قرقیزستان خواستار اجرای پروژه های مشترک با ایران در بخش آبزی پروری، دامداری در اراضی این کشور و تأمین بنیاد سرمایه گذاری برای عمل سازی این همکاری ها شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از وزارت جهادکشاورزی، در نشست مشترک وزیر جهاد کشاورزی با همتای قرقیزستانی، مهندس محمود حجتی بر توسعه همکاری های کشاورزی دو کشور با توجه به ظرفیت های سیاسی، فرهنگی و مذهبی مشترک تاکید کرد.
وزیر جهادکشاورزی حجم مبادلات کشاورزی را متناسب با ظرفیت های ایران و قرقیزستان ندانست و گفت: برای توسعه همکاری ها باید مبادله موافقتنامه ها و یادداشت تفاهم های قرنطینه گیاهی و دامی در دستور کار دو کشور قرار گیرد.
وی با اشاره به زمینه های مختلف همکاری میان ایران و قرقیزستان اظهار داشت: ما قابلیت های زیادی متناسب با تکنولوژی و دانش روز برای افزایش تولیدات کشاورزی ایجاد کرده ایم.
حجتی، دامداری را یکی از محورهای توسعه همکاری دوجانبه عنوان و تصریح کرد: ما در زمینه ایجاد دامداری های مدرن و صنعتی با دام های اصیل در دو دهه اخیر پیشرفت های خوبی داشتیم و این امر موجب شده امروز یکی از کشورهای صادرکنندگان محصولات لبنی در منطقه باشیم.
وی در همین حال به تولید سالانه نزدیک به 10 میلیون تن شیر در ایران اشاره کرد و گفت: بخشی از این محصول صادر می شود.
وزیر جهاد کشاورزی در زمینه آموزش در حوزه مواد ژنی برای بهبود دامپروری قرقیزستان اعلام آمادگی کرد.
وی آبزی پروری را یکی دیگر از محورهای همکاری میان دو کشور دانست و اذعان داشت: قرقیزستان به لحاظ منابع آبی، ظرفیت خوبی برای آبزی پروری به خصوص تولید ماهیان سردآبی و قزل آلا دارد.
حجتی با بیان این که تولیدات صید و صیادی و آبزی پروری ایران از مرز یک میلیون تن گذشته است، اعلام کرد: ما در افق 10 ساله برنامه داریم تا این میزان تولید را به دوبرابر افزایش دهیم.
وی همچنین در باره همکاری های تحقیقاتی و آموزشی در بخش آبزی پروری با قرقیزستان اعلام آمادگی کرد و گفت: پرورش ماهیان سرد آبی و قزل آلا علاوه بر تأمین پروتئین سفید، اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزش افزوده برای قرقیزستان به همراه خواهد داشت.
در این نشست وزیر کشاورزی، صنایع غذایی و احیای اراضی قرقیزستان نیز با بیان این که ایران در سال های اخیر پیشرفت های قابل توجهی در بخش کشاورزی داشته است، خواستار اجرای پروژه های مشترک در حوزه های آبزی پروری، دامداری و تاسیس بنیاد مشترک سرمایه گذاری برای عملی سازی این پروژه ها شد.
نور بیک موراشف پیشنهاد کرد که ایران و قرقیزستان برای ایجاد مجتمع دامداری در اراضی 50 هکتاری نزدیک به فرودگاه بیشکیک همکاری کنند.
وی افزود: این مجتمع دامداری می تواند شامل تاسیس کشتارگاه و آزمایشگاه استاندارد مواد پروتیینی باشد.
وزیر کشاورزی قرقیزستان با اشاره به احیای صنعت آبزی پروری و تامین نیاز داخلی در این کشور، از ایران خواست همکاری برای تولید مشترک در این حوزه در سطح 600 هکتار اراضی این کشور را آغاز کند.
وی برآورد کرد که از محل تولید در این اراضی بیش از 500 هزار تن گوشت ماهی صادر شود.
موراشف در عین حال پیشنهاد داد برای عملی سازی پروژه های مشترک کشاورزی، یک بنیاد مشترک سرمایه گذاری توسط وزارتخانه های کشاورزی دو کشور ایجاد شود.
وی تولید محصولات ارگانیک را از دیگر محورهای همکاری مشترک و دو جانبه دانست.
موراشف همچنین بر افزایش حجم مبادلات کشاورزی میان ایران و قرقیزستان تاکید گذاشت و گفت: حجم کل مبادلات کالا میان دو کشور سالانه 4 میلیون دلار است که باید افزایش یابد.