای طرح تحول سلامت استفاده می کنند و از آنجایی که هر طرح مهم شتاب زده و خلق الساعه محکوم و مذموم است، حکم بر شکست طرح تحول صادر می نمایند.
باید به اطلاع مردم و کارشناسان محترم رسانده شود که جناب آقای دکتر هاشمی هم زمان با مذاکرات رییس محترم جمهوری با ایشان برای تصدی پست وزارت، تیم چند ده نفره ای از کارشناسان و دست اندرکاران حوزه سلامت که عمدتا هم با صبغه و سابقه فعالیت بهداشتی بودند تشکیل دادند و برنامه جامعی برای وزارت بهداشت تهیه گردید که رئوس آن جهت کسب رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردید.
بر اساس همین برنامه، از همان ابتدای فعالیت وزارت بهداشت در دوره جدید، برنامه ریزی برای اجرای طرح تحول سلامت آغاز شد و با مشارکت دایره وسیع تری از کارشناسان و دست اندرکاران حوزه سلامت، بسته های متعددی بر اساس مدل پوشش همگانی سلامت مندرج در مستندات قانونی و مورد تایید سازمان جهانی بهداشت طراحی و اولویت گذاری شد. بر همین اساس هیئت وزیران درجلسه مورخ ۱۵/۸/۱۳۹۲ بنابه پیشنهاد وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب نمود که کارگروه طرح تحول سلامت با ریاست معاون اول محترم رییس جمهور و عضویت شش نفر دیگر از اعضای هیئت دولت تشکیل گردد که هماهنگی دستگاههای اجرایی ذیربط و اتخاذ تصمیمات لازم درخصوص برنامههای تکمیل پوشش بیمه همگانی و احیای بیمه پایه سلامت، استقرار سامانه خدمات جامع و همگانی سلامت درکلیه روستاها، حاشیه شهرها و مناطق عشایری، ارایه رایگان خدمات بستری دربیمارستانهای دولتی و ارتقای کیفیت خدمات درمانی درآنها و سایربرنامههای مربوط به نظام سلامت را انجام دهد.
هم زمان اقدامات کارشناسی و رایزنی بسیار وسیع نیز در داخل وزارت بهداشت شامل دانشگاههای علوم پزشکی به عنوان مجریان طرح و خارج وزارت بهداشت شامل سازمانهای بیمه گر و دستگاههای پشتیبان و نظارتی انجام گردید و مصوبات لازم و ابلاغیه های مورد نیاز از هیئت وزیران، شورای عالی بیمه و مقامات مربوطه اخذ گردید و تفاهم نامه ها و صورت جلسات متعدد چند جانبه منعقد گردید تا شش ماه بعد از مصوبه اولیه دولت، فقط سه بسته از بسته های طرح تحول سلامت در حوزه درمان در 15 ادیبهشت 1393 شروع به فعالیت کند و سایر بسته های اولیه این حوزه هم به تدریج تا پاییز آن سال عملیاتی شوند.
در واقع بسته های مربوط به بهداشت در نیمه دوم 1393 و نیمه اول 1394 آغاز به فعالیت کردند و بسته های مربوط به آموزش نیز از پاییز 1394 شروع شدند.
گفتنی است با توجه به ابلاغ سیاستهای کلی سلامت از سوی مقام معظم رهبری در تاریخ 18 فروردین 1393 هماهنگی های لازم هم در زمینه طراحی و اجرای طرح تحول سلامت انجام شد. اقدام بسیار مهم و اساسی مجلس شورای اسلامی برای اختصاص 1% مالیات ارزش افزوده برای حوزه سلامت در سال 93 هم موجب آثار فراوان در طراحی و گسترش بسته های مربوطه برای سلامت روستاییان، عشایر و ساکنین شهرهای زیز 20 هزار نفر گردید.
با توجه به کاهش شدید درآمد نفتی در پاییز 1393 و یا تاخیر در زمان رسیدن به توافق برجام و عملیاتی شدن آن و در نتیجه محدودیتهای بودجه ای دولت، تغییرات لازم در حجم بسته ها و زمان آغاز بسته ها هم اعمال گردید. هم چنین با توجه به نظارت های انجام شده و بازخوردهایی که از اجرای هر بسته حاصل می شد، مجریان هر بسته در سطح اختیارات خود و یا کسب مجوز از مراجع بالاتر اقدامات اصلاحی در هر بسته را به طور مستمر انجام داده اند.
همان طور که مشهود است نه تنها شتاب زدگی در طراحی و اجرای طرح تحول سلامت موجود نبوده است، بلکه مدیریت ارشد حوزه سلامت توانسته است از پنجره سیاسی موجود در سال 92 و 93 برای اصلاح طرح هدفمندی یارانه ها با توجه به توان سیاسی و ارتباطی خود استفاده نماید و با توجه به انتخاب مدیران با سابقه و کارآمد از همه جناح های مختلف سیاسی، وفاق ملی برای اجرای طرح تحول سلامت را فراهم نماید. الیته این که پشتیبانان طرح تحول سلامت در ادامه طرح به مصوبات خود وفادار نماندند موضوع دیگری است که به طور مستقل باید به آن پرداخت.
دکتر حریرچی ، قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی